שופט בית המשפט העליון, ניל גורסץ', התבטא באופן תקיף ביותר על התגובה האמריקאית למגפת הקורונה ואמר שזו הייתה אחת "הפגיעות הגדולות ביותר לחירויות האזרח בתולדות ימי השלום במדינה הזו".
(צילום: Shutterstock)
השופט גורסץ' העביר סקירה מעמיקה המעוררת שאלות לגבי ההגבלות שנכפו הן ברמה המדינית והן ברמה הפדרלית על תושבי ארצות הברית. דבריו נכתבו כחלק מתיק ביהמ"ש העליון על סיום 'כותרת 42', צו החירום שהוחל על ידי הנשיא לשעבר דונלד טראמפ בתחילת המגפה.
"הפקידים המבצעים ברחבי המדינה הוציאו צווי חירום בקנה מידה עוצר נשימה", כתב גורסץ', שמונה על ידי טראמפ בשנת 2017.
הוא הזכיר כיצד "מושלים ומנהיגים מקומיים הטילו צווי סגירה שאילצו אנשים להישאר בבתיהם", ועסקים, בתי ספר וכנסיות נשארו סגורים למרות שבתי קזינו ועסקים מועדפים אחרים המשיכו לפעול.
השופט נתן דוגמאות שונות והסביר כיצד "פקידי ניהול פדרליים נכנסו לפעולה" בזכות חובות חיסונים, שכללו איומים בפיטורים. "ועל הדרך, נראה שפקידים פדרליים לחצו על חברות מדיה חברתיות לדכא מידע על מדיניות מגפה שאיתה אנשים מסוימים לא הסכימו".
(צילום: Getty Images)
הוא העביר ביקורת כאשר אמר שצו החירום הופעל "בקצב זועם", בעוד שהמחוקקים בקונגרס ובמדינה "שתקו לעתים קרובות מדי".
גורסץ' הוסיף שעם סיום מצב החירום, נדרש ללמוד לקחים "מפרק זה בהיסטוריה שלנו, ובתקווה שייעשו מאמצים רציניים ללמוד אותם… לקח אחד יכול להיות זה: פחד והרצון לביטחון הם כוחות חזקים מאוד. הם יכולים להוביל לפעולה, כמעט כל פעולה, כל עוד מישהו עושה משהו כדי לטפל באיום".
"מנהיג או מומחה שטוען שהוא יכול לתקן הכל, אם רק נעשה בדיוק כפי שהוא אומר - יכול להוכיח כוח שאי אפשר לעמוד בפניו".
הוא סיכם: "אל תטעו - פעולה ביצועית נחרצת היא לפעמים הכרחית ומתאימה. אבל אם גזירות חירום מבטיחות לפתור בעיות מסוימות, הן מאיימות ליצור אחרות. שלטון על ידי צו חירום בלתי מוגבל עלול להשאיר את כולנו עם מעטפת של דמוקרטיה וחירויות אזרחיות חלולות".