שופט בקרוליינה הדרומית הורה לעצור את חוק ההפלות החדש, שאוסר על ההליך החל מהשבוע השישי להריון, וזאת במטרה לאפשר לבית המשפט העליון של המדינה לדון בעתירה שהוגשה.
מפגינים נגד חוק ההפלות מחוץ לבניין הקפיטול בקרוליינה הדרומית (צילום: AP)
הפסיקה של השופט קליפטון ניומן אתמול (שישי) בעצם חוסמת את החוק החדש, שאושר באופן רשמי יממה אחת קודם לכן כאשר המושל הנרי מקמסטר חתם על הצעת החוק.
כתוצאה מכך, חוק ההפלות הקודם - המאפשר לבצע הפלה עד השבוע ה-20 להריון - חזר לתוקף באופן מיידי.
"אנחנו נמצאים בתקופת חירום קשה מאוד", הצהירה ויקי רינגר, דוברת של ארגון 'הורות מתוכננת' במדינה, "מדובר בתקופת חירום לא רק עבור הנשים שרוצות לעבור הפלה, אלא גם עבור הרופאים".
השופט קליפטון ניומן (צילום: AP)
כידוע, הצעת החוק החדשה בקרוליינה הדרומית מתאפשרת בזכות ביטול פסיקת 'רו נגד וייד' ע"י בית המשפט העליון בשנה שעברה. ביטול הפסיקה התקדימית מאפשר למדינות לקבוע חוקי הפלות משלהן.
שתי מדינות שכנות, פלורידה וקרוליינה הצפונית, אישרו הצעות חוק דומות בשבועות האחרונים. עד לפני שנה, רק אחת מכל עשר נשים שעברו הפלו בקרוליינה הדרומית הגיעו ממדינות אחרות, אך מאז ביטול 'רו נגד וייד' נתון זה זינק ל-50%. סך ההפלות המבוצעות בכל חודש עלה ב-300% במהלך תקופה זו.
בשנת 2021, המחוקקים במדינה אישרו הצעת חוק דומה, אולם בית המשפט העליון המקומי קבע שהצעת החוק פוגעת בזכות לפרטיות, ועל כן היא בוטלה. המחוקקים ביצעו מספר שינויים לנוסח החוק, ומקווים שזה יעזור לשכנע לפחות שופט אחד בעליון לשנות את דעתו.
השופט ניומן שעצר את החוק החדש אמר שהוא לא זה שיצטרך לקבוע את החוקתיות של המהלך: "צריכים לשמור על סטטוס קוו עד שהעליון יכריע, לשם [הצעת החוק] תגיע בכל מקרה", הסביר.