תופעת זיוף הנישואים למטרת קבלת ניירות עבודה ושהייה בארצות הברית אינה חדשה ומוכרת מזה עשרות שנים לרשויות ההגירה במדינה, אשר סוכניה מרכזים את מירב מאמציהם באיתור המתחזים ובהבאתם לדין.
בתחילת העשור הנוכחי, החליט משרד המשפטים האמריקאי תחת הממשל הקודם, להגביר את מאבקו כנגד תופעת הנישואים הפיקטיביים, והודיע אז על כוונתו להקים מחלקה חדשה שתשלול את האזרחות האמריקאית של אותם אנשים החשודים בהשגת אזרחות בדרכי מרמה.
המחלקה שהוקמה נקראה "Denaturalization Section", כלומר מחלקת ביטול ההתאזרחות, ולפי גורמים במשרד המשפטים, מטרתה הרשמית של המחלקה הוגדרה כ"הגברת האכיפה כנגד אנשים שהשיגו אזרחות בדרכי הונאה, באמצעות הפרת זכויות אדם, באמצעות פשעים מיניים ועוד".
"כאשר מחבל או עבריין מין הופך להיות אזרח אמריקאי בנסיבות שקריות, מדובר בפגיעה ישירה במערכת ההגירה החוקית, בייחוד כנגד הקורבנות של אותם פשעים מזעזעים. מחלקת ביטול ההתאזרחות תחזק את מאמצי משרד המשפטים להעמיד לדין את מי שמשיג אזרחות בדרכי מרמה, ולוודא שהם יצטרכו לתת מענה על פשעיהם", הסביר אז ג'ודי האנט, מי שכיהן באותה שנה כעוזר התובע הכללי.
כתוצאה מכך, אם בעבר תהליך מעמד תושבות הקבע על בסיס נישואים היה נחשב ידידותי וזריז יחסית כאשר אפשר למועמדים לקבל את הגרין בתוך מספר חודשים, הרי שהיום מדובר בסיטואציה מעט שונה ומורכבת שעשויה לארוך מעל לשנה ולעיתים גם שנתיים.
אחת הסיבות לכך היא הקשחת הבדיקות שעורכים נציגי רשות ההגירה במטרה לאבחן האם המקרה שעומד לפניהם הוא אמין דיו על מנת לאשר את בקשת בן או בת הזוג לקבלת הגרין קארד הזמני.
יש לציין כי בניגוד לשאר המסלולים כמו עבודה למשל אשר במסגרתם לאחר אישור הגרין קארד ניתן להגיש לאזרחות בתום 5 שנים מקבלתו, הרי שבמסלול הנישואים ניתן להפוך לאזרחים בתוך 3 שנים בלבד.
למעשה זהו המסלול המהיר ביותר לאזרחות, למעט מחזיקי גרין קארד בשירות צבאי אשר יכולים להגיש כבר לאחר שנה אחת.
ההבדל היחיד שהוא שבנישואים ישנו שלב ביניים אחד שאינו קיים במסלולים הארוכים האחרים והוא קבלת הגרין קארד הזמני לשנתיים ורק לאחריו הקבוע. בכל מקרה, תקופה זו (הזמני והקבוע) נספרת ביחד בטווח 3 שנות ההמתנה להגשת הבקשה לאזרחות.
כאמור, מסלול מפתה זה מהווה קרקע פוריה למקרים רבים של נישואים פיקטיביים שיעודם הינו קבלת מעמד תושבת הקבע, ולכן רשויות ההגירה כעת מנהלות תהליך קפדני ומורכב הרבה יותר.
בניגוד לעבר ולמעט מקרים חריגים, בריאיון עצמו עם נציג ההגירה, שפעם נוהל במשותף עם בני הזוג, כעת הם כבר מופרדים אחד מהשני ונחקרים במשך דקות ארוכות ולעיתים שעות, בחקירה שיורדת לפרטי פרטים כדי להכריע בנוגע למהימנות התיק שעומד על הפרק.
מקרה שדווח לאחרונה על ידי רשויות החוק בניו ג'רזי מהווה דוגמה לתרמית הנישואים הפיקטיביים שעליה שמים פקידי ההגירה דגש ושכתוצאה ממנה, עלולים גם בני הזוג האזרחים האמריקאיים להישלח למאסר.
במסגרת תיק זה, הכריע בית המשפט המחוזי כי בתום הליך משפטי ארוך שהחל עוד בעשור הקודם, אזרחית אמריקאית תשלח לשבעה חודשי מאסר ושנתיים על תנאי בגין הונאת נישואים למטרת הגירה.
על פי פסק הדין, אודרי ג'ונסון בת ה-34 הורשעה שהתחתנה במרמה עם שאנון סטפנסון, אזרח ג'מייקה.
בעקבות הנישואים, קיבל סטפנסון את תעודת הגרין קארד הזמנית לאחר שבראיון עם נציג ההגירה, סיפרו השניים כי הם חיים יחדיו בברוקלין, ניו יורק.
במהלך חקירה שערכו סוכני ההגירה בשל חשדות שעורר התיק, התגלה כי עוד שנתיים קודם לכן, שאנון בכלל היה נשוי לבת זוגו האמיתית, ג'ודיאן סטפנסטון והוא התגורר עימה בבריג'פורט, קונטיקט.
עוד נחשף ג'ודיאן, גם כן אזרחית ג'מייקה, ניהלה חברה שלכאורה עסקה בסיוע בשירותי הגירה בסגנון פרליגלית, אך למעשה ארגנה במשך קרוב לעשור לפחות 28 חתונות פיקטיביות בין אזרחים אמריקאיים לכאלו שאינם.
דפוס הפעולה במשרד השידוכים הפיקטייבים שניהלה סטפנסון, היה גביית כספים בסכומים שנעו בין 17 ל-20 אלף דולר מכל מבקש גרין קארד כאשר האזרח או האזרחית האמריקאיים, קיבלו בתמורה נתח שנע בין אלפיים ל-4 אלף דולר.
מלבד בן זוגה, התברר כי גם ג'ודיאן עצמה הייתה נשואה פיקטיבית לאזרח אמריקאי למטרת קבלת ניירת.
במהלך משפטה היא הודתה באישומים נגדה ונשלחה לשישה חודשי מאסר בסיומם היא ועוד לפחות 10 מחזיקי גרין קארד כתוצאה מנישואים פיקטיביים, מועמדים כרגע לגירוש וממתינים להכרעה בעניינם.
מקרה על רקע דומה התרחש לפני כשלוש שנים, במהלכו, גזר בית המשפט המחוזי בפיטסבורג מאסר על תנאי לתושבת ניו ג'רזי אשרה נשאה במרמה לגבר ממוצא ניגרי שהתגורר במדינת ניו יורק וזאת במטרה לסדר את מעמדו החוקי בארה"ב.
על פי הכרעת השופטת מרלין הורן, 3 שנות מאסר על תנאי נגזרו על אג'יה שטראוס בת ה-28 מהעיר ניוארק שהודתה בסעיפי האישום כנגדה בגין הונאת הגירה.
שותפה לדבר העבירה, בעלה לכאורה, מונסורו אוגונביאי בן ה-36, הודה גם כן ברשמה ונשלח למאסר. בכתב התביעה נטען כי החל משנת 2016, השניים התחזו לנשואים על מנת להשיג לאוגונביאי את תעודת תושבת הקבע במדינה, קרי הגרין קארד.
ביום החתונה המפוברקת בניו ג'רזי, הוא שילם לאשתו הפיקטיבית תשלום ראשוני בסך 1,500 דולר.
בהמשך צמד המתחזים חתם על מסמכים רבים שהתיימרו להעיד בפני הרשויות על מהימנות נישואיהם כאשר בין היתר נטען כי הם מתגוררים ביחד בניו ג'רזי, דבר שהוכח כלא נכון מאחר שאוגונביאי בכלל שהה בניו יורק לאורך כל התהליך.
להגנתה של שטראוס, אמרה אז עורכת דינה כי מרשתה סבלה מהפרעה דו קוטבית (מאניה דיפרסיה) וכן מהתמכרות לסמים והייתה תחת השפעתם כאשר הסכימה לנישואים הפיקטיבים בתמורה לכסף.
"כאשר רשויות החוק עימתו אותה מול הראיות, גברת שטראוס מיד הודתה בטעותה ולקחה אחריות על המעשה שהוביל למעצרה", מסרה עורכת הדין שרה לוין שהוסיפה כי מרשתה נכנסה בתחילת השנה למכון גמילה ומאז היא נקיה משימוש בסמים ואף מצאה עבודה.
תמונת פוטושופ מתוך אלבום החתונה המזוייף בפרשת רשת הנישואים הפיקטיביים ביוסטון. צילום: משרד התובע הכללי
שנה קודם לכן, דווח על מבצע מעצרים מיוחד של כוחות ההגירה שחשף תרמית גרין קארד אשר נוהלה על פי החשד בידי אשה מיוסטון, במהלכו נעצרו לפחות 96 חשודים. האשה הואשמה בהרצת עסק שהפגיש אזרחים זרים עם אמריקאיים למטרת נישואים פיקטיביים, דאג לזיוף אלבומי חתונה ומסמכים כחלק מהכנה לריאיון הזוגי עם פקיד ההגירה.
בפרשה נחשף כי מעל 150 אזרחים ויאטנמים, נענו למודעה בפייסבוק שפרסמה החשודה במדינת מוצאה, ושילמו לה סכומים של עד 70,000 דולר על מנת לזכות לכאורה במעמד תושבות הקבע. חלקם אף שודכו לחברי כנופיות ביוסטון.
התרמית נתגלתה כאשר מספר סוכנים הבחינו כי בקשות הגירה רבות מיוסטון הגיעו באותו סוג מעטפה, עם לוגו דומה וסגנון כתיבה זהה. בנוסף 30 בקשות נשלחו מאותו משרד דואר ביוסטון.
חשדם של העובדים הוביל בסופו של דבר למעצר עשרות החשודים, בפשיטת הגירה שהוגדרה כאחת מהגדולות שנערכו אי פעם באזור.
יותר מ-200 סעיפים הופיעו בכתב האישום שהוגש כנגד הזוגות הפיקטיביים וחשודים נוספים שסייעו לתרמית. בעלה של הנאשמת המרכזית אף הוא מואשם כי הסיע את הזוגות לטקס הנישואין וכן לראיונות לגרין קארד. בנוסף, בתה נעצרה בחשד ש"ליהקה" מועמדים לחתונה מקרב חבריה לספסל הלימודים בתיכון, כשהבטיחה להם תשלום עבור זאת.
אשלי ואן יונג, אזרחית אמריקאית ילידת ויאטנם בת 53, חשודה כי עמדה בראש מנגנון ההונאה. בהוראת שופט היא המתינה אז למשפטה, כשהיא תחת השגחה פדרלית מחשש שבשל קשרייה עם כנופיות באזור היא מהווה איום לעשרות עדים שנערכו לקראת עדות כנגדה.