פלטפורמת השקעות מבוססת בינה מלאכותית אושרה על ידי רשות ניירות הערך האמריקאית (SEC) כיועץ פיננסי רשום, והפכה לישות הלא-אנושית הראשונה שמוסדרת על ידי הסוכנות הפדרלית.
כלי ניהול ההשקעות PortfolioPilot נרשם רשמית כיועץ השקעות ב-SEC לפני שבועיים תחת חברת האם Global Predictions, ויוצריו אומרים שיש לו כמה יתרונות על פני עמיתיו בני התמותה.
מנכ"ל Global Predictions, אלכסנדר הרמסן, אומר כי החברה השקיעה את השנה וחצי האחרונות בבניית תוכנית ציות לתקנות עבור ה-PortfolioPilot - שלדבריו הינה "תוכנה" ללא "אדם בפועל המעורב במתן ייעוץ בפועל, הערכת התיקים, הסתכלות על שווקים". לאחר שלב הפיתוח, החברה הגישה את התוכנה להירשם כיועץ השקעות בתהליך זהה לזה שעוברים יועצים פיננסיים בני תמותה.
דיונים רבים התנהלו בין החברה להרגולטורים, בהתחשב בכך שהכללים הקיימים אינם מיועדים למועמד שאינו אנושי - אך הצוות הצליח להתאים את מסגרת הבינה המלאכותית כדי שתסתגל לכללים הנוכחיים, הסביר המנכ"ל.
בתוך כך, מתברר כי יחד עם סמנכ"ל הציות (Compliance) של Global Predictions בעלי החברה עדיין נאלצו לעבור גם את מבחן 'סדרה 65' הנדרש כדי להפוך ליועצי השקעות, למרות ש-PortfolioPilot עושה עבורם 100% מהעבודה ללא מגע יד אדם.
מאז השקת תוסף ChatGPT במאי, כלי ניהול התיקים השיק סדרה של פיצ'רים חדשים וכעת זוכה למעל ל-13 אלף משתמשים ונכסים בשווי 6 מיליארד דולר בפלטפורמה.
באמצעות יועץ ה-AI, משתמשים יכולים לקבל 'אוברול (שיפוץ) תיק' בלחיצה אחת - ה-AI סוקר ומתאים את תיק ההשקעות הקיים של המשתמש בהתבסס על גורמים שונים כגון רמת סובלנות לסיכון, יעדי השקעה ותנאים מאקרו כלכליים. הוא גם מציע חיפוש מניות AI, המסייע ללקוחות לגלות הזדמנויות השקעה באמצעות שאילתת חיפוש ויצירת רשימות מניות או תעודות סל העונות על הקריטריונים שנבחרו.
PortfolioPilot משתמש בשילוב של בינה מלאכותית ומנוע תובנות כלכליות קנייני של Global Predictions כדי לספק את המידע.
אבל הרמסן אומר שהפיצ'רים הפופולריים ביותר של PortfolioPilot עד כה הם כלי אופטימיזציית העמלות שלה, שלדבריו מספק תמונה ברורה של עמלות שנתיות, כולל יחסי הוצאות, עלויות עסקה ודמי ניהול, כדי לעזור למשתמשים להבין את עלות ההשפעה על החזרי ההשקעה.
בהתחשב בכך ש-PortfolioPilot רשום ב-SEC החברה יכולה כעת לגבות תשלום עבור הכלי, שהיה בעבר חינמי.
החברה מציעה מנויים תמורת תשלום קבוע של 29 דולר לחודש, שלדברי הרמסן למעשה משלם על עצמו: משתמשים שהשתמשו בכלי אופטימיזציית העמלות של הפלטפורמה חסכו בממוצע 1,600 דולר בעמלות, אמר המנכ"ל לפוקס ביזנס.
הרמסן אומר כי PortfolioPilot עדיפה על יועצים פיננסיים אנושיים בכמה מובנים, הראשונה היא שהפלטפורמה זמינה מסביב לשעון וסוקרת שווקים, צורכת נתונים, מעדכנת עצות בזמן אמת תוך מענה על שאלות.
יתרון נוסף, לדברי הרמסן, הוא ש-PortfolioPilot אינו מחזיק בהטיות שיש לפעמים ליועצים פיננסיים אנושיים.
"אני חושב שעבור יועצים פיננסיים אנושיים רבים, התמריץ הוא לעתים קרובות רק לצבור כמה שיותר נכסים מנוהלים", הוא אומר, ומציין כי יועצים אנושיים מקבלים בדרך כלל שכר באחוזים.
הרמסן טוען גם ש-PortfolioPilot קל מאוד לקליטה ולשימוש, אבל זה אומר שגם ללקוחות קל מאוד לעזוב, כך שלחברה יש תמריץ "לתת עצות ממש טובות, לגרום לאנשים להרגיש ביטחון, לעזור לאנשים עם החזרים, להוריד את העמלות, לעזור לאנשים עם קצירת הפסדי מס ודברים כאלה סביב תיקי הליבה שלהם".
"היינו רוצים לחשוב שכל תהליכי הציות שקבענו למעשה הופכים את המערכת שלנו למאוד לא מוטה", המשיך.
"לעומת זאת, אני חושב שיש הרבה ניגודי אינטרסים אחרים ליועצים פיננסיים אנושיים. לא כל יועץ פיננסי אנושי עושה את זה, אבל בהחלט ראיתי אנשים שמוכנסים לקרנות נאמנות יקרות יותר ממה שהם צריכים להיות".