קהילת המודיעין האמריקנית פרסמה לפחות שתי הערכות המבוססות בחלקן על מידע מודיעיני שסיפקה ישראל, שהזהיר את ממשל ביידן מפני סיכון מוגבר לעימות פלסטיני-ישראלי בשבועות שלפני המתקפה בדרום ישראל ביום שבת, כך לפי מקורות יודעי דבר.
עדכון אחד מה-28 בספטמבר הזהיר, בהתבסס על זרמי מודיעין רבים, כי ארגון הטרור עומד להסלים את התקפות הרקטות מעבר לגבול.
מסמך של ה-CIA מה-5 באוקטובר הזהיר באופן כללי מפני האפשרות הגוברת של אלימות מצד חמאס.
ואז, ב-6 באוקטובר, יום לפני הפיגוע, הפיצו גורמים רשמיים בארה"ב דיווחים מישראל שהצביעו על פעילות חריגה של חמאס – סימנים שכעת ברורים: תקיפה קרובה.
לוחמי חמאס התאמנו לקראת המתקפה הקטלנית במקום גלוי לעין ובמרחק של פחות מקילומטר מגבולה של ישראל.
לדברי מקורות, אף אחת מההערכות האמריקאיות לא סיפקה פרטים טקטיים או אינדיקציות להיקף, להיקף ולאכזריות העצומה של הטבח שביצע חמאס ב-7 באוקטובר.
לא ברור אם ההערכות האמריקניות הללו היו משותפות לישראל, המספקת חלק ניכר מהמודיעין שעליו מבססת ארה"ב את דיווחיה.
ישראל, עזה והגדה המערבית נמצאות ברשימת "הנקודות החמות" שנכללות בתדרוכי מודיעין לבכירים אמריקאים כמעט מדי יום.
הערכות מודיעין נכתבות על ידי קהילת המודיעין כדי ליידע את קובעי המדיניות ולאפשר להם לקבל החלטות.
"הבעיה היא שכל זה לא חדש", אמר גורם המעורה במודיעין.
"זה משהו שהיסטורית היה הנורמה בין חמאס לישראל. אני חושב שמה שקרה זה שכולם ראו את הדיווחים האלה ואמרו 'כן, כמובן. אבל אנחנו יודעים איך זה ייראה'".
דיפלומט מזרח תיכוני בוושינגטון אמר גם הוא לרשת CNN כי ממשלתם הזהירה שוב ושוב את הבית הלבן ואת גורמי המודיעין האמריקנים מפני הצטברות נשק של חמאס וזעם בקרב הפלסטינים שעומד להתפוצץ.
"הנשק שקיים בעזה הוא מעבר לכל דמיון של אף אחד", הזהיר הדיפלומט.
"גם הנשק שקיים בגדה, דרך חמאס, הופך לבעיה אמיתית והשליטה של חמאס בגדה היא בעיה אמיתית".
בפברואר אמר ראש ה-CIA ביל ברנס לקהל בבית הספר לשירות החוץ של ג'ורג'טאון כי הוא "מודאג למדי מהסיכויים לשבריריות גדולה עוד יותר ולאלימות גדולה עוד יותר בין ישראלים לפלסטינים".
"לא הייתי מגיע למסקנה שקהילת המודיעין לא עוקבת אחרי זה ברמה האסטרטגית - למעשה", אמר גורם אמריקני ל-CNN.
"אם היינו יודעים או אם היינו יודעים על מתקפה תלויה ועומדת נגד בעלת ברית, היינו מודיעים בבירור לבעלת הברית הזו", אמר שר ההגנה לויד אוסטין ביום שישי.
בכירים בממשל ביידן - כמו גם אנשי מודיעין בהווה ובעבר - ממשיכים לומר כי הם ממשיכים להתמקד במשבר הנוכחי ומתעקשים כי מוקדם מדי לבחון כיצד הוחמץ הידע על מתקפה כה מסיבית.
גורמי מודיעין רבים בהווה ובעבר, כמו גם כמה מחוקקים שתודרכו על המודיעין האמריקאי, דחו את הרעיון שהכישלון לספק התרעה טקטית על המתקפה הוא באחריותה של ארה"ב - מכיוון שחלק כה גדול מהדיווחים המודיעיניים האמריקניים על עזה מקורם בישראל מלכתחילה.