בזמן שישראל נמצאת בעיצומה של מלחמה שמטרתה למוטט את שלטון החמאס – האמריקאים כבר חושבים על המציאות ברצועת עזה ביום שאחרי.
מזכיר המדינה אנתוני בלינקן דיבר ביום שלישי בוועדה של הסנאט, שם אמר כי השלב הבא של הסכסוך נמצא "בדיון מאוד פעיל ומתמשך, הן בתוך הממשל והן עם בעלות הברית והשותפים".
עד כה, נראה שהדבר היחיד שכולם הסכימו הוא שלא חמאס, וגם לא ישראל, יהיו אחראים על רצועת עזה ברגע שהמלחמה תגיעה לסיומה.
(צילום: AP)
"לא תראו חזרה לסטטוס קוו, בו חמאס מנהל את עזה. אנחנו גם לא יכולים שישראל תנהל או תשלוט בעזה. זו לא הכוונה שלהם, והם לא רוצים לעשות זאת", אמר בלינקן. "ובין כל אלה, יש מגוון של אפשרויות שאנחנו בוחנים מקרוב".
האפשרות הראשונה, לטענתו של מזכיר המדינה, היא שהרשות הפלסטינית תשתלט מחדש על הרצועה – במהלך שנראה עבור האמריקאים כטבעי ביותר.
"מה שהכי הגיוני יהיה שלרשות פלסטינית יעילה ומתחדשת, תהיה שלטון ואחריות ביטחונית על עזה. האם אפשר להגיע למצב כזה תוך צעד אחד, זו שאלה גדולה שעלינו לבחון אותה", אמר בלינקן.
עם זאת, לפי מכון וושינגטון למדיניות המזרח (WINEP), "לרשות הפלסטינית אין את הרצון או היכולת לעשות את העבודה הזו בעתיד הנראה לעין... במיוחד לאור הכישלונות שלה בגדה המערבית".
האופציה השנייה נשמעה מפי כמה מומחים, היא לגייס מדינות אחרות באזור שישלטו בעזה, עד שהתושבים יהיו מוכנים להקים ממשלה חדשה משלהם. הסדר כזה יהיה חייב להיות עם מדינה שאינה עוינת לישראל.
לפי WINEP, ישנן חמש מדינות שיכולות לעמוד בקריטריון: מצרים, ירדן, איחוד האמירויות, בחריין או מרוקו. "רק אותן מדינות ערביות יקבלו את האמון של ישראל, שהוא חיוני כדי שהמאמץ הזה יצליח".
הצבת סוכנויות בינלאומיות היא גם כן אפשרות ליום שאחרי, שכן יש מספר ארגונים גלובליים שעשויים למלא תפקיד כזה.
האו"ם, למשל, מחזיק בתוכנית קיימת לשמירת שלום, עם צוותים דיפלומטיים, הומניטריים או צבאיים. לאו"ם יש כיום 12 אזורים כאלה, כולל בגדה המערבית עם כוח של 380 גורמים ש"עוקבים אחר המצב, מפקחים על הסכמי שביתת נשק, מונעים מאירועים בודדים להסלים", כך לפי אתר האינטרנט.