קולומביה מקווה לזרז את משימתה לאתר אוצר בן שלוש מאות שנים בשווי של עד 20 מיליארד דולר.
כאשר הבעלות על ההון מצויה במחלוקת משפטית.
הנשיא גוסטבו פטרו הורה לממשלו להוציא את "הגביע הקדוש של הספינות הטרופות" - האונייה הספרדית סן חוזה - שתימשה מקרקעית הים הקריבי בהקדם האפשרי, כך הודה שר התרבות של המדינה הלטינית בשבוע שעבר.
פטרו רוצה להעלות את הספינה בעלת 62 התותחים ושלושה התרנים לפני השטח לפני סיום כהונתו ב-2026, וביקש שתיווצר שותפות ציבורית-פרטית כדי לממש את הפרויקט. "זהו אחד מסדרי העדיפויות של ממשל פטרו", אמר שר התרבות חואן דיוויד קוריאה, "הנשיא אמר לנו להגביר את הקצב".
הסן חוזה טבעה בקרב נגד ספינות בריטיות ב-8 ביוני 1708. אבל מסתורין רב אופף את סוגיי הבעלות על מאגר הזהב, הכסף והאזמרגד העצום ששוויו מוערך בין 4 ל-20 מיליארד דולר. נראה שעיקר המחלוקת נסובה סביב השאלה - מי מצא אותו באמת?.
הסן חוזה - יחד עם 600 אנשי הצוות על הסיפון - שקעה במהלך קרב נגד הבריטים במלחמת הירושה הספרדית.
היא נותרה בגדר אגדה במשך שנים רבות שכן מיקומה המדויק לא נודע.
הריסותיה נמצאו וצולמו כ-2,000 רגל מתחת לפני המים בשנת 2015.
אך כבר ב-1981, טענה החברה האמריקאית Glocca Morra כי היא זו שגילתה את האוצר האבוד והעבירה אותו לקולומביה בהבטחה שתקבל חצי מההון.
שנים מאוחר יותר, ב-2015, נשיא קולומביה דאז, חואן מנואל סנטוס, אמר כי הצי של המדינה הוא שמצא את שברי האונייה במיקום אחר על קרקעית הים.
קולומביה מעולם לא פרסמה את הקואורדינטות של מקום המנוחה האחרון של הספינה, אבל חברת Glocca Morra - המכונה כעת Sea Search Armada - מאמינה שממשלת קולומביה רק מצאה חלק מאותו ממצא שהיא עצמה גילתה לראשונה 34 שנים קודם לכן.
החברה תובעת את ממשלת קולומביה על מחצית מסכום המטמון, או 10 מיליארד דולר, לפי הערכתה, במסגרת הסכם קידום הסחר בין ארה"ב לקולומביה, לפי בלומברג.
שר התרבות קוריאה, בינתיים, אמר כי חוקרי הממשלה ביקרו בקואורדינטות המשותפות ו"הגיעו למסקנה שאין שם ספינה טרופה".