יותר מ-100 אלף בני אדם צעדו היום (ראשון) בפריז במחאה על האנטישמיות הגואה בעקבות המלחמה המתמשכת נגד חמאס בעזה.
ראש הממשלה אליזבת בורן, נציגי כמה מפלגות בשמאל ומנהיגת הימין מארי לה פן השתתפו בצעדה בבירה הצרפתית בצל האבטחה ההדוקה.
הנשיא עמנואל מקרון לא נכח בהפגנה, אך הביע תמיכה במחאה וקרא לאזרחים להתקומם נגד "תחייתה הבלתי נסבלת של אנטישמיות חסרת מעצורים".
עם זאת, מנהיג מפלגת השמאל הקיצוני France Unbowed, ז'אן-לוק מלנשון, נמנע מהצעדה ואמר בשבוע שעבר בטוויטר כי הצעדה תהיה מפגש של "של תמיכה בלתי מסויגת בטבח" בעזה.
הרשויות בפריז פרסו 3,000 שוטרים לאורך מסלול המחאה שקראו לה מנהיגי הסנאט והבית התחתון של הפרלמנט על רקע עלייה מדאיגה בפעולות אנטי-יהודיות בצרפת מאז תחילת המלחמה.
בצרפת יש את האוכלוסייה היהודית הגדולה ביותר באירופה, אך בהתחשב בשיתוף הפעולה שלה עם הנאצים במלחמת העולם השנייה, מעשים אנטישמיים כיום פותחים צלקות ישנות.
בעודו אוחז בדגל צרפת, אמר רוברט פייל כי צעדה נגד אנטישמיות היא "יותר מחובה".
"זו צעדה נגד אלימות, נגד אנטישמיות, נגד כל הקצוות הפוליטיים שחודרים לחברה, כדי להראות שהרוב הדומם אכן קיים", אמר בן ה-67.
בצעדה השתתפו גם בני משפחותיהם של חלק מ-40 האזרחים הצרפתים שנהרגו בהתקפה הראשונית של חמאס, ושל נעדרים או בני ערובה.
פטריק קלוגמן, עורך דין וחבר בוועדת "Freethem" הפועל לשחרורם של אנשים המוחזקים בידי חמאס וארגונים אחרים בעזה, אמר כי ההשתתפות הגדולה בצעדה היא משמעותית וסמלית בהרגעת הקהילות היהודיות בצרפת.
"אני גאה מאוד במדינה שלי בגלל ההתגייסות הזו", אמר קלוגמן.
"אני מרגיש פחות לבד מאשר בשבועות ובימים האחרונים".
הרשויות בצרפת רשמו יותר מ-1,000 מעשים נגד יהודים ברחבי המדינה בחודש שחלף מאז החל הסכסוך.
במכתב לצרפתים ביום ראשון, מקרון הבטיח כי התוקפים יועמדו לדין וייענשו.
"צרפת שבה האזרחים היהודים שלנו מפחדים היא לא צרפת", כתב מקרון במכתב, שפורסם בעיתון "לה פריזיאן".
הוא קרא למדינה להישאר "מאוחדת מאחורי ערכיה... ולפעול למען שלום וביטחון לכולם במזרח התיכון".
מקרון אמר כי ישתתף "בליבי וברוחי", אך לא באופן אישי. "התפקיד שלי הוא לבנות אחדות ולהיות איתן בערכים", אמר מקרון.
מנהיגת הימין בצרפת, מארין לה פן, השתתפה על רקע ביקורת חריפה על כך שמפלגתה, שהייתה בעבר מצורעת, לא הצליחה להתנער מהמורשת האנטישמית שלה למרות הלגיטימציה הפוליטית הגוברת.
לאחר שהגיעה לצעדה עם נשיא המפלגה, ג'ורדן ברדלה, דחתה לה פן את מבקריה ואמרה כי היא וחברי המפלגה נמצאים "בדיוק איפה שאנחנו צריכים להיות". היא קראה לפוליטיקאים אחרים "לקחת הפסקה מליבוי מחלוקות פוליטיות" במהלך הצעדה.
נכון ליום שבת, גורמים רשמיים ספרו 1,247 מעשים אנטישמיים מאז 7 באוקטובר, כמעט פי שלושה מאשר בכל שנת 2022, על פי משרד הפנים.
צרפת אסרה במידה רבה על קיום הפגנות פרו-פלסטיניות, אם כי תומכיה צעדו בכמה ערים בצרפת בשבועות האחרונים, כולל אלפים שדרשו הפסקת אש בעזה בהפגנה מאושרת בפריז ביום ראשון האחרון.