צעירים אמריקאים חוקרים את הקוראן כדי להבין את "החוסן" הפלסטיני וכדי להביע סולידריות עם עזה, כך עולה ממאמר שפורסם לאחרונה בגרדיאן, המתאר את המגמה האחרונה בקרב צעירים מערביים המבקשים להתאים טקסטים דתיים לערכים פרוגרסיביים, כאשר חלקם רואים בספר הקדוש לאסלאם יצירה "אנטי-צרכנית, אנטי-דכאנית ופמיניסטית", במיוחד נשים צעירות.
המאמר מיום שני, שנכתב על ידי הסופרת אלאינה דמופולוס וכותרתו "צעירים אמריקאים לומדים את הקוראן כדי להבין את חוסנם של הפלסטינים המוסלמים'", מדגיש עניין גובר בגילוי אמפתיה לתרבויות זרות באמצעות טקסטים דתיים, כחלק משינוי בתפיסת האסלאם במערב.
על פי המאמר, צעירים אלה "מוצאים נושאים התואמים את ערכיהם כשהם מבקשים 'לפתח אמפתיה' לדת שהושמצה זמן רב במערב".
אחת מתושבות שיקגו, מייגן ב. רייס, מתארת כיצד הושפעה מהמלחמה בעזה, שהחלה ב-7 באוקטובר, כאשר חמאס פתח במתקפה שבמהלכה פרצו לישראל כ-3,000 מחבלים ביבשה, בים ובאוויר ורצחו גברים ונשים, זקנים וילדים יהודים שהיו נתונים לעינויים, אונס, הוצאה להורג, הצתה וחטיפה. הטבח, שיצר הקבלות למראות השואה הנאצית, הביא ליותר מ-1,400 נטבחים בתוך המדינה היהודית, ליותר מ-5,300 פצועים ולפחות ל-241 בני ערובה מכל הגילים.
רובם המכריע של הקורבנות הם אזרחי ישראל ובהם עשרות אזרחים אמריקאים.
והינה, דווקא המעשה המפלצתי מושך אנשים ל'דת השלום'.
"רציתי לדבר על האמונה של העם הפלסטיני, איך היא כל כך חזקה, ואיך הם עדיין מוצאים מקום לשים את זה בראש סדר העדיפויות להודות לאלוהים, גם כשהכל נלקח מהם", צוטטה רייס בראיון.
בהיעדר חינוך דתי, היא הקימה "מועדון ספר דת עולמי" בדיסקורד, והזמינה אנשים מרקעים שונים להצטרף אליה בלימוד הטקסט המרכזי של האסלאם.
לימוד הקוראן, בתחילה לצורך הבנה, הוביל אותה להתאסלמות מלאה בתוך חודש, והיא מצאה את הדת תואמת את אמונותיה "האנטי-צרכניות, האנטי-מדכאות והפמיניסטיות".
"כאישה שחורה, אני רגילה לכך שהממשל האמריקאי מפיץ סטריאוטיפים מזיקים שמובילים לתפיסות מוטעות שיש לאנשים מחוץ לקהילה שלי עליי", אמרה רייס.
"מעולם לא האמנתי לסטריאוטיפים שהופצו על הקהילה המוסלמית אחרי ה-11.9, אבל רק כשהתחלתי לקרוא בקוראן הבנתי שהפנמתי את התפיסות המוטעות האלה, כי האמנתי שהאיסלאם היא דת חמורה מאוד או נוקשה".
עם זאת, בסרטון אחד שהעלתה לרשת ושלא הוזכר על ידי הגרדיאן, נראה כי רייס מסכימה עם המסר האנטי-אמריקאי של מנהיג הטרור אוסמה בן לאדן ב"מכתב לאמריקה" הידוע לשמצה, כאשר היא דוחפת תיאוריות קונספירציה הקשורות לפיגועי 9/11.
המגמה הנוכחית של פנייה לקוראן משתקפת ברשת החברתית 'טיקטוק' שבבעלות סינית, שם ההאשטאג "מועדון הקוראן" משקף עניין גובר, במיוחד בקרב נשים צעירות, בחקר טקסטים אסלאמיים.
סרטונים תחת ההאשטאג "מראים משתמשים מחזיקים את הטקסטים החדשים שנרכשו וקוראים פסוקים בפעם הראשונה", נכתב במאמר, בעוד שאחרים "מוצאים גרסאות חינמיות באינטרנט, או מאזינים למישהו שר את הפסוקים בזמן שהם נוסעים לעבודה". המניע, כפי שציינה זארינה גרוואל, פרופסורית חברה בייל, עומד בניגוד למגמות שלאחר 9/11, שבהן הקוראן נקרא לעתים קרובות כדי לאשר אמונות על כך שהאסלאם היא "דת אלימה מטבעה".
"הם פונים לקוראן כדי להבין את החוסן המדהים, האמונה, הכוח המוסרי והאופי שהם רואים אצל פלסטינים מוסלמים", היא מצוטטת.
עם זאת, המאמר אינו מזכיר כלל את העובדה שגרוואל, המגדירה עצמה כ"מוסלמית קיצונית", עוררה סערה לאחר שנראה כי הביעה תמיכה במתקפה הקטלנית של חמאס על ישראל תוך כדי התרחשותה, וכינתה את ה-7 באוקטובר "יום כה יוצא דופן!". כמו כן, היא תיארה את ישראל כ"מדינת מתנחלים רצחנית", וטענה כי לפלסטינים "יש כל זכות להתנגד באמצעות מאבק וסולידריות". פוסטים עוקבים שלה חגגו את הטבח האכזרי של חמאס, שבו משפחות שלמות נמחקו ותינוקות נשרפו חיים. בתגובה, יותר מ-56,000 איש חתמו על עצומה הקוראת לפיטוריה המיידיים.
דוגמה נוספת שהגרדיאן מביא היא נפרטארי מון מטמפה, שהושפעה מ'אומץ ליבם של הפלסטינים', קראה בקוראן ומצאה אותו מהדהד עמוקות בה, מה שהוביל גם להמרת דתה.
"אני לא יכולה להסביר את זה, אבל יש שלום שמגיע עם קריאת הקוראן", אמרה.
"אני מרגישה קלילה, כאילו חזרתי למשהו שתמיד היה שם וחיכה שאחזור".
מה שהגרדיאן לא הזכיר הוא שנראה כי מון דוחפת את הרעיון שתמיכה בישראל קשורה לעליונות לבנה בסרטון שפורסם ברשתות החברתיות.
מישה יוצ'ף, סופרת ופודקאסטרית פקיסטנית-אמריקאית המתמקדה בפרשנויות פרוגרסיביות של הקוראן, ומנחה סדרה של מועדון הספר הקוראן באינסטגרם מאז 2020, היא מציינת כי נושאיה מהדהדים בקרב אמריקאים צעירים ופרוגרסיביים שרואים את הטקסטים שלה כ"מתיישרים" עם ערכים "שמאליים".
יוצ'ף, שעבדה לצד הנשיא לשעבר ברק אובמה ורעייתו מישל כמפיקה בסדרת הפודקאסטים השונים של משפחת אובמה, טוענת שהקוראן "מלא במטאפורות טבע ומעודד אותך להיות פעיל סביבתי".
"בקוראן, גברים ונשים שווים בעיני האל, ורייס ומומרים אחרים בטיקטוק אומרים שהפרשנות שלהם לטקסט מגבה את העקרונות הפמיניסטיים שלהם", ממשיך המאמר.
עם זאת, למרות שהושמט על ידי הגרדיאן, יוצ'ף אמרה כי הדיווחים על האכזריות של חמאס נגד נשים וילדים ישראלים היו "בלתי מאומתים לחלוטין" ו"מזינים דימויים איסלאמופוביים".
הסופרת ופעילת זכויות האדם איאן הירסי עלי, שגדלה במשפחה מוסלמית אדוקה בסומליה, הזהירה שלשום (שלישי) כי נשים מערביות צעירות ומתקדמות שהתאסלמו לאחרונה לאור המלחמה בין חמאס לישראל "משליכות" בכך את חירותן. "כתבי הקודש האיסלאמיים, החוק האיסלאמי, חוקי השריעה והפרקטיקה האסלאמית ברורים כשמש לגבי מעמדן של נשים, והם נחותים מגברים", אמרה.
"העדות שלך היא חצי מזו של גבר. בעלך יכול להכות אותך. אין לך שום חופש".
הירסי עלי ייחסה את המגמה לכך שהדור הצעיר "מבולבל לחלוטין לגבי מי הם והיכן הם עומדים", מתוך אינדוקטרינציה של אידיאולוגיה "אנטי-מערבית" ו"אנטי-אמריקאית".
היא גם הביעה "זעזוע" מהעובדה שנשים ממירות כעת את דתן לאסלאם, לאחר שראתה תמונות מה-7 באוקטובר, כאשר חמאס "הצעיד" נשים שבויות ברחובות ותיעד מעשי אונס "לעיני כל העולם".
העניין מגיע לאחר שמשתמשי טיקטוק צעירים החלו לאחרונה לקדם את מנהיג אל-קאעידה אוסמה בן לאדן ואת התעמולה שלו, כאשר "המכתב לאמריקה" שלו המצדיק את פיגועי 11 בספטמבר הפך לוויראלי בפלטפורמה החברתית בבעלות סינית בשבוע שעבר, עם סרטונים בנושא שצברו מיליוני צפיות.