התובע הכללי קן פקסטון, הפועל בשם מדינת טקסס, שיגר ביום שני תביעה נגד פייזר ויצרנית התרופות שלה, טריס פארמה, בטענה שהחברות מכרו תרופות לילדים למרות שידעו שהתרופה אינה יעילה ועלולה להיות לא בטוחה.
בתביעה, שהוגשה לבית המשפט המחוזי של מחוז הריסון, נטען כי פייזר הפיצה ביודעין תרופה המשמשת לטיפול בהפרעת קשב וריכוז - למרות שנכשלה בבדיקות בקרת איכות.
בין השנים 2012-2018, "פייזר וטריס תמרנו ללא הרף את בדיקות Quillivant כדי להסתיר שיטות ייצור גרועות ולהונות את תוכנית טקסס מדיקייד", על פי הודעה לעיתונות.
באותן שנים, משפחות רבות התלוננו שהתרופה לא עובדת.
על פי התלונה:
"בשום שלב הנתבעים לא הזהירו את ספקי מדיקייד בטקסס או את מקבלי ההחלטות כי לקוויליבנט היו בעיות ייצור ידועות המשפיעות על יעילותה, ובכך מנעו מתוכנית מדיקייד את המידע החיוני עליו היא מסתמכת. ... כתוצאה מכך, אלפי ילדים בטקסס קיבלו חומר מסוכן ומהול מסוג Schedule II Controlled Substance".
בציוץ בטוויטר כתב פקסטון:
קים מאק רוזנברג, היועץ המשפטי בפועל של ''הגנה על בריאות הילד'', התייחס לתביעה, ואמר: "פייזר שוב נמצאת באור הזרקורים בגין פעילות לא אתית והונאה לכאורה".
רוזנברג אמר : "אני משבח את הפרקליט על נקיטת פעולה כאן כדי להגן על כמה מהילדים הפגיעים ביותר של טקסס, אלה המסתמכים על מדיקייד עבור שירותי בריאות. לספק ביודעין תרופות מהולות לילדים פגיעים זה בלתי מוסבר וחסר מצפון".
"למרבה הצער", הוסיף רוזנברג, "זו לא הפעם הראשונה שעולות שאלות לגבי התנהלותה של פייזר, כולל מעשים פסולים שגרמו לכאורה למותם של ילדים בניסויים קליניים בניגריה בשנות ה-90 ושאלות רציניות לגבי זריקות הקורונה של פייזר והתרופה המטפלת שלה פקסלוביד".
הנתבעים בתביעה כוללים את פייזר, טריס ומנכ"ל טריס קטן מהטה.
התביעה נבעה מתלונת חושף שחיתויות שהגיש טאריק אחמד, ששימש כמנהל הטכנולוגיה של טריס בין השנים 2013-2017.
עורכי הדין תובעים יותר ממיליון דולר, כולל קנסות אזרחיים, ומבקשים מבית המשפט לאלץ את פייזר וטריס להחזיר למדינת טקסס את כל הרווחים שהתקבלו ממכירת קוויליבנט בתוכנית טקסס מדיקייד "כתוצאה ממעשיהם הבלתי חוקיים של הנתבעים", ובנוסף, להחזיר סכום כפול מזה.
עורכי דין ממשרדו של פקסטון ביקשו משפט בפני חבר מושבעים.
לפי רויטרס, פייזר מסרה בהצהרה כי בחנה את טענות התביעה "במספר הזדמנויות" ו"לא מצאה כל השפעה על בטיחות המוצר".
פייזר אמרה כי לתביעה אין כל הצדקה והיא תפעל לדחייתה.
דובר מטעם טריס אמר לרויטרס באימייל: "אנחנו מכחישים מכל וכל ומתכוונים להגן בקפדנות על ההאשמות האלה בבית המשפט".
התרופה נכשלה בבדיקות בקרת איכות במשך שנים
כמעט מיד לאחר שקיבלה את אישור מנהל המזון והתרופות האמריקני (FDA), החלה Quillivant להיכשל בבדיקות איכות שגרתיות.
על פי התביעה: "לפחות החל מאוקטובר 2012, אנשי בקרת האיכות של טריס הבחינו כי דגימות של Quillivant שנבדקו תחת מפרטי פירוק הנדרשים על ידי ה- FDA לא הניבו תוצאות".
"בדיקת פירוק היא כלי בקרת איכות חשוב המשמש למדידה האם תרופה יוצרה כראוי, על ידי השוואת שחרור מדומה של התרופה לסטנדרט שנקבע עם אישורה הראשוני של התרופה".
"זה בתורו עוזר לחזות אם התרופה (כפי שהיא מיוצרת) תשוחרר כצפוי בגוף המטופל - וזה קריטי להבטחת מינון נאות ועקבי של המטופל".