על רקע הקרבות הפוליטיים והביצועים הגרועים בשדה הקרב, הפרשן הביטחוני מארק סלבודה מאמין שתומכיו הזרים של נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי עשויים לחפש דרך להדיח אותו מהשלטון "ללא הפיכה ברורה נוספת בתמיכת ארה"ב".
במילים אחרות: נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי מהלך על קרח דק.
זו המסקנה של הפרשן לעניינים בינלאומיים וביטחוניים מארק סלבודה, שהצטרף שלשום ל'ספוטניק' הרוסי כדי לדון בדרמה הפוליטית המתמשכת במדינה המזרח אירופאית בעקבות מתקפת הנגד הכושלת של אוקראינה השנה.
"הוא פוחד ממיידאן אחר... הוא חושש מהפיכה", אמר סלבודה, בהתייחסו להפגנות ב-2014 שבהן אספסוף מהימין הקיצוני גירש את הנשיא הנבחר ויקטור ינוקוביץ' מאוקראינה.
התסיסה, שנתמכה בגלוי על ידי מעצמות המערב, נתמכה רק על ידי מיעוט מהאוכלוסייה האוקראינית, אך הצליחה לשנות בחוזקה את הפוליטיקה במדינה לעבר עמדה רוסופובית.
סלבודה מאמין שהמתמודד העיקרי על כוחו של זלנסקי הוא ולרי זלוז'ני, המפקד העליון הנוכחי של הצבא האוקראיני.
כוחות פוליטיים בתוך המדינה ומחוצה לה עשויים להתלכד סביב זלוז'ני כחלופה למנהיגותו של זלנסקי, לדברי סלבודה.
מודע לאיום, זלנסקי "החליף כמה מהגנרלים של זלוז'ני בשבועות האחרונים - פיטר אותם - ללא כל התייעצות איתו", אמר סלבודה.
האנליסט ציין גם את מותו לאחרונה של מייג'ור גנאדי צ'סטיאקוב, עוזר בכיר של זלוז'ני, שנהרג בתחילת החודש מרימון שניתן לו כמתנת יום הולדת.
סלבודה משער כי ייתכן שהתקרית המוזרה הייתה "חיסול פוליטי של ממשל זלנסקי".
"רוב ערוצי המדיה החברתית באוקראינה מאמינים שמדובר בחיסול פוליטי, אזהרה לזלוז'ני", אמר סלבודה.
סלבודה התייחס בזלזול לסיפור שעלה מחדש לאחרונה, בעיקר להאשמת ראש ממשלת בריטניה לשעבר בוריס ג'ונסון לגבי חוסר נכונותה של אוקראינה לחתור לשלום עם רוסיה בתחילת 2022, וכינה זאת "מטח במאבקים הפוליטיים העמומים למדי שמתרחשים כעת בקייב".
"אני לא חושב שהם (ממשלת אוקראינה) היו יותר רציניים לגבי זה מאשר לגבי הסכמי מינסק", אמר סלבודה, וציין את "האופי האידיאולוגי" של ההנהגה האנטי-רוסית במדינה מאז 2014.
זלנסקי התמודד עם ביקורת על מתקפת הנגד של אוקראינה מוקדם יותר השנה, שלא הצליחה לאתגר באופן משמעותי את הכוחות הרוסיים בזמן שהמבצע הצבאי המיוחד של המדינה באוקראינה נמשך.
סלבודה התייחס להתבטאויות האחרונות של אנשיו של זלנסקי בתקשורת האמריקנית, שכינו את הנשיא האוקראיני "הזוי".
"נראה לי די ברור שארה"ב ובכלל המערב איבדו אמון בזלנסקי והם מנסים למצוא דרך להחליף אותו בזלוז'ני בלי עוד הפיכה ברורה בתמיכת ארה"ב במדינה זמן קצר כל כך אחרי האחרונה", אמר סלבודה, בהתייחסו לעדויות שדווחו בהרחבה על מעורבות ארה"ב בהדחת ינוקוביץ' ב-2014.
סלבודה ציין כי בשבוע שעבר, לראשונה, הוזמן זלוז'ני לישיבת נאט"ו שדנה במדיניות הצבאית האוקראינית ברמשטיין במקומו של זלנסקי.
הניתוח של סלבודה מגיע על רקע הערות אחרונות של חבר פרלמנט אוקראיני בכיר המקונן על כך שההנהגה הצבאית של המדינה "לא הצליחה לספק תוכנית [אסטרטגית] לשנת 2024".
לפי הדיווחים התומכים המערביים במדינה עודדו את אוקראינה לגייס קשישים, בני נוער ונשים לצבא.
סלבודה התייחס גם למצב הפוליטי בהולנד, שם ניצחה לאחרונה מפלגתו של איש הימין הפופוליסט חירט וילדרס בבחירות.
"הוא (וילדרס) גם יצא בפומבי כמתנגד לסיוע לאוקראינה", "וכרגע זה אולי חשוב לפאניקה של כולם יותר מכל דבר אחר. במיוחד בהתחשב בכך שהולנד היא ספקית גדולה באופן לא פרופורציונלי של סיוע כספי וצבאי למשטר בקייב, והיא אחת משתי המדינות העיקריות שאמורות לספק מטוסי F-16 לאוקראינה בשנה הבאה".
"זה נהיה מעניין מנקודת מבט בינלאומית", אמר סלבודה, והעריך כי תמיכתו (או היעדרה) של הפוליטיקאי בסכסוך הפרוקסי המערבי נגד רוסיה עשויה בסופו של דבר להיות חשובה יותר למנהיגים מאשר דעותיו השנויות במחלוקת נגד מהגרים.