בית המשפט העליון של קולורדו פסל את דונלד טראמפ מלהירשם לקלפיות הבחירות לנשיאות בקולורדו ב-2024, ובפסק דין של 4 נגד 3 חסם למעשה את טראמפ מלבקש להתמודד על הנשיאות בגלל תפקידו במתקפת הקפיטול ב-6 בינואר, תוך ציון התקופה שלאחר מלחמת האזרחים והתיקון ה-14 לחוקת ארה"ב האוסר על מתקוממים לכהן בתפקידים ציבוריים.
“Democracy” now means the right of the people to vote for candidates approved by liberal judges.
— David Sacks (@DavidSacks) December 20, 2023
המקרה בקולורדו יהיה האתגר החוקתי הראשון לריצתו של טראמפ ב-2024.
העותרים, המיוצגים על ידי קבוצת ההסברה Citizens for Responsibility and Ethics, טענו שיש למנוע ממנו את הריצה בשל הסתה ל-6 בינואר 2021 על הקפיטול האמריקאי - אף שהדבר לא הוכרע עדיין בבית המשפט.
בית המשפט העליון של קולורדו - שהספסל שלו מונה כולו על ידי המושלים הדמוקרטיים - ביטל פסיקה של שופט בית משפט מחוזי שמצא שטראמפ הסית למרד בשל תפקידו במתקפה על הקפיטול ב-6 בינואר 2021, אך אמר שלא ניתן למנוע את התמודדתו כי לא ברור שההוראה נועדה לכסות את הנשיאות - והחליט לפסול את הנשיא מלהתמודד.
בפסיקתו, מצא בית המשפט שבשליטת הדמוקרטים שטראמפ עסק בהתקוממות בכך שהלהיט את תומכיו בטענות-שווא על הונאת בחירות והפנה אותם לקפיטול.
שופטי המדינה קבעו כי תפקידו של הנשיא נכלל תחת סעיף ההתקוממות, המפרט באופן ספציפי את אלה שנשבעו בעבר לתמוך בחוקה כ"חבר בקונגרס", "קצין אמריקאי", "חבר בכל מדינה או בית מחוקקים" או "פקיד ביצוע או משפטן בכל מדינה", בכך ההוראה ופרשנותה הוחלו על טראמפ - אם כי שלא על פי הדין, וכתקדים פרשני ראשון מסוגו יש לציין.
מי שהצביעו לכך הם ארבעת השופטים הבאים שמונו על ידי הדמוקרטים: השופטת מוניקה מ.מרקז, השופט ויליאם וו. הוד השלישי, השופט ריצ'רד ל. גבריאל, השופטת מליסה הארט.
שלושה שופטים התנגדו להחלטה: השופט העליון בריאן בואטרייט, השופט קרלוס סמור, והשופטת מריה ברקנקוטר.
כל אחד מהמתנגדים התייחס בביקורת לאופן שבו התובעים הגישו את תביעת התיקון ה-14 שלהם תוך שימוש בהוראה של חוק הבחירות בקולורדו.
ברקנקוטר כתב כי "הרוב מפרש את סמכות בית המשפט בצורה רחבה מדי".
"השאלות המוצגות כאן פשוט מגיעות לדרגת מורכבות שלא חושבה על ידי העצרת הכללית של קולורדו עבור חוק אכיפת קוד הבחירות שלה", כתב בואטרייט.
"ההליכים להלן מנוגדים למכתב ולרוח של מסגרת הזמן הסטטוטורית מכיוון שהטענה של האלקטורים הכריעה את התהליך ממילא", הוסיף.
גם השופט סמור כתב באופן דומה כי חוק הבחירות של קולורדו אינו מספק "תנע" לתביעה זו, וציין גם כי לא קיימת חקיקה פדרלית לאכיפת סעיף ההתקוממות של התיקון ה-14.
"גם אם אנו משוכנעים שמועמד ביצע מעשים איומים בעבר - אני מעדיף לומר, עסק בהתקוממות - חייב להיות הליך הוגן פרוצדורלי לפני שנוכל להכריז שאותו אדם נפסל מלמלא תפקיד ציבורי".
"הליך הוגן פרוצדורלי הוא אחד ההיבטים של הדמוקרטיה של אמריקה שמייחד את המדינה הזו", כתב סמור.
למרבה האירוניה, כל מה שהפסיקה הזו תעשה הוא לבסס עוד יותר את מעמדו של טראמפ כמועמד מוביל לנשיאות, שכן היא לא רק מאשרת את מעמדו כיעד מספר 1 של משרד המשפטים ומערכת בתי המשפט הליברלית, אלא גם תבחן את הערעור על בית המשפט העליון הנשלט על ידי השמרנים.
הפרשנות של התיקון ה-14, לפי רבים, כולל בית משפט מחוזי בקולורדו, לא חל על הנשיאות.
ואכן, כפי שציין וויוק ראמאסוואמי, התיקון ה-14 היה חלק מ"תיקוני השיקום" שאושררו בעקבות מלחמת האזרחים.
"הוא הועבר כדי לאסור על מנהיגים צבאיים ופוליטיים לשעבר של הקונפדרציה לכהן בתפקידים פדרליים או ממלכתיים גבוהים".
"ברור שהגברים האלה השתתפו במרד נגד ארה"ב: במלחמת האזרחים".
"זה הופך את זה לאבסורד עוד יותר ששמאלני קבוצה מסוימת בקולורדו מבקשת מבית משפט פדרלי לפסול את הנשיא ה-45 מאותה עילה, ומשווה את דבריו למרד נגד ארה"ב".
ויש עוד בעיה משפטית: טראמפ אינו "קצין אמריקאי" לשעבר, שכן המונח הזה משמש בחוקה, כלומר סעיף 3 אינו חל עליו.
כפי שהסביר בעבר בית המשפט העליון "קצין אמריקאי" הוא מישהו שמונה על ידי הנשיא לסייע לו בתפקידיו לפי סעיף II, סעיף 2. הדבר לא חל על נבחרי ציבור, ובוודאי לא על הנשיא עצמו.
יוצרי התיקון ה-14 ייחרדו לראות את ההוראה המצומצמת הזו - שנועדה למנוע מפקידים אמריקאים לשעבר שעברו לקונפדרציה לבקש תפקיד ציבורי - מנוצלת על ידי נשיא מכהן ובעלי בריתו הפוליטיים כדי למנוע מנשיא לשעבר להיבחר מחדש. ארצנו הופכת בלתי ניתנת לזיהוי לאבותינו המייסדים.
באופן טבעי, הקמפיין של טראמפ גינה מיד את הפסיקה.
"באופן לא מפתיע, בית המשפט העליון של קולורדו הממונה על ידי הדמוקרטים פסק נגד הנשיא טראמפ, ותומך בתוכנית של קבוצת שמאל במימון סורוס להתערב בבחירות מטעם ג'ו ביידן הנוכל על ידי הסרת שמו של הנשיא טראמפ מהקלפי וביטול זכויות הבוחרים בקולורדו להצביע עבור המועמד לפי בחירתם", אמר דובר הקמפיין, סטיבן צ'ונג.
"יש לנו ביטחון מלא שבית המשפט העליון של ארה"ב יפסוק במהירות לטובתנו וישים סוף לתביעות הלא אמריקאיות הללו".