ביידן התקבל במחיאות כפיים על ידי אנשי בית הנבחרים ונשא נאום ממלכתי באופן יחסי אך גם תוך תקיפות מתמשכות במשך דקות ארוכות של יריבו הרפובליקני דונלד טראמפ
נשיא ארה"ב נשא הלילה את נאום "מצב האומה" השנתי בפני הקונגרס, בו הוא הכריז על הקמת רציף ימי בעזה, ועל תמיכתו בפתרון שתי המדינות.
ביידן גם עסק בנושאים המטרידים במיוחד את הבוחרים האמריקאים, ובהם נושאי הכלכלה, האינפלציה, ההגירה הבלתי חוקית (שהממשל שלו אחראי לה) ומצבה המעורער מבחינת יחסי חוץ של ארצות הברית בעולם.
ביידן הזכיר בנאומו כי כמה מהחטופים ששוחררו, ובני משפחות של אחרים שמוחזקים עדיין בידי החמאס, נמצאים באולם תוך שהוא מציין את מתקפת הטרור של חמאס, שכללה גם אלימות מינית, ואמר כי זהו "היום הקטלני ביותר לעם היהודי מאז השואה".
ביידן, בקריצה לקול היהודי, הכריז: "אני מבטיח להם שלא ננוח עד שנביא את כל היקירים שלכם הביתה".
הנשיא הדגיש כי לישראל זכות להגן על עצמה: "חמאס התחיל את הסכסוך הזה, והוא יכול לסיים אותו על ידי שחרור החטופים, כניעה, והסגרת האחראים למתקפת הטרור".
הנשיא גם קרא לישראל להימנע מפגיעה בחפים מפשע, "אנשי חמאס מסתתרים כמו פחדנים בקרב האוכלוסייה האזרחית, בבתי חולים וכו'. עם זאת, יש לנו אחריות להגן על אזרחים חפים מפשע בעזה".
"יותר מ-30 אלף פלסטינים נהרגו, רובם לא אנשי חמאס. אלפי חפים מפשע, גברים, נשים וילדים. יותר ממיליון איש נעקרו מבתיהם. ערים נהרסו, יש שם מחסור במזון ותרופות, זה שובר את הלב. עבדתי ללא הפסקה כדי להשיג הפסקת אש לשישה שבועות, כדי לשחרר את כל החטופים, להביא אותם הביתה ולהקל על המשבר ההונמטרי ולבנות משהו יותר יציב", אמר ביידן שכאמור הכריז על הקמת רציף ימי מול חופי רצועת עזה, "כדי להעביר סיוע גדול יותר".
הוא הדגיש: "אף רגל של חייל אמריקני לא תדרוך על הקרקע, מזח זמני יאפשר להכניס כמות עצומה של סיוע לעזה בכל יום. ישראל חייבת לעשות את חלקה. ישראל חייבת להרשות יותר סיוע הומניטרי ולוודא שעובדי סיוע לא ייקלעו לקו האש".
הנשיא הצהיר כי הפתרון היחיד למצב הוא פתרון שתי המדינות. "ואני אומר זאת כתומך של ישראל".
"לאף אחד אין רקורד טוב יותר עם ישראל. אני הנשיא האמריקני היחיד שביקר שם בזמן מלחמה, אבל אין מסלול אחר שיבטיח ביטחון ודמוקרטיה, ויבטיח שהפלסטינים יוכלו לחיות בשלום וכבוד".
"אין מסלול אחר שמבטיח שלום בין ישראל לכל שכונתיה, כולל סעודיה שאיתה אני מדבר".
ביידן גם הזכיר את מתקפות הטרור של החות'ים, בים האדום.
"צריך גם להתמודד עם האיום מצד איראן, לכן בניתי קואליציה של יותר מ-12 מדינות כדי להגן על חופש השיט בים האדום... הוריתי על תקיפות נגד החות'ים כדי להגן על האזור. לא אהסס להורות על פעולות נוספות כדי להגן על אנשינו ועל הצוותים הצבאיים שלנו".
ביידן התקבל בתשואות באולם, וכמה מהנוכחים קראו: "עוד ארבע שנים", זאת למרות שבציבור האמריקאי ביידן נחשב לנשיא לא פופולרי עם ממוצע של פחות מ-40% אחוזי תמיכה במשך רוב כהונתו, בתוך כך במהלך כל נאומו ניסה להראות ביידן שליטה ויצירת פתרונות לבעיות העולם וארצות הברית.
הנאום כלל התייחסות למלחמה במזרח אירופה - כבר בתחילת נאומו הזכיר את המלחמה באוקראינה, ואמר כי הצטרפות שבדיה לנאט"ו מחזקת את הקואליציה האמריקאית: "'המסר שלי לפוטין' שאני מכיר זמן רב, הוא פשוט: אנחנו לא נלך משם". ביידן הוסיף כי "אוקראינה יכולה לעצור את פוטין, אם נעמוד לצדה ונספק נשק".
אמנם לא בטוח שבשטח זהו אכן המצב, אבל ביידן חזר על כך, ולאחר מכן במשך דקות ארוכות הנשיא גם דיבר על יריבו הרפובליקני, דונלד טראמפ, ועל מתפרעי ה-6 בינואר - באומרו כי "הם לא היו פטריוטים, הם באו להפוך את רצון העם".
על טראמפ אמר: "דיי לעלילת גניבת הבחירות... אתה לא יכול לאהוב את ארצנו רק כאשר אתה מנצח".
ביידן הוסיף בנאומו לטעון כי מצב הכלכלה האמריקאי השתפר מאז נכנס לבית הלבן, למרות אינפלציה שוברת שיאים.
עוד הבטיח להטיל מס מינימום של כ-25% על מיליארדרים בצעד פופוליסטי שעלול להבריח השקעות משמעותיות מארצות הברית אל מעבר לים.
בשלב מאוחר יותר בנאומו הבטיח הנשיא לקיים את המחויבויות האמריקאיות בנושא אמנת האקלים הבינלאומית של פריז והדגיש את הצורך בפיקוח הדוק יותר על כלי נשק בארצות הברית.
במקביל, חשוב לציין כי בטרם החל הנאום, ניסו מפגינים פרו-פלסטיניים ברחבי וושינגטון הבירה לחסום את כניסת השיירת הנשיאותית לבניין הקונגרס בלא הצלחה.
המועמד הרפובליקני, דונלד טראמפ הבטיח להגיב לדבריו של הנשיא בזמן אמת.