בשנים האחרונות, סן פרנסיסקו היוותה, ועודנה, דוגמה ממשית כיצד נראה משבר הסמים בארצות הברית, בין אם על ידי המחשה של ההשפעות הכלכליות הקשות שכן עשרות קמעונאים ברחו אחד אחרי השני מהעיר, או על ידי מראות טרגיים ברחובות.
הוויכוח סוער סביב צריכת הסמים, כמות ההומלסים ושיעור הפשיעה הגואה באחת הערים הפרוגרסיביות ביותר בארצות הברית, ודו"ח עירוני חדש שפורסם ביום חמישי האחרון בטח לא עוזר להרגיע את הרוחות.
על פי נתונים חדשים, שנאספו בתקופה של 12 חודשים שהסתיימה בפברואר האחרון, כמעט מחצית מהאנשים שמשתמשים בסמים בסן פרנסיסקו בכלל לא תושבי העיר – מה שמעלה שאלות ותהיות רבות על אופן הטיפול של הרשויות.
מרכז העיר של סן פרנסיסקו (צילום: AP)
מצידן של לשכת ראשת העיר ועמותות שונות, אחת הסיבות העיקריות לתהום בו העיר נמצאת, היא שהתוכנית העירונית שמציעה מזומן לתושבים בעלי הכנסה נמוכה – הובילה משתמשי סמים מרחבי ארה"ב להגיע לאזור המפרץ ולנצל את הסיוע.
עם זאת, נשיא מועצת המפקחים של סן פרנסיסקו אהרון פסקין, הטיל ספק רב שזה המצב. הוא כינה את הסטטיסטיקה שפורסמה על ידי הלשכה של לונדון בריד הדמוקרטית כ"חשודה ביותר", ואמר שהדו"ח הוא ניסיון ציני לתקוף את רשת הביטחון הציבורית של העיר.
הנתונים החדשים בנויים בין היתר על מספר הדוחות שרשמה המשטרה המקומית. בין ה-30 במרץ 2023 ל-2 בפברואר 2024, נרשמו 718 דוחות בגין שימוש בסמים, כאשר 47 אחוזים מהאנשים שקיבלו אותם ציינו שהם "מתגוררים במחוז אחר או סירבו לספק מידע", כך לפי משרדה של בריד.
20 אחוזים, או 141, מתוך אותה קבוצה קיבלו סיוע כספי כחלק מתוכנית הסיוע הממשלתית המקומית, כאמור שמיועדת רק לתושבי העיר. אבל כ-33% מהם, בכלל לא היו תושבי סן פרנסיסקו.
"המספרים הללו משמשים כהוכחה לכך שעלינו להמשיך ולהגביר את המאמצים שלנו בבלימת שוק הסמים, שמושך לכאן אנשים", אמרה ראשת העיר בהצהרה, והוסיפה כי בשנה האחרונה רשויות אכיפת החוק המקומיות, המדינתיות והפדרליות הגדילו את כמות תפיסות הסמים והמעצרים.
בריד הבטיחה: "אנחנו לא נרפה עד שסוחרי הסמים והמשתמשים בהם בגלוי ברחוב, יבינו שסן פרנסיסקו לא מקבלת פעילות מסוג זה".
ממש לאחרונה, היא אפילו הסכימה לשתף פעולה עם מחוקקים רפובליקנים ונתנה את תמיכתה לחקיקה שמטרתה לתקן את חוק 47 שעבר לפני כמעט עשור, והפך את פשעי הרכוש הלא אלימים ועבירות החזקת הסמים לעבירות פשוטות.
המהלך החדש יגדיל למעשה את העונשים על עבריינים ויחייב משתמשי סמים לעבור טיפול.
"האתגרים העומדים בפני העיר קשורים לפנטניל ולגניבות קמעונאיות מאורגנות, וזה דורש מאיתנו לעשות שינוי אמיתי בחוקי המדינה", אמרה לפני קצת פחות מחודש.
לונדון בריד (צילום: Getty Images)
ועדיין, פולטיקאים שמרנים וגורמים אחרים ממשיכים להעביר ביקורת נוקבת על מדיניות האכיפה הרופסת של המשטרה והנחיות הממשל, כמו גם נגד מדיניות הרווחה הליברלית של העיר – שלטענתם הביאה את שימוש הסמים ומקרי המוות ממנת יתר לשיאים חדשים.
עוד במאי, ראשת העיר הנחתה את רשויות אכיפת החוק להתמקד באזור טנדרלוין הידועה לשמצה ודרום השוק, או SOMA, שם רמות הפשע גבוהות במיוחד.
אנשי הביטחון ביצעו יותר מ-2,000 מעצרים בגין מכירות או שימוש בסמים באותם אזורים, ותפסו יותר מ-117 קילוגרמים של פנטניל, הסם הסינתטי הקטלני האחראי למותם של מיליוני אמריקאים בשנים האחרונות.
רק בשבוע שעבר, בלשי מחלקת הסמים של משטרת סן פרנסיסקו עצרו ארבע חשודים והחרימו 20 ק"ג של סמים, כולל 14 ק"ג של מתאמפטמין.
הגברת האכיפה ובטח כמות המעצרים הגדולה, הביאה הרבה עבודה לבית המשפט, שטיפל ב-827 תיקי סמים מתוך סך של 952 תיקים, שהוגשו על ידי התובע המחוזי עד ה-14 בדצמבר. לא שמדובר בכבוד גדול, אבל זהו מספר שיא שנרשם במחוז, שכן הוא חצה את 880 התיקים שהוגשו בשנת 2018.
המפקח מאט דורסי, שהמחוז שלו כולל את SOMA, אמר בהצהרה ש"המספרים הללו מוכיחים כי סן פרנסיסקו היא לעתים קרובות מדי יעד לתיירות סמים, ועד כמה הכרחי שראשת העיר בריד תמשיך לפעול לפירוק שימוש וסחר בסמים באוויר הפתוח, כמו גם לחייב את מקבלי הסיוע לקחת אחריות ולפנות לטיפול תרופתי".
וכך, כאמור, בריד ואחרים מאמינים שאחת הסיבות מאחורי שימוש הסמים הגואה בעיר היא תוכנית הסיוע למבגורים של המחוז, או CAAP.
על פי החוק המדינתי של קליפורניה, כל 58 המחוזות נדרשים לספק תמיכה לתושבים בעלי הכנסה נמוכה באמצעות מזומן ושירותים. אחת מהן, כאמור, היא CAAP, המציעה לתושבי סן פרנסיסקו מענק חודשי של 712 דולר במזומן.
"הכספים הללו, המגיעים ממשלם המסים, נועדו לספק תמיכה לטווח קצר כדי לענות על צרכים בסיסיים לתושביה העניים ביותר של סן פרנסיסקו, לא לאנשים שחיים במחוזות אחרים... ובוודאי לא לכל אחד שרק מחפש לקנות ולהשתמש בסמים לא חוקיים", אמר טרנר רורר, המנהל הבכיר של המחלקה לשירותי אנוש.
הסוכנות הזו, HSA, דורשת הוכחת תושבות למשך 15 ימים לפחות, "אבל למרבה הצער אנשים מנצלים ומספקים מידע כוזב בעת הגשת הבקשה", נכתב בדו"ח שפורסם על ידי לשכתה של בריד.
יתרה מכך, המעוניינים בסיוע עוברים בדיקת סמים בעת הגשת הבקשה וכמובן שאסור להם להיות תחת השפעה, אבל לא ברור אם הם נדרשים לעבור בדיקות כלשהן לאחר קבלת המימון.
רורר קרא לבעיה בשמה: "הונאת רווחה".
פסקין תקף את סוכנות שירותי הדיור בטענה שהיא לא הצליחה "למלא את האחריות הבסיסית במשך שנים" של בדיקת התושבות לזכאים ל-CAAP, וגם האשים את הדו"ח של ראשת העיר בכך שהוא כולל "נתונים חשודים מאוד".
לטענתו, הדו"ח שפורסם הוא בסך הכל עוד "נשק בארסנל הציניות של הממשל הזה, כדי לטשטש את הדאגות האמיתיות של הציבור לגבי המספר המטורף של מקרי המוות ממנת יתר ברחובות שלנו".
הנתונים שפורסמו מעלים שאלות, לדבריו של פסקין, לגבי יכולתה של בריד להוביל את העיר וגם לגבי היעילות של HSA. "איך אנחנו יכולים לסמוך עליהם" אם בריד ו-HSA "אפילו לא יכולים לעשות את העבודה הכי בסיסית?".
קנשיקה צ'נג, מנכ"לית ומייסדת TogetherSF Action – עמותה שמטרתה להגביר את המעורבות האזרחית המקומית, אמרה שרשת הביטחון החברתית של העיר היא "ביטוי חשוב לערכים הליברליים שלנו". עם זאת, היעדר טיפול של העיר באלה הנאבקים בשימוש בסמים, כמו גם היעדר אכיפת הכללים לגבי מי זוכה במענקים, "מאפשר שימוש סמים קטלני".
"זה מצב אבוד לכולם", אמרה צ'נג, "לתושבים בסן פרנסיסקו נמאס ממשבר הסמים. אנחנו צריכים למצוא דרך ביניים, למצוא פתרונות מיידים ומציאותיים, במקום להצביע רק על פי אידיאולוגיה".