חמוש ומשוריין בכבדות, הטנק המודרני הוא פלטפורמת נשק רב-תכליתית וניידת, וחלק קריטי מהלוחמה העכשווית.
ההדמיה שלהלן, שנעשתה בידי כריס דיקרט מה-Visual Capitalist, מציגה את 15 ציי הטנקים המובילים בעולם, תוך שימוש בנתונים מדו"ח המאזן הצבאי לשנת 2024 של המכון הבינלאומי למחקרים אסטרטגיים (IISS).
1. ארצות הברית
בתור המעצמה הצבאית הבולטת בעולם, זה אולי לא מפתיע שלארצות הברית יש גם את צי הטנקים הגדול ביותר, בפער גדול.
בסך הכל, יש להם קצת יותר מ-45,000 רכבי לחימה משוריינים בפעולה, יחד עם 2,640 טנקי קרב ראשיים (MBT), ו-12,800 כלי רכב באחסון, מתוכם 2,000 טנקי קרב ראשיים.
ארה"ב מפנימה את הלקחים מהפלישה המתמשכת לאוקראינה, שם נשק נ"ט שסופק מהמערב וארטילריה אוקראינית חתכו את הטנקים הרוסיים לחתיכות.
כתוצאה מכך, ארה"ב ביטלה לאחרונה שדרוג של ה-M1 Abrams לטובת שדרוג שאפתני יותר.
בינתיים, ארה"ב מסתכלת בעצבנות על סין בטוחה יותר ועל התנגשות פוטנציאלית עם טייוואן, שבה כוחות האוויר והצי יהיו קריטיים.
עם זאת, משחק מלחמה שנערך לאחרונה הראה שכוחות קרקע ממוכנים טייוואנים, מצוידים בטנקים מתוצרת אמריקאית ורכבי לחימה משוריינים, היו קריטיים בשמירה על אוטונומיית האי.
2. רוסיה
לפי Oryx, אתר אינטרנט הולנדי להגנה ומודיעין בקוד פתוח, בזמן כתיבת שורות אלה, רוסיה איבדה כמעט 2,800 טנקי קרב מרכזיים מאז הפלישה לאוקראינה.
בהתחשב בכך שבמהדורת 2022 של המאזן הצבאי, לרוסיה היו 2,927 MBTs בפעולה, אלה הפסדים כבדים.
רוסיה הצליחה לשמור על כ-2,000 MBT בשטח, בין השאר, על ידי הגדלת הייצור המקומי.
מפעלי הגנה רבים זכו להשתלטות על ידי Rostec שנמצאת בבעלות המדינה וכעת פועלים מסביב לשעון. רוסיה גם מוציאה כעת שליש שלם מהתקציב שלה על ביטחון, שווה ערך לכ-7.5% מהתמ"ג.
במקביל, היא גם משכה מאגרים מהתקופה הסובייטית, שעברו מודרניזציה לפני שנשלחו לחזית.
כמה זמן הם יכולים להמשיך כך? זוהי שאלה פתוחה; המאגרים גדולים, אבל לא בלתי מוגבלים. כך נראות רמות האחסון של הרוסים:
3. סין
סין מחזיקה במקום השלישי הכללי ובמקום העליון בעולם עבור מספר טנקי הקרב העיקריים הפועלים.
באופן לא טיפוסי, לצבא השחרור העממי אין כלי רכב משוריינים באחסון, מה שאולי לא מפתיע כשחושבים על כך שסין ביצעה מודרניזציה מהירה של הצבא שלה ושמאגריה מכילים בדרך כלל דגמים ישנים יותר.
לסין יש גם את אחד הציים הגדולים בעולם של רכבי לחימה משוריינים, שני רק אחרי ארצות הברית.
אם מפרקים את מספר זה, אנחנו יכולים גם לראות שיש להם את המספר הגדול ביותר של טנקים קלים, ארטילריה על גלגלים בתוספת כלי רכב מיועדים לחי"ר.
זהו ציוד שיהיה אינטגרלי עבור סין אם תרצה לאחד מחדש את טייוואן בכוח, שם יחידות ממוכנות משוריינות קלות יצטרכו לנוע במהירות כדי לכבוש את האי לפני שבעלי ברית מערביים יוכלו להיכנס לקרב.
ראוי לציין שלסין יש גם את אחד הציים הגדולים בעולם של רכבי תקיפה אמפיביים.
סוף הטנק?
פרשנים רבים בתחילת הפלישה לאוקראינה, מיהרו לחזות את סופו של הטנק, אולם, בפרפרזה על מארק טווין, הדיווחים על פטירת הטנק היו מוגזמים מאוד.
כאשר ארה"ב וסין מפתחות שניהם כלי רכב משוריינים מרוחקים ואוטונומיים, הטנקים עשויים להיות שונים לגמרי בעתיד, אבל אין שום דבר אחר שמתאים להם מבחינת כוח אש, ניידות ושרידות בשדה הקרב המודרני כיום.
והזווית הישראלית - נראה כי הטנק, אותו הכלי שניצח את מלחמת ששת הימים ומנע את כיבוש צפון המדינה ודרומה במלחמת יום הכיפורים עבר מחלוץ המערך המלחמתי הישראלי למקום אחר לחלוטין.
ועם כמות הכלים המשוריינים שבידי מצרים - יש לקוות שמישהו יתעורר שם, ומהר.