ניז'ר הודיעה בסוף השבוע כי היא מפסיקה את שיתוף הפעולה הצבאי עם ארה"ב, במכה משמעותית לנוכחות הפנטגון במערב אפריקה, שככל הנראה תגרום לכך שוושינגטון תיאלץ להסיג את חייליה בצעד שיוביל לחיסול השפעת AFRICOM ביבשת.
כזכור, בהפיכה שנערכה בשנה שעברה עלתה לשלטון ממשלה צבאית במדינה, במהלך שסימן על בואם של זמנים קשים וחוסר ודאות ביחסי ארה"ב-ניז'ר.
בשבת, דובר החונטה הניז'רית, אלוף משנה אמאדו אבדרמאן, אמר: "ניז'ר מתחרטת על כוונת המשלחת האמריקנית למנוע מהעם הניז'רי הריבוני את הזכות לבחור את שותפיו וסוגי שותפויות המסוגלים באמת לעזור להילחם בטרור".
האשמה זו כי ארה"ב כי אינה מכבדת את ריבונות האומה המערב אפריקאית באה בתגובה לטענות כי ניז'ר מעורבת בשיחות חשאיות ובעריכת עסקאות בדבר הענקת גישה לאיראן למצבורי האורניום שלה.
אל"מ אבדרמאן התייחס ישירות להאשמה: "ממשלת ניז'ר דוחה את ההאשמות הכוזבות של ראש המשלחת האמריקנית כי חתמה על הסכם אורניום סודי עם הרפובליקה האסלאמית של איראן".
אך פקידים אמריקנים מודאגים עתה גם מבסיס המל"טים הגדול שנבנה רק לאחרונה בעלות של 110 מיליון דולרים המכונה 'בסיס אוויר 201', החיוני לפעולות המעקב של הפנטגון באזור.
סביר להניח שיהיה צורך לסגור אותו.
מאז הדחת הנשיא הקודם (דרך שיחת זום!) על ידי גנרלים צבאיים, ממשל ביידן מתאמץ להשיג השפעה על רקע חשש שהחונטה מבצרת קשרים עם רוסיה, ועם שתי המדינות השכנות הלא ידידותיות למערב: מאלי ובורקינה פאסו.
ממשלת ניז'ר כבר גירשה כ-1,500 חיילים צרפתים בסוף בדצמבר, כרגע לארה"ב נותרו 1,100 חיילים במדינה.
באשר להאשמה כי היא מעמיקה קשריה עם איראן על רקע עסקת אורניום דרמטית, פקידים אמריקנים דנו בנושא בפגישותיהם עם מנהיגי ניז'ר במהלך השבוע האחרון.
הפקידים אמרו ל"וול סטריט ג'ורנל" כי המגעים בין ניאמי (בירת ניז'ר) לטהראן הגיעו לשלב מתקדם וכי הפגישות בין הניז'רים לאמריקנים תוארו כמתוחות. במקביל, יש שמועות על כניסת ציוד צבאי רוסי לאזור.
נכון לעכשיו, הפחד הגדול מנשק גרעיני ויכולת גרעינית פוטנציאלית מתרכז באיראן, בעוד המזרח התיכון עומד על סף מלחמה גדולה.
דבר אחד ברור - החונטה ששולטת בניז'ר עסוקה ביצירת קשרים עמוקים עם משטרים 'עוינים' שאינם חביבים על וושינגטון, ועושה זאת בגאווה ובגלוי.
בינתיים יש לארה"ב אפשרויות מוגבלות והיא לא יכולה לעשות דבר בקשר לזה, מלבד אולי לתלות תקוות בהפיכה נוספת.