מייסד מיקרוסופט, ואחד האנשים העשירים, אך גם השנויים במחלוקת בתבל, שוב תופס את הכותרות הראשיות.
דיווחים חדשים מגלים כי חברה שהוקמה על ידי ביל גייטס מתכננת להיות הראשונה בעולם לבנות דור חדש של תחנות כוח גרעיניות המבוססות על כורים מודולריים קטנים (SMR) בארצות הברית. לכורים אלה יש בדרך כלל קיבולת הספק של 300MW - בערך 1/3 ממה שי בכורים הרגילים, אך עלויות התחזוקה וההפעלה קטנות בכמה מונים.
חברת TerraPower "הצטרפה באופן רשמי למירוץ" נגד רוסיה וסין בפיתוח הכורים הגרעיניים המבוססים על עלות נמוכה יותר, כך לפי דיווח של 'הפייננשל טיימס'.
בהצהרתו של מנכ"ל החברה כריס לבסק הובהר כי היא מבקשת אישור רגולטורי בארה"ב עבור הכור החדשני המקורר בנתרן נוזלי.
מבחינה כלכלית חשוב לציין כי ניתן לבנות כורים אלה בעלות מופחתת בחצי בהשוואה לכורים גרעיניים מסורתיים המקוררים במים.
TerraPower, אשר כבר הבטיחה כמעט מיליארד דולרים בכספי השקעות פרטיות, שיתפה פעולה גם עם חברת Emirates Nuclear Energy Corporation כדי לחקור את פריסת כורי הנתרן באיחוד האמירויות במטרה לייצר חשמל ומימן.
זאת, לצד תמיכה מובטחת של עד כ-2 מיליארד דולרים מממשלת ארה"ב, מובילים את החברה לקדם את הפרויקט הראשון שלה באמריקה בעיר קמרר, שבמדינת וויומינג.
למרות ההמתנה להיתרים, הבנייה ליד אתר כריית הפחם לשעבר תחל ביוני, תוך התמקדות במבנים ראשוניים שאינם גרעיניים.
TerraPower שואפת להפוך את המפעל לאופרטיבי באופן מלא עד שנת 2030, על פי הדיווח.
לבסק מסר כי: "כשאתה משתמש בנתרן נוזלי בתור נוזל קירור במקום מים זה משנה את המשחק. זה יעלה כמחצית ממה שעלו מפעלי כורי המים הקלים ... ואנחנו מקדמים את הפרויקט שלנו בצורה די אגרסיבית".
העיתון הכלכלי עוד מדווח שחברות אמריקאיות שואפות להדביק את מקבילותיהן ברוסיה ובסין, שכבר הפעילו שני כורים מודולריים קטנים (SMR) - הכוללים מפעל צף בפבק, רוסיה, ועוד במפרץ שידאו, שבסין.
בינתיים, מגזר הגרעין האמריקני מעוכב על ידי ריביות גבוהות, עלייה בהוצאות, ומחסור באורניום מועשר הדרוש לכורים חדשים - שלא לדבר על המוני השמאל הקיצוני הצעירים שממשיכים להפגין בשל "חששות בטיחותיים" לגבי מה היא באמת הדרך הבטוחה, היעילה והירוקה ביותר לייצר חשמל...
הטיימס מציין עוד כי בנובמבר, העלויות הגואות הובילו את NuScale, חברת פיתוח טכנולוגיה גרעינית מאורגון, לבטל את תוכניותיה לבניית ה-SMR הראשון באמריקה.
ועתה, TerraPower גם כן טרם קבעה מחיר עבור פרויקט הכוח החדש המיועד לפעולה מסחרית בקנה מידה מלא.
אגב , כבר באוקטובר 2022, TerraPower ו-PacifiCorp, שהינה חברה המהווה חלק מ-Berkshire Hathaway של וורן באפט, הכריזו על תוכניות לחקור את פריסתם של חמישה כורים שכאלה עד שנת 2035.
"כורים מקוררי נתרן פועלים בלחצים נמוכים יותר, מה שמצריך פחות מערכות בטיחות. זה מפחית בעיות שעלולות להתרחש במפעל ומפחית עלויות מכיוון שניתן לבנותם עם חומרים פשוטים יותר תוך שמירה על בטיחות", סיכם אדם שטיין, מנהל חדשנות במכון האנרגיה הגרעינית של אמריקה.
בינתיים חששות בטיחותיים הובילו לסגירה סיטונאית של עשרות כורים בכל רחבי גרמניה ויפן בשנים האחרונות.