ישראל הציעה לשחרר בין 700 ל-800 אסירים פלסטינים, בהם 100 מחבלים שהורשעו ברצח, בתמורה ל-40 בני ערובה בעזה, כך לפי כלי תקשורת ישראליים שציינו כי ישראל מוכנה גם לדון במתן אפשרות לפליטים פלסטינים לחזור לחצי הצפוני של רצועת עזה, כך לפי מקורות מקומיים.
למרות הוויתורים, על פי הדיווחים גורמים ישראלים שוללים עסקה הקוראת לנסיגה מוחלטת של הצבא הישראלי מעזה, אחת מהדרישות המרכזיות של חמאס.
חמאס צפוי להידרשו לעוד כמה ימים כדי לעבור על ההצעה לפני שמשלחתו שבקהיר תקבל החלטה.
ההצעה הישראלית מגיעה יום לאחר שאנשי צוות המשא ומתן האמריקני הציגו "הצעת גישור" שנועדה לקבוע את היחס בין כמות האסירים לחטופים המשוחררים כחלק מהסכם שביתת נשק זמני עם חמאס, על פי גורם ישראלי בכיר.
בעסקה קצרת המועד של נובמבר נקבע היחס על כשלושה אסירים בלבד על כל בן ערובה אחד ששוחרר. כל האסירים הפלסטינים ששוחררו אז היו נשים וקטינים.
לא ברור אם ההצעה הנוכחית שהציגה ישראל הייתה זו שהוצעה על ידי האמריקאים.
בינתיים, בכיר חמאס סאמי אבו זהרי טוען כי כל עסקה שארגון הטרור יקבל על עצמו צריכה לכלול תנאים לסיום המלחמה.
"מה שאמריקה והכיבוש (ישראל) רוצים זה להחזיר את השבויים ללא התחייבות לסיים את התוקפנות, שמשמעותה חידוש המלחמה, ההרג וההרס, ואנחנו לא יכולים לקבל את זה", אמר אבו זהרי לרויטרס.
ישראל הביעה עד כה עניין רק בהפוגה בת שישה שבועות שתאפשר לשחרר את בני הערובה.
במידה והעסקה תצא לפועל, כ-90 בני ערובה עדיין יישארו בעזה בזמן שהמלחמה מתקרבת לחודשה השישי.
מבחינת דעת הקהל הישראלית קשה יהיה לאמוד כיצד זו תראה את פרטי ההצעה שצפויה להתקבל ברגשות מעורבים בשל המחיר הגבוה אותו ישראל תידרש לשלם בעבור תמורה חלקית בלבד מבחינת מספר החטופים שישוחררו.
במידה וישראל מתכוונת לשמור על נוסחה מספרית זו עבור שחרור יתר 90 בני הערובה שיישארו מאחור בהמשך המלחמה, סביר כי תצטרך לשחרר למעלה מ-2,600 אסירים ביטחוניים ביניהם כ-350 מחבלים רוצחים נוספים.
מה שיביא את סך האסירים המשוחררים לקרוב ל-3,400 ביניהם למעלה מ-350 מחבלים רוצחים.