מזכיר המדינה, אנטוני בלינקן, הטיל פצצה שבטוח מדאיגה את מוסקבה כשאמר לכתבים ביום חמישי בבריסל כי "אוקראינה תהפוך לחברה בנאט"ו. מטרתנו היא לעזור לבנות גשר לחברות זו". הדברים נאמרו במסגרת פסגת שרי החוץ וראשי המדינות של נאט"ו שנערכה לציון 75 שנים לקיומה של הברית.
המזכ"ל ינס סטולטנברג ניסה בינתיים לגרום לכל 32 החברות להתחייב למימון צבאי ארוך טווח עבור אוקראינה, בהיקף של 100 מיליארד דולרים על פני תקופה של חמש שנים.
עבור הקרמלין הצהרה זו היא כמובן בלתי מקובלת.
ובינתיים בעוד הכוחות האוקראינים מתנהלים בצורה גרועה בשדה הקרב, בלינקן שופך דלק על האש, על רקע דבריו של הנשיא מקרון שהעלה את האפשרות לשלוח כוחות מערביים לאוקראינה.
האינדיקטור האחרון מבטיח הסלמה עם רוסיה והימשכות של המלחמה לשנים רבות.
Blinken says that Ukraine will be joining NATO. Under Article 5, this means that an attack on Ukraine will be considered an attack on the United States. If you want World War 3, vote Biden in November. pic.twitter.com/kv0fyv5zdf
— David Sacks (@DavidSacks) April 4, 2024
בינתיים המזכ"ל סטולטנברג אינו נסוג: "עלינו להבטיח סיוע ביטחוני אמין לאוקראינה בטווח הארוך, כך שנסתמך פחות על התרומות מרצון ויותר על התחייבויות נאט"ו, פחות על הצעות לטווח קצר ויותר על הבטחות רב-שנתיות", אמר.
"הסיבה שבגללה אנחנו עושים את זה היא המצב בשדה הקרב... אנחנו רואים איך רוסיה דוחפת, ואנחנו רואים איך הם מנסים לנצח במלחמה הזו".
דבריו של סטולטנברג באים יום לאחר שחשף כאמור את קרן ה-100 מיליארד דולר לחמש שנים עבור אוקראינה.
הקרן נועדה לסגור את הפער הקיים באספקה לאחר ש-60 מיליארד הדולרים של ביידן נבלמו על ידי הרפובליקנים בקונגרס האמריקני, ועל רקע אפשרות עתידית לניצחון אפשרי של טראמפ לאחר חודש נובמבר.
סטולטנברג אמר כי החלטה סופית על קרן ה-100 מיליארד דולרים תתקבל בפסגה בחודש יולי בהשתתפות מנהיגי מדינות החברות בנאט"ו; עם זאת, המכשול הגדול יהיה השגת הקונצנזוס הנדרש בין 32 החברות. הונגריה כבר הודיעה על התנגדותה להגברת תפקיד התיאום של נאט"ו במשלוחי נשק ובאימון כוחות אוקראינים, תוך סירובה להשתתף בתכנון, במבצעים או במימון.
אבל סטולטנברג כבר מבקש להרגיע את חששותיה של בודפשט.
"מה שאנחנו דנים בו הוא לא נוכחות קרבית של נאט"ו באוקראינה. אנחנו דנים כיצד נוכל לתאם ולספק תמיכה לאוקראינה כפי שעושות בעלות ברית של נאט"ו", אמר.
"ועכשיו כשאנחנו מתחילים תכנון, אני בטוח שנוכל להתמודד גם עם החששות שהונגריה העלתה ולמצוא דרך שבה נוכל לקבל קונצנזוס".