העצרת הכללית של האו"ם קיבלה ביום שישי החלטה על קבלת פלסטין כחברה ה-194 בגוף העולמי. עם זאת, ארה"ב הטילה בעבר וטו על הקמת מדינה פלסטינית במועצת הביטחון, וצפויה לעשות זאת שוב.
פלסטין היא מדינה משקיפה ללא זכות הצבעה בגוף העולמי מאז 2012. אך ההחלטה החדשה תעניק לה "זכויות והרשאות חדשות", כמו גם חברות מלאה אם היא תאושר על ידי מועצת הביטחון - ההחלטה התקבלה כאמור ברוב של 143 קולות בעד, תשעה קולות נגד וכ-25 קולות נמנעים.
המדינות שהתנגדו: ישראל, ארגנטינה, צ'כיה, הונגריה, מיקרוניזיה, נאורו, פאלאו, פפואה ניו גיני, ארצות הברית.
המדינות שנמנעו: אלבניה, אוסטריה, בולגריה, קנדה, קרואטיה, פיג'י, פינלנד, גיאורגיה, גרמניה, איטליה, לטביה, ליטא, מאלאווי, איי מרשל, מונקו, הולנד, צפון מקדוניה, פרגוואי, מולדובה, רומניה, שוודיה, שוויץ, אוקראינה, בריטניה, ונואטו.
סגן שגריר ארה"ב רוברט ווד אמר כי ממשלתו מתנגדת להחלטה, במה שמצביע על כך שוושינגטון תטיל וטו נוסף על חברות פלסטינית - כפי שעשתה בחודש שעבר.
ההחלטה כללה הבעת "חרטה עמוקה ודאגה" על כך שארה"ב הטילה וטו על קבלת פלסטין ב-18 באפריל, תוך קריאה למועצה "לשקול מחדש את הנושא בחיוב" בהתאם לאמנת האו"ם ולהחלטות המועצה ובית הדין הבינלאומי לצדק.
העצרת הכללית הביעה "תמיכה בלתי מעורערת בפתרון שתי המדינות של ישראל ופלסטין, שחיות זו לצד זו בשלום ובביטחון בגבולות מוכרים, על בסיס הגבולות שלפני 1967", לפי ההחלטה.
שגריר ישראל, גלעד ארדן, האשים את העצרת ב"גריסת אמנת האו"ם בהצבעה זו", תוך כדי הזנת עותק של האמנה באמצעות מגרסת נייר שהביא עימו לאולם הדיונים.
Watch: Israeli ambassador to the UN @giladerdan1 used a paper shredder to shred the UN charter on the podium of the UN general assembly ahead of a vote that will give new privileges to the Palestinians at the UN pic.twitter.com/mWQ85c8uwK
— Barak Ravid (@BarakRavid) May 10, 2024
למרות שישראל קיבלה באופן נומינלי את רעיון המדינה הפלסטינית, היא דחתה את יישומו בפועל.
במהלך הדיון במועצת הביטחון בחודש שעבר, תיאר ארדן את הרשות הפלסטינית, השולטת ביהודה ובשומרון כ"ישות תומכת טרור שאינה ראויה למעמד כלשהו באו"ם".
ישראל גם נשבעה להשמיד את חמאס, לאחר פיגועי ה-7 באוקטובר אשתקד. השגריר ווד התייחס לחמאס לאחר שהפעיל את הווטו שלו בחודש שעבר, הוא הדגיש כי הפעולה האמריקנית "אינה משקפת התנגדות למדינה פלסטינית, אלא מהווה הכרה בכך שהיא תבוא רק ממשא ומתן ישיר בין הצדדים" והוסיף כי פלסטין לא יכולה להצטרף לאו"ם - כל עוד חמאס שולט בעזה.
הנציג הקבוע של רוסיה באו"ם וסילי נבנציה האשים את ארה"ב כצפוי בהחזקת מועצת הביטחון כ"בת ערובה" ברקע האירועים במזרח התיכון.
הוא גם טען כי מדינה פלסטינית וחברות באו"ם "ישוו את עמדות המשא ומתן ההתחלתיות של הצדדים".