הטלוויזיה הממלכתית של איראן הודיעה רשמית ביום שני כי הנשיא אברהים ראיסי ושר החוץ חוסיין אמיר-עבדולהיאן נהרגו בהתרסקות מסוק.
ההודעה סופקה לאחר חיפושים שארכו למעלה מ-12 שעות בעוד העולם כולו נתון בחוסר ידיעה.
בשעות הללו, נפרסו כזכור כוחות צבא ברחבי טהראן במטרה למנוע אי-יציבות אזרחית כלשהי ברפובליקה האיסלאמית. נסיבות ההתרסקות - שאירעה ביער דיזמר הערפילי בגבול אזרבייג'ן-איראן - עדיין אינן ברורות. שר החוץ והנשיא מצאו את מותם בדרכם חזרה לעיר תבריז שבצפון איראן לאחר ביקור באזרבייג'ן כדי לחנוך סכר עם נשיא המדינה השכנה, אילהם אלייב - מה שהוסיף לחרושת הספקולציות..
אז מי ישתלט?
על פי החוקה האיראנית, סגן הנשיא הראשון של המדינה - במקרה זה, מוחמד מוחבר - ייכנס לתפקידו כנשיא הזמני. לאחר מכן, בחירות חדשות לנשיאות יתקיימו בתוך 50 יום.
מוחבר (69) הוא הבכיר מבין 12 סגניו של ראיסי. על פי החוקה האיראנית, מועצה שתורכב מסגן הנשיא, יו"ר הפרלמנט ונשיא בית המשפט העליון - תהיה אחראית על עריכת הבחירות החדשות.
מוחבר הוא קצין לשעבר במשמרות המהפכה. כמו ראיסי, הוא נתפס כמקורב למנהיג העליון האיראני עלי חמינאי - ויש הסוברים כי הוא נץ ובעל עמדות שמרניות לא פחות, אם לא יותר, מראיסי עצמו.
בתוך כך, סביר להניח שהוא לא ישנה מסלול בנושא מדיניות חוץ ופנים וכי לא ימשיך לקדנציה מלאה (על המועמדים הבכירים - בהמשך הכתבה).
נשיא איראן הוא למעשה ראש הרשות המבצעת במדינה ונבחר כל ארבע שנים. התפקיד מעניק שליטה בממשלה והינו בעל פוטנציאל להפעלת כוח משמעותי ורחב. עם זאת, משקיפים מציינים כי הכוח האמיתי בתוך הממשל באיראן נמצא בידי משמרות המהפכה. את שר החוץ חוסיין אמיר-עבדולהיאן, יחליף עלי באגרי קאני. גם הוא ימלא את מקום קודמו עד מועד הבחירות.
איך מגיבים האיראנים?
'האסון' עורר תהלוכות אבל כמו גם חגיגות ברחבי העולם. המנהיג העליון חמינאי הכריז על חמישה ימי אבל לאומי והתקשורת הממלכתית האיראנית, בינתיים, משדרת תמונות של אנשים המתאבלים ומתפללים למען הנשיא המת.
עם זאת, תמונה שונה מצטיירת במדיה החברתית, שבה הנרטיבים אינם נשלטים כל כך חזק - ונצפו אף אנשים הפותחים שמפניות ורוקדים בשטח איראן.
כלי תקשורת של גולים איראניים במדינות אחרות, כמו גם כמה פעילים באיראן, הביעו שמחה על ההתרסקות שכן שלטון ברפובליקה האסלאמית לא פופולרי בקרב חלקים רבים בחברה דוברת הפרסית.
פעילת זכויות הנשים האיראנית מאסיה אלינז'אד פרסמה ב-X, "אל תביעו תנחומים לאלפי הקורבנות של אברהים ראיסי. במקום זאת, הביעו את תמיכתכם בעם האיראני".
במקום אחר, אלינז'אד כינתה את היום "יום המסוק העולמי".
מה תהיה ההשפעה הרחבה?
ראיסי היה מועמד להיות יורש אפשרי של המנהיג העליון של איראן עלי חמינאי כך שמותו מעלה שאלות לגבי מי האיש אשר יחליף את בן ה-86.
עד כה, הממסד הפוליטי הבליט את ראיסי ובנו של חמינאי, מוג'טאבה חמינאי, כמועמדים המובילים לתפקיד.
מותו מותיר למוג'טאבה הרדיקלי את הדרך סלולה לשלטון.
מינויו של הבן, לעומת זאת, יותיר את הממסד הפוליטי האיראני פגיע להאשמות בנפוטיזם מצד מנהיגי המהפכה האסלאמית.
ומה ההשלכות בטווח הקצר?
יש לזכור כי ההתרסקות התרחשה בצומת מתוח ברמה המדינית והפוליטית עבור איראן על רקע מספר משברים גיאופוליטיים, כולל תוכנית הגרעין השנויה במחלוקת והמעורבות במלחמה בין ישראל לחמאס.
שינוי במנהיגות עשוי לשנות את האופן שבו הנשיא מטפל באינטראקציות מול המערב והמעצמות האזוריות האחרות, כולל סעודיה.
בתוך איראן, למותו של ראיסי יש פוטנציאל להוליד גל חדש של מחאות ולהחריף את המתחים החברתיים הקיימים.
הוא גם מייצר ואקום של כוח אותו עשויים אנשי משמרות המהפכה לנסות לנצל במסגרת המאבקים הפנימיים על ההגמוניה בתוך ההנהגה האיסלאמיסטית.
האם ישראל הייתה מעורבת?
עד כה, הרעיון כי ישראל מעורבת ישירות בהתרסקות המסוק המסתורית הוא בגדר ספקולציה.
גורמים ישראליים טרם הגיבו על התקרית באופן רשמי. עם זאת, התיאוריה צברה אחיזה בקרב האיראנים, בהתחשב באיבה ההדדית.
ובתוך כך, גורם רשמי ישראלי כן אמר לרויטרס כי "ישראל לא הייתה מעורבת במותו של נשיא איראן אברהים ראיסי בהתרסקות מסוק שבה נהרגו גם כמה מחברי פמלייתו".
על פי ההערכות, ישראל ביצעה בעבר התקפות שונות על בכירי הצבא האיראני. אך מומחים טענו שתקיפת נשיא מכהן אינה סבירה, שכן היא תוביל למלחמה ישירה בין המדינות.
גם המטרות של ישראל הן בדרך כלל צבאיות - ולא פוליטיות.
ולבסוף, מי יחליף את ראיסי בטווח הארוך?
השמות האפשריים מוכרים: עלי לריג'אני בן ה-66, פוליטיקאי שהיה בעבר יו"ר הפרלמנט ונפסל ב-2021 מלהתמודד לנשיאות - נחשב למתון; הנשיאים לשעבר חסן רוחאני (75) גם 'מתון', ומחמוד אחמדינג'אד הידוע לשמצה והניצי; ולבסוף מוחמד-באגר קליבאף בן ה-63, שמרן שהיה בעבר ראש עיריית טהראן.
שם נוסף שכבר הזכרנו הוא בנו של חמינאי, מוג'טאבה - הנחשב לאיש דת קיצוני ביותר.