ראש מדיניות החוץ של האיחוד האירופי, ג'וזפ בורל, התייחס ביום שלישי לאפשרות כי בית הדין הפלילי הבינלאומי יוציא צווי מעצר לבכירים ישראלים על רקע פשעי מלחמה לכאורה שבוצעו בעזה (למרות שישראל שברה שיאי זהירות בלוחמה).
הבכיר הדגיש בהצהרה כי כל המדינות החברות באיחוד האירופי יחויבו על פי חוק להתחייב לבצע מעצרים. בורל הסביר שאם ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו או שר הביטחון יואב גלנט יסעו למדינה אירופאית, הם ייעצרו.
דבר דומה אמר לגבי מנהיגי חמאס: "אני שם לב להחלטת התובע של בית הדין הפלילי הבינלאומי להגיש בקשה לצו מעצר בפני לשכת המשפט בבית הדין הפלילי הבינלאומי (ICC) נגד יחיא סינוואר, מוחמד דף, איסמעיל הנייה, בנימין נתניהו ויואב גלנט", אמר בורל.
"המנדט של ה-ICC, כמוסד בינלאומי עצמאי, הוא להעמיד לדין את הפשעים החמורים ביותר על פי המשפט הבינלאומי", כתב בורל ב-X.
הוא הדגיש "כל המדינות אשר אשררו את חוקי ה-ICC מחויבות לבצע את החלטות בית המשפט". לדבריו, האיחוד האירופי לקח לתשומת ליבו את פעולת בית המשפט.
למעט אוקראינה וטורקיה, אירופה כולה חתומה על אמנת רומא, המחייבת לתפוס אנשים ה'מבוקשים' על ידי ה-ICC.
"Charging me for crimes in Gaza is like charging George Bush for 9/11"
— The_Real_Fly (@The_Real_Fly) May 21, 2024
pic.twitter.com/GhVdJyEsj1
הדבר עלול להשפיע על נסיעות מנהיגים ישראלים למקומות מסוימים בעולם ובהחלט יוצר לחץ דיפלומטי לא לעשות כן במקרה ומדינות היעד חתומות על אמנת רומא.
הבית הלבן דחה וגינה את החלטת התובע של בית הדין הפלילי הבינלאומי, בעוד שמנהיגים ישראלים המשיכו לזעום, ואף כינו את החלטת בית המשפט 'אנטישמית'.
בית המשפט בהאג הוציא במרץ 2023 צו מעצר לנשיא רוסיה ולדימיר פוטין על רקע מלחמת אוקראינה, כך שזה אומר שבאופן אירוני נתניהו הוא כעת "מבוקש" לצד פוטין.