ראש המוסד, יוסי כהן, "איים" לכאורה על התובעת הראשית של בית הדין הפלילי הבינלאומי (ICC) במטרה לבטל חקירת פשעי מלחמה שהושקה ב-2021, כך נחשף ביום שלישי ע"י הגרדיאן.
מקורות אמרו לרשת כי, לפני מספר שנים, ניסה ראש המוסד דאז כהן לאיים על התובעת לשעבר של בית הדין הפלילי הבינלאומי פאטו בנסודה בשורה של פגישות חשאיות.
המגע הסמוי של כהן והלחיצה על בנסודה התרחשו בשנים שקדמו להחלטתה לפתוח בחקירה רשמית לגבי פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות לכאורה בעזה.
מטרתו של המוסד הייתה "לפייס את התובעת או לגייס אותה כמי שתשתף פעולה עם דרישות ישראל", וכן ללחוץ על בנסודה לנטוש את חקירתה.
על פי הדיווחים, בנסודה תדרכה קבוצה קטנה של בכירים ב-ICC על ניסיונותיו של כהן, והביעה דאגה לגבי "טבעו העיקש והמאיים".
מקורות שמכירים את דברי בנסודה ל-ICC אישרו שכהן איים עליה מספר פעמים, כשאחד הגורמים אמר שראש המוסד השתמש ב"טקטיקות נתעבות" נגד בנסודה כחלק ממאמץ שבסופו של דבר לא צלח להשפיע עליה.
ההתנהגות הומשלה ל"מעקב".
כהן אמר לכאורה לתובעת של בית הדין הפלילי: "את צריכה לעזור לנו ולתת לנו לטפל בך. את לא רוצה להיכנס לדברים שעלולים לסכן את הביטחון שלך או את זה של המשפחה שלך".
סוכנויות המודיעין הישראליות ניהלו "מלחמה" סמויה נגד ה-ICC במשך כמעט עשור, במטרה לבטל את החקירות של פשעי מלחמה ישראלים לכאורה, כך נמסר בגרדיאן.
הגילויים מגיעים כאשר יורשה של בנסודה, קארים חאן, ביקש בשבוע שעבר צו מעצר לראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו ולשר הביטחון יואב גלנט בהתבסס על החקירה שהושקה ב-2021.
חאן אמר כי יש "סיבות סבירות להאמין" שפקידים בכירים אשמים ב"פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות" בסכסוך בעזה.
חאן גם אמר שהוא מחפש צווים לשלושה בכירי חמאס, סינוואר, דף, ומשעל.
ישראל אינה חברה ב-ICC ואינה מכירה בסמכות השיפוט של בית המשפט.
הן ישראל והן בעלת בריתה העיקרית, ארה"ב, גינו את הודעת ה-ICC, כאשר כמה מחוקקים אמריקאים קראו להטיל סנקציות על בית המשפט בהאג.
מוקדם יותר השנה, ישראל גם התמודדה עם האשמות ברצח עם בבית הדין הבינלאומי לצדק (ICJ), בית המשפט העליון של האו"ם.