אליטות גלובליות המייצגות את הצמרת של הפוליטיקה, הבנקאות, הטכנולוגיה, המדיה, התעשייה והאקדמיה התכנסו השבוע במדריד, ספרד, כדי לדון בבינה מלאכותית, "עתיד הלחימה" ועוד, במסגרת הכנס החסוי של קבוצת בילדרברג, אשר חוגג השנה 70 שנה להיווסדו.
הכנס, שנוסד בשנת 1954 על ידי הנסיך ברנרד מהולנד במלון דה בילדרברג בכפר אוסטרביק ההולנדי, נחשב לגורם מניע מאחורי פרויקטים גלובליסטיים רבים. בשונה ממוסדות דומים כמו הפורום הכלכלי העולמי (WEF), כנס בילדרברג מתנהל מאחורי דלתות סגורות והמשתתפים מחויבים לכלל שאוסר על חשיפת זהות האנשים העומדים מאחורי הרעיונות שבכנס.
מטרתו הרשמית של הכלל היא לאפשר שיח חופשי, אך אופיו החשאי של הכנס יצר תאוריות רבות על השפעתו על המדיניות הבינלאומית.
אמונה זו אולי אינה חסרת בסיס.
מחקר משנת 2023 מאת לוקאס קנטור מאוניברסיטת צ'ארלס בפראג מצא כי לפחות 133 פוליטיקאים קודמו לעמדות כוח לאחר שהשתתפו בכנס בילדרברג, כולל נשיא ארה"ב לשעבר ביל קלינטון, קנצלרית גרמניה לשעבר אנגלה מרקל ונשיא צרפת הנוכחי עמנואל מקרון.
לדברי קנטור, לפחות 42 משתתפים הפכו לראשי ממשלה, נשיאים או בכירים בארגונים בינלאומיים כמו האיחוד האירופי, נאט"ו או קרן המטבע הבינלאומית (IMF). בעוד שרוב המשתתפים לא הועלו לעמדות פוליטיות בכירות, ציין קנטור כי סביר להניח ש"פוליטיקאים שהוזמנו לפגישות הבלעדיות רכשו קשרים חשובים, מידע פנימי ואולי תמיכה".
"מ-2019 עד 2023, כל הארגונים הבינלאומיים המרכזיים - האיחוד האירופי, נאט"ו, IMF והאו"ם - נוהלו על ידי משתתפי בילדרברג (אורסולה פון דר ליין, ינס סטולטנברג, קריסטלינה גיאורגייבה ואנטוניו גוטרש). נראה שלא סביר שזהו צירוף מקרים בלבד", כתב קנטור.
השנה, הכנס במדריד, שנערך במלון Eurostars Suites Mirasierra מה-30 במאי עד ה-2 ביוני, בהנחיית אנה בוטין, יושבת ראש הבנק סנטנדר - הבנק הגדול ביותר בספרד, והוא מושך למעלה מ-130 משתתפים בולטים מרחבי העולם.
בין המשתתפים הפוליטיים הבולטים היו מזכ"ל נאט"ו ינס סטולטנברג, נשיא המועצה האירופית שארל מישל, ראש ממשלת הולנד מארק רוטה, ראש ממשלת אסטוניה קאיה קלאס, נשיא פינלנד אלכסנדר סטוב, ראש ממשלת אירלנד לשעבר ליאו ורדקר וראש ה-CIA לשעבר דיוויד פטראוס.
גם בכירים במגזר הפיננסי השתתפו בכנס, כולל נשיאת בנק ההשקעות האירופי נאדיה קלווינו, נגיד בנק אנגליה לשעבר מארק קרני, מנכ"לית סיטיגרופ ג'יין פרייזר ומנכ"ל דויטשה בנק כריסטיאן סווינג.
נציגים מהמדיה המסורתית גם הם השתתפו, כולל פאריד זכריה מ-CNN, אך עיתונאים מנועים מלדווח על המתרחש בתוך הכנס.
משתתפים בולטים נוספים כללו את מנכ"ל גוגל לשעבר אריק שמידט, מנכ"ל פייזר אלברט בורלה, מנכ"ל Google DeepMind, מנכ"ל Microsoft AI מוסטפא סולימן, והמועמדת הכושלת לתפקיד מושלת ג'ורג'יה סטייסי אברמס.
הגרדיאן דיווח כי האבטחה בכנס השנה הייתה "אינטנסיבית... אפילו בסטנדרטים של בילדרברג", וציין כי ההגנה כללה רחפנים משטרתיים המרחפים מעל המלון.
בהודעה לעיתונות נאמר כי הכנס השנה יתמקד בנושאים כמו מצב ובטיחות הבינה המלאכותית, "פני הביולוגיה המשתנים", האקלים, "עתיד הלחימה", האתגרים הכלכליים בארצות הברית ובאירופה, אוקראינה, המזרח התיכון, סין ורוסיה.
האג'נדה לכנס נקבעת על ידי "ועדת היגוי" נבחרת, הכוללת את בורגה ברנדה מהפורום הכלכלי העולמי, אשר על פי הדיווחים צפוי להחליף את קלאוס שוואב בשנה הבאה.