מייסד ויקיליקס, ג'וליאן אסאנג', יצא מהכלא הבריטי ביום שני לאחר הסדר טיעון עם ממשלת ארה"ב – מה שהופך אותו לאדם חופשי אחרי שנים שנלחם נגד צו הסגרה לארצות הברית על רקע הדלפת מידע צבאי סודי ביותר.
על פי הפרטים שפורסמו, אסאנג' יודה באשמת הפרת חוק הריגול ויקבל זיכוי על תקופת המאסר בת 5 השנים שבהן שהה מאחורי סורג ובריח בבריטניה, בזמן שנאבק משפטית בהסגרה.
הוא שוחרר בערבות בבוקר של יום שני ולאחר מכן צולם עולה על מטוס בשדה התעופה לונדון סטנסטד שיביא אותו לאיי מריאנה הצפוניים, טריטוריה אמריקאית במערב האוקיינוס השקט, שם יעבור שימוע בבית המשפט הפדרלי ביום רביעי בבוקר.
אסאנג', תושב אוסטרליה, יודע באשמת קונספירציה להשגת מידע לאומי וחשיפתו זאת על ידי פרסום דוחות מסווגים של מלחמות ארה"ב באפגניסטן ובעיראק באתר ו'יקיליקס' שהקים, כך אמר משרד המשפטים של ארה"ב במסמכים שהוגשו ביום שני.
ככל הנראה, אסאנג' בן ה-52 יחזור לאוסטרליה אחרי שישוחרר סופית – ובכך יסתיים הקרב המשפטי הארוך והמתוקשר בין ארצות הברית למי שחשף סודות מדינה והיה אמור לעמוד לדין.
בהצהרה של עמוד 'ויקיליקס' ברשת החברתית X, נכתב: "לאחר יותר מחמש שנים בתא של 2 על 3 מטרים בלבד, בבידוד של 23 שעות ביום, אסאנג' יתאחד בקרוב עם אשתו סטלה וילדיהם, שהכירו את אביהם רק מאחורי הסורגים".
JULIAN ASSANGE IS FREE
— WikiLeaks (@wikileaks) June 24, 2024
Julian Assange is free. He left Belmarsh maximum security prison on the morning of 24 June, after having spent 1901 days there. He was granted bail by the High Court in London and was released at Stansted airport during the afternoon, where he boarded a…
אסאנג' — שחלק רואים בו כעיתונאי גיבור שחשף ניצול של הצבא האמריקאי ועל ידי אחרים כפושע שסיכן את הביטחון הלאומי — הואשם בכתב אישום פדרלי בסיוע לאנליסטית המודיעין של צבא ארה"ב, צ'לסי מאנינג, בגניבת מאות אלפי קבצים צבאיים מסווגים, שלאחר מכן פורסמו על ידי ויקיליקס באינטרנט ב-2010.
Julian is free!!!!
— Stella Assange #FreeAssangeNOW (@Stella_Assange) June 25, 2024
Words cannot express our immense gratitude to YOU- yes YOU, who have all mobilised for years and years to make this come true. THANK YOU. tHANK YOU. THANK YOU.
Follow @WikiLeaks for more info soon…pic.twitter.com/gW4UWCKP44
אחד הקבצים שפורסמו באתר היה סרטון של 39 דקות של תקיפת מסוק ב-2007, בה כוחות אמריקאיים הרגו 11 אנשים, כולל שני עיתונאים מרויטרס, ופצעו ילדים בבגדאד.
אסאנז בילה את חמשת השנים האחרונות בכלא בריטי באבטחה מחמירה לאחר שהתבצר בשגרירות אקוודור בלונדון למשך שבע שנים לפני כן - בעודו מסתתר מרשויות שביקשו את מעצרו, גם בארצות הברית וגם בשוודיה, שם נחשד באונס.
ממשלת אקוודור ביטלה את מעמד המקלט שלו ב-2019, מה שאיפשר למשטרת הממלכה המאוחדת לעצור ולהחזיק אותו במהלך המאבק על הסגרתו.