רוסיה תקפה את השתיקה של מנהיגי המערב לגבי מעצרו של מייסד טלגרם, פאבל דורוב, ואמרה כי זה מראה על הגישה הצבועה של המערב לחופש הביטוי.
"עשרות מיליוני משתמשים ברשתות חברתיות זועמים, כמו גם דמויות ציבור עצמאיות רבות, בעוד שהאליטות הניאו-ליברליות נשארות בשתיקה רועמת", אמרה דוברת משרד החוץ, מריה זחרובה, ביום רביעי.
דורוב, אזרח צרפתי שנולד בסנט פטרסבורג, אותו עיתון 'פוליטיקו' כינה "אילון מאסק של רוסיה", הקים בשנת 2013 את שירות ההודעות המבוסס ענן, טלגרם, יחד עם אחיו.
ב-24 באוגוסט, רשויות צרפת עצרו את איל הטכנולוגיה המיליארדר לאחר הגעתו לשדה התעופה פריז-לה בורז'ה מאזרבייג'ן.
מייסד טלגרם (צילום: Getty Images)
מעצרו נבע מפעילות בלתי חוקית שהתרחשה בטלגרם, כולל סחר בסמים והפצת תמונות של ניצול ילדים בפדופיליה, וסירוב הפלטפורמה לשתף מידע עם הרשויות כשנדרשה לכך, כפי שטענה התובעת הצרפתית לור בקו.
דורוב שוחרר ממעצר אך חייב להישאר במדינה תחת פיקוח משפטי, עם ערבות שנקבעה ב-5 מיליון אירו.
מעצרו נתקל בבוז מצד פוליטיקאים רוסים, כאשר שר החוץ, סרגיי לברוב, אמר כי האירוע הביא את היחסים בין צרפת לרוסיה לנמוכים מאי פעם, וזחארובה אמרה כי מעצרו של דורוב גרם ל"הלם ברחבי העולם".
במסיבת עיתונאים ביום רביעי, זחרובה המשיכה בביקורת שלה, והדגישה את מה שהיא ראתה כצביעות מצד צרפת ו"המערב הקולקטיבי".
"כאשר פעולות דומות ננקטו על ידי מדינות אחרות... פריז הייתה הראשונה להיכנס להיסטריה. ולא פריז תחת סרקוזי או שיראק, אלא תחת מקרון", אמרה זחרובה, בהתייחסות לתגובה לאיסור של רוסקומנדזור על טלגרם ב-2018.
רוסקומנדזור, הסוכנות הממשלתית הרוסית האחראית על פיקוח על התקשורת, אסרה על טלגרם לאחר שסירבה לאפשר לשירותי הביטחון המדינתיים גישה לשיחות פרטיות.
"אני רוצה להזכיר שוב שב-2018, המערב הציב כל תותח נגד מדינתנו כאשר בית משפט רוסי הוציא פסק דין לחסימת הטלגרם", אמרה זחרובה. "עשרות ארגונים לא ממשלתיים (26 ארגונים גדולים) שהצהירו על עצמם כ'מגני זכויות האדם וחופש הביטוי', פרסמו קריאה משותפת, ביקרו באופן יומיומי, ופעלו כמומחים עם פוקוס אנטי-רוסי בקשר ל'ציד נגד טלגרם', כפי שהם אמרו אז".
זחרובה (צילום: Getty Images)
באפריל 2018, ארגוני זכויות אדם וחופש תקשורת בינלאומיים - כולל אמנסטי אינטרנשיונל, פרידום האוס ועיתונאים ללא גבולות - חתמו על הצהרה ש"מגנה מאוד את הניסיונות של הפדרציה הרוסית לחסום את שירות ההודעות האינטרנטי טלגרם, שהביאו להפרות נרחבות של חופש הביטוי והגישה למידע".
זחרובה המשיכה לצטט הערות שנעשו על ידי הפוליטיקאי הצרפתי הרלם דזיר, נציג OSCE לחופש התקשורת, שקרא להחלטת רוסיה מ-2018 "מדאיגה מאוד" ואמר שטלגרם "הפך לערוץ חשוב להפצת מידע על ידי מגוון כלי תקשורת".
דוברת משרד החוץ טענה שהשתיקה הנראית של ארגונים ודמויות אלו לאחר מעצרו האחרון של דורוב היא הוכחה לסטנדרט הכפול של המערב בנוגע לחופש הביטוי וטלגרם.
"כל זה שוב הדגים את היחס האמיתי של ההנהגה הצרפתית", אמרה זחרובה, קוראת לאלה שביקרו את איסור רוסיה מ-2018 "לגנות את הפעולות שננקטו על ידי הרשויות הצרפתיות להגבלת חופש הביטוי".
נשיא צרפת עמנואל מקרון הכחיש בפוסט ב-X את הטענות שלמעצרו של דורוב היה מניעה פוליטי, והוסיף שהמדינה "מחויבת באופן עמוק לחופש הביטוי והתקשורת".