רוסיה מוכנה לעבוד עם הנשיא הנבחר טראמפ כדי לעבוד על שיפור היחסים עם אוקראינה כל עוד ארה"ב תעשה את הצעד הראשון, כך אמרו השבוע בכירי הקרמלין, מה שמוסיף תנופה חדשה לאפשרות של שיחות שלום בזמן שהמלחמה באוקראינה מאיימת להימשך לשנה השלישית.
בדברו לעיתונאים ביום חמישי האחרון במוסקבה, שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב חזר על כך שרוסיה עשויה להיות מוכנה לבוא לשולחן המשא ומתן בנוגע ל"מבצע הצבאי המיוחד" שלה באוקראינה - בהדהוד הניסוח בו משתמש הקרמלין לתיאור המלחמה באוקראינה - כל עוד ארה"ב תפעל ראשונה.
ולדימיר פוטין ודונלד טראמפ
"אם האותות המגיעים מהצוות החדש בוושינגטון לחדש את הדיאלוג שוושינגטון הפסיקה לאחר תחילת המבצע הצבאי המיוחד [המלחמה באוקראינה] הם רציניים, כמובן שנגיב להם", אמר לברוב במוסקבה.
אך הוא הדגיש שארה"ב צריכה לנוע ראשונה, באומרו לעיתונאים ש"האמריקאים שברו את הדיאלוג, אז הם צריכים לעשות את הצעד הראשון".
דבריו מגיעים לאחר שמועמדו של טראמפ לשליח לאוקראינה, קית' קלוג, אמר בראיון לפוקס ניוז החודש שנראה כי גם רוסיה וגם אוקראינה מוכנות לשאת ולתת על סיום המלחמה - בהצביעו על נפגעים רבים, נזק לתשתיות קריטיות, ותחושה כללית של תשישות שחדרה לשתי המדינות בזמן שהמלחמה נמשכת הרבה מעבר לסימן אלף הימים.
"אני חושב ששני הצדדים מוכנים", אמר קלוג בראיון. "אחרי אלף ימי מלחמה, עם 350,000, 400,000 [חיילים] רוסים שנפלו, ו-150,000 אוקראינים הרוגים, או מספרים כאלה - שני הצדדים אומרים, 'אוקיי, אולי זה הזמן, ואנחנו צריכים לסגת'".
עד כה, רוסיה איבדה עשרות אלפי חיילים במלחמה. נכון לסתיו זה, בממוצע 1,200 חיילים נהרגו או נפצעו מדי יום, על פי הערכות אמריקאיות.
באוקראינה, תשתיות האנרגיה של המדינה ספגו נזק קיצוני כתוצאה ממערכה רוסית ממושכת של הפצצות, שתוכננה להפיל חלקים מרשת החשמל, להשקיע את המדינה בחשכה, ובסופו של דבר, לשחוק את נחישות העם האוקראיני.
טראמפ וזלנסקי
לאחרונה, רוסיה השיקה מתקפה ביום חג המולד נגד רשת החשמל של אוקראינה, כשהיא מכוונת כ-70 טילי שיוט וטילים בליסטיים ו-100 כטב"מים תוקפים לפגוע בתשתיות אנרגיה קריטיות במדינה.
נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי אמר שעיתוי יום חג המולד היה בחירה "מכוונת" של פוטין. "מה יכול להיות יותר לא אנושי?", אמר בהצהרה.
בינתיים, הצבא האוקראיני איבד כ-40% מהשטח שכבש באזור קורסק של רוסיה - אובדן שעלול לערער עוד יותר את המורל.
דברי לברוב מגיעים גם בזמן שקלוג מתכונן לנסוע לאוקראינה בינואר למה שהוא תיאר בפני פוקס ניוז כנסיעת איסוף מידע.
הוא סירב להרחיב עוד על מה שהוא ישאף להשיג במהלך הביקור, אומר רק שהוא מאמין ששתי המדינות מוכנות לסיים את המלחמה הממושכת - ושהנשיא הנכנס טראמפ יכול לשמש כ"שופט".
בינתיים, נשיא רוסיה ולדימיר פוטין אמר ביום חמישי שהוא פתוח לקיום שיחות השלום במדינה שלישית, סלובקיה, בהתייחסו להצעה שהעלה ראש ממשלת המדינה במהלך ביקור בקרמלין מוקדם יותר השבוע.
לא ברור אם אוקראינה תהיה מוכנה לקיים את השיחות בסלובקיה, מדינה שמנהיגיה התנגדו בחריפות לשליחת סיוע צבאי נוסף מהאיחוד האירופי לאוקראינה.