הנשיא הנבחר דונלד טראמפ צפוי לחדש את מדיניות "הלחץ המקסימלי" שלו נגד הרפובליקה האיסלאמית של איראן, ובשילוב עם מחסור כרוני בגז במדינה, זה עשוי להיות המכה הכפולה שתפיל את המדינה העיקרית שמממנת טרור בעולם – כך טוענת מומחית בולטת.
"מחסור הגז באיראן הוא משמעותי ביותר וחושף את פגיעות המשטר במספר חזיתות. מהתבוסות של חיזבאללה וחמאס בעימותים עם ישראל, להפסדים של החות'ים בתימן וקריסת המשטר הסורי תחת אסד, אנו רואים שחיקה עקבית בהשפעת המשטר", אמרה ליסה דפטרי, מומחית לאיראן ועורכת ראשית של The Foreign Desk, בראיון לרשת 'פוקס'.
היא המשיכה: "הוסיפו לזה את הריאל המתרסק והניהול הכושל של משאבים למרות הקלת הסנקציות והמיליארדים שהועברו דרך עסקאות חד-צדדיות תחת פיקוחו של ביידן - אין פלא שהמשטר תחת לחץ עצום".
חמינאי וטראמפ
"עם הסבירות לחזרתו של הנשיא טראמפ לעמדת הנהגה המדגישה לחץ מקסימלי, העם האיראני עשוי למצוא את עצמו בסביבה בשלה לדרישת שינוי משטר", אמרה דפטרי.
הפסקות החשמל הנרחבות והמחסור החמור בגז למשקי בית זעזעו את שליטי איראן. חרדה חריפה מפני אי-שקט חברתי ופוליטי מעסיקה את השליטים השולטים באיראן, אשר ממהרים להפעיל אלימות נגד מחאות המוניות.
מחאות ארציות על מחירי הדלק והדיכוי האלים של נשים בגלל אי-לבישת החיג'אב החובה זעזעו את משטר טהרן ב-2019 ו-2022.
ב-2019, פוקס ניוז דיווח כי משטר איראן הרג לפחות 106 אנשים שמחו נגד העלאת מחירי הדלק. שלוש שנים מאוחר יותר, ב-2022, משטרת המוסר הידועה לשמצה של המשטר רצחה אישה צעירה, מהסה אמיני, על כך שלא כיסתה את שערה כראוי. מחאות 2022 התפתחו לקריאות נרחבות ברחבי המדינה לפירוק הרפובליקה האיסלאמית.
לפי דיווח מיום שלישי בארגון החדשות Iran International שבסיסו בלונדון, ראש הרשות השופטת של איראן שלח הנחיה למנוע הפרות סדר בגלל הפסקות החשמל והגז.
ע'ולאם-חוסיין מוחסני אז'אי, ראש הרשות השופטת של איראן, אמר לכאורה: "התובע הכללי והתובעים בכל רחבי המדינה, בשיתוף פעולה ישיר עם סוכנויות המודיעין, הביטחון ואכיפת החוק, צריכים לנקוט בכל האמצעים וההסדרים המתאימים כדי לייצב ולחזק את ביטחון העם והאזרחים, וכמו בעבר, ואף בנחישות רבה יותר, לנקוט באמצעים הרלוונטיים כך שקונספירציית האויב ליצור חוסר ביטחון... תנוטרל".
למרות עתודות הגז הטבעי והנפט העצומות של איראן, שנים של תת-השקעה, ניהול כלכלי כושל, שחיתות וסנקציות הותירו את מגזר האנרגיה לא מוכן לעליות עונתיות.
הרפובליקה האיסלאמית גם הזרימה כספים עצומים לשליחיה הטרוריסטים, חיזבאללה בלבנון וחמאס בעזה, לאורך השנים. מתיו לויט, מומחה לטרור במכון וושינגטון למדיניות המזרח הקרוב, אמר שאיראן מזרימה בין 700 מיליון למיליארד דולר בשנה לחיזבאללה וחמאס מקבל 100 מיליון דולר בשנה.
הריאל האיראני ב-18 בדצמבר צנח לרמה הנמוכה ביותר בהיסטוריה, כשאיבד יותר מ-10% מערכו מאז שטראמפ זכה בבחירות לנשיאות בנובמבר, ומאותת על אתגרים חדשים לטהרן בזמן שהיא נשארת לכודה במלחמות המשתוללות ברחבי המזרח התיכון.
הבנק המרכזי של איראן הציף בעבר את השוק במטבעות קשים נוספים בניסיון לשפר את השער.
המטבע צנח כאשר איראן הורתה על סגירת בתי ספר, אוניברסיטאות ומשרדי ממשלה ביום רביעי בשל משבר אנרגיה מחמיר שהוחמר על ידי תנאי חורף קשים. המשבר מגיע בעקבות קיץ של הפסקות חשמל וכעת מוחמר על ידי קור עז, שלג וזיהום אוויר.