בגלל החלטה של האיחוד האירופי, כל מי שרוכש למשל טלפון חדש, מצלמה או טאבלט באחד ממדינות האיחוד – יקבל מוצר עם מטען אחד סטנדרטי: כבל USB-C.
הכללים החדשים נכנסו לתוקף בשבת, במטרה להקל על מציאת מטען ולהפחית פסולת אלקטרונית ב-27 מדינות האיחוד האירופי, וכן באיסלנד, ליכטנשטיין ונורבגיה. ארצות הברית, לעומת זאת, טרם הציגה חקיקה דומה.
השימוש ב-USB-C לטעינת טלפונים, אוזניות וקוראי ספרים אלקטרוניים הפך נפוץ יחסית בשנים האחרונות. בעוד אפל מפסיקה בהדרגה את השימוש בכבל ה-Lightning שלה, עדיין ישנם מכשירים רבים המגיעים עם USB-A, micro-USB וכבלים לא סטנדרטיים אחרים.
צילום: Getty Images
החוק החדש של האיחוד האירופי, הידוע בשם "הנחיית המטען המשותף", נועד להגביר את הנוחות, להפחית כ-11,000 טון פסולת אלקטרונית בשנה על ידי עידוד משתמשים לעשות שימוש חוזר בכבלים, ולחסוך לקונים כ-259,000 דולר בשנה.
המכשירים הכלולים כוללים מצלמות דיגיטליות, קונסולות משחק, אוזניות ורמקולים ניידים, עכברים ומקלדות אלחוטיים, וכן הטלפונים החכמים, קוראי הספרים האלקטרוניים והטאבלטים שהוזכרו קודם.
כל יצרני האלקטרוניקה המייצרים מכשירים קטנים חייבים לציית לכללים החדשים, מה שאומר שכל המוצרים הנמכרים לאחר יום שבת, 28 בדצמבר 2024, ברחבי האיחוד האירופי חייבים להיות עם מטען USB-C.
אם יצרנים יפרו את הכללים, מדינות חברות יוכלו להטיל קנסות או להסיר פריטים ממכירה.
בעוד שארה"ב טרם הציגה כללים דומים, מחוקקים ניסו מהלך כזה ב-2022.
הסנאטורים הדמוקרטים ממסצ'וסטס אד מרקי ואליזבת וורן, יחד עם הסנטור העצמאי מוורמונט ברני סנדרס, כתבו למזכירת המסחר ג'ינה ריימונדו בנוגע ל"כישלון תעשיית האלקטרוניקה לצרכן בקביעת תקנים אחידים לאביזרי טעינה".
בקליפורניה, הצעת חוק דומה הוגשה באפריל 2023 אך נפלה בבית המחוקקים. מדינות אחרות הלכו בעקבות האיחוד האירופי, בראותן את המהלך כהכרחי כאשר נראה שהשימוש ב-USB-C צפוי להימשך. הכללים של טאיוואן היו אמורים להיכנס לתוקף בדצמבר, ואלה של הודו ייכנסו לתוקף ככל הנראה ממרץ 2025.
תעשיית הטכנולוגיה תעקוב לראות אם המכירות יושפעו, תוך ניסיון להמשיך לחדש תחת הכללים החדשים, למשל, עם מטענים אלחוטיים.
קרולינה מילנזה, מייסדת ומנהלת ב-The Heart of Tech, אמרה: "ארה"ב רגילה לראות את האיחוד האירופי דוחף לבחירות בנות קיימא יותר. לעתים קרובות, כמו במקרה זה, יצרנים יאמצו ויפרסו בכל האזורים מכיוון שזה יותר משתלם עבורם ומכין אותם למה שעשוי לבוא באזורים אלה גם כן. אז, ארה"ב תראה שינוי בין אם הם יכפו אותו ובין אם לאו".
מרגרט וסטאגר, סגנית נשיא הוועדה האירופית לאירופה המותאמת לעידן הדיגיטלי, אמרה בהודעה לעיתונות כשהחוק עבר: "לא עוד ערימות של מטענים שונים במגירות שלנו. מטען משותף אחד הוא יתרון אמיתי עבורנו כצרכנים. זה גם יעזור לסביבה שלנו. אז אנו מברכים היום על ההסכם על המטען המשותף בעקבות סיום מהיר של המשא ומתן בין המחוקקים".