רשות ניירות הערך האמריקאית (SEC) נאלצת להתמודד עם מציאות מביכה: בעשור האחרון היא מחקה קנסות בשווי כמעט 10 מיליארד דולר שלא הצליחה לגבות. נתונים פנימיים שנחשפו בוול סטריט ג'ורנל מראים פער עצום בין הקנסות המתוקשרים שהרשות מטילה לבין הכסף שהיא מצליחה לגבות בפועל.
המקרה של פול בילזריאן ממחיש את האתגר: במשך 31 שנה, הרשות מנסה לגבות פסק דין בסך 62 מיליון דולר נגד איש העסקים לשעבר בגין הונאת ניירות ערך. כיום, עם הריבית, החוב תפח ל-180 מיליון דולר. בילזריאן נמלט למדינת האי סנט קיטס ונוויס, מחוץ להישג ידה של ממשלת ארה"ב, והצהיר ב-2014: "הייתי מעדיף למות מרעב מאשר להרוויח דולר ולשלם לממשלה אגורה ממנו."
הרשות מוחקת קנסות שלא שולמו במשך שנתיים, למרות שבמקרים מסוימים היא ממשיכה לנסות לגבות את הכסף. משרד הגבייה הקטן שלה משתמש בטקטיקות כמו עיקול משכורות והטלת שעבודים על נכסים, אך ההצלחה מוגבלת
בשנת 2023, הרשות התגאתה בקנסות והסדרים בשווי 4.9 מיליארד דולר, אך במקביל מחקה 1.4 מיליארד דולר מקנסות שהוטלו בשנים קודמות. "אם אנחנו מפרסמים את המספרים שאנחנו מטילים, עלינו להיות שקופים לגבי העובדה שזה לא אומר שהכסף באמת מגיע לממשלה ולמשקיעים," אמרה הסטר פירס, נציבה רפובליקנית ברשות.
בשנת 2024, המצב החמיר: הרשות גבתה רק 23% מהסנקציות שהיא לקחה עליהן קרדיט. אפילו ללא המקרה החריג של טרה לאבס (Terraform Labs), שכלל פסק דין של 4.4 מיליארד דולר, אחוז הגבייה עמד על 51% בלבד.
הרשות מוחקת קנסות שלא שולמו במשך שנתיים, למרות שבמקרים מסוימים היא ממשיכה לנסות לגבות את הכסף. משרד הגבייה הקטן שלה משתמש בטקטיקות כמו עיקול משכורות והטלת שעבודים על נכסים, אך ההצלחה מוגבלת.
לדוגמה, הברוקר לשעבר רנדל לטקוואג', שחייב כ-10 מיליון דולר לרשות, אמור לשלם 5,000 דולר בחודש. נכון למאי 2022, הוא שילם רק כ-12,470 דולר מחובו. פיליפ טראד, עורך דינו, טוען שללקוחו אין יותר כסף לשלם לרשות.
המצב שונה כשמדובר בבנקים גדולים וחברות וול סטריט שחייבים לעבוד עם הרשות באופן קבוע - אלה משלמים את הקנסות שלהם בזמן. "העבריינים הם בדרך כלל אנשים שהפעילו תרמיות פונזי או הונאות אחרות שגונבות כסף ממשקיעים פרטיים," אמרה ג'אן פולנה, תובעת לשעבר ברשות.
במקרה של בילזריאן, הרשויות לא מרימות ידיים: תובעים פדרליים הגישו נגדו השנה אישומים פליליים חדשים, בטענה שהשתמש בהונו החבוי כדי לשלוט בחשאי ולממן את Ignite International, חברת אידוי קנדית המזוהה עם בנו, כוכב הרשתות החברתיות דן בילזריאן. עד כה, מתוך פסק הדין המקורי משנת 1993, בילזריאן שילם רק כ-547,000 דולר.
הנתונים החדשים מעלים שאלות קשות לגבי יעילות מערכת האכיפה הפיננסית האמריקאית ומדגישים את הצורך בשקיפות רבה יותר בדיווח על קנסות והסדרים פיננסיים.