"אפילו אם יפתחו את ברזי המימון מחר, עדיין יהיו ילדים שימותו בעוד חודשים בגלל ההקפאה הזו," אמר מדען בכיר שפוטר השבוע מיוזמת המלריה של הנשיא, ארגון שהוקם על ידי ג'ורג' בוש והפך לתורם הגדול ביותר בעולם למחקר ומניעת מלריה. שני שלישים מעובדי הארגון פוטרו השבוע.
הרשמה לקבלת הניוזלטר היומי ועדכונים חשובים
"אפילו אם יפתחו את ברזי המימון מחר, עדיין יהיו ילדים שימותו בעוד חודשים בגלל ההקפאה הזו," אמר מדען בכיר שפוטר השבוע מיוזמת המלריה של הנשיא, ארגון שהוקם על ידי ג'ורג' בוש והפך לתורם הגדול ביותר בעולם למחקר ומניעת מלריה
ההשפעה מורגשת במיוחד במדינות מתפתחות, שם תוכניות אמריקניות תמכו בטיפול בחזית המאבק במחלות זיהומיות, וסיפקו טיפולים ואמצעי מניעה שעזרו למנוע מיליוני מקרי מוות מאיידס, שחפת, מלריה ומחלות אחרות. ביום שלישי הוציא מזכיר המדינה מרקו רוביו פטור מההקפאה עבור "סיוע הומניטרי מציל חיים", אך רוב התוכניות עדיין לא קיבלו אישור להמשיך בפעילותן.
בראיונות עם יותר מ-20 חוקרים ומנהלי תוכניות, תוארה המהומה במערכות הבריאות במדינות מתפתחות. רבים מהמרואיינים פרצו בבכי כשתיארו את ההרס המהיר של עשרות שנות עבודה. רובם הסכימו להתראיין בעילום שם מחשש שדיבור עם עיתונאים יסכן את הסיכוי שהפרויקטים שלהם יוכלו להיפתח מחדש.
ההשלכות מרחיקות לכת: כ-2.4 מיליון רשתות נגד מלריה תקועות במתקני ייצור באסיה, וחוזים לייצור 8 מיליון רשתות נוספות נמצאים בלימבו. במיאנמר, שם מקרי המלריה זינקו פי עשרה ל-850,000 ב-2023, הוקפאה אספקת בדיקות מהירות ותרופות. באזורים מסוימים במדינה, יותר מ-40% מהמקרים הם מסוג מלריה שקטלני במיוחד בילדים מתחת לגיל 5.
אלפי אנשים כבר איבדו את עבודתם. כ-500 עובדים אמריקנים של USAID פוטרו, ובמדינות מהודו ועד זימבבואה, עובדי פרויקטים בריאותיים פוטרו מיידית
אלפי אנשים כבר איבדו את עבודתם. כ-500 עובדים אמריקנים של USAID פוטרו, ובמדינות מהודו ועד זימבבואה, עובדי פרויקטים בריאותיים פוטרו מיידית. מרכז מחקר בבנגלדש העוסק במחקר על גורם מוות מוביל בקרב ילדים פיטר יותר מ-1,000 עובדים השבוע.
החוקרים מתמודדים גם עם דילמות אתיות קשות. "יש לנו נשים שמשתתפות בניסויים קליניים עם טבעות נרתיקיות, אנשים שקיבלו זריקה למניעת HIV - כשאתה אומר 'עצור', מה קורה איתם?" אמר חוקר HIV המעורב במספר ניסויים קליניים. "יש לנו מחויבות אתית לאנשים שהתנדבו לניסויים."
בזמביה, שם USAID תומכת בהפצת מוצרי בריאות ציבורית באמצעות חברות הובלה פרטיות, כל כלי הרכב המובילים מוצרי בריאות נעצרו. "הם שיתקו בפועל את מגזר בריאות הציבור הזמבי על ידי יציאה כה פתאומית," אמר יועץ שעבד עם התוכנית. מערכות דומות במימון אמריקני, שכעת מוקפאות, הובילו חלק משמעותי מאספקת התרופות הבסיסית במוזמביק, ניגריה, מלאווי והאיטי.