במרכז הסערה עומדת מחלקת היעילות הממשלתית (DOGE) החדשה שהקים טראמפ בראשות מאסק. המחלקה ביקשה גישה למערכת התשלומים של האוצר, שדרכה עוברים טריליוני דולרים של תשלומי ממשלה, כולל קצבאות פנסיה, בריאות, דיור ומענקי חינוך. השופט אנגלמאייר, בתגובה לתביעה של 19 תובעים כלליים דמוקרטים, הוציא צו זמני האוסר על גישה למערכת ללא בדיקות ביטחוניות מתאימות.
סגן הנשיא ג'יי.די. וונס יצא בהתקפה חריפה על ההחלטה. "שופטים אינם רשאים לשלוט בסמכויות הלגיטימיות של הרשות המבצעת," כתב וונס ברשתות החברתיות. מאסק הלך צעד נוסף וקרא להדחת השופט.
התגובות לא איחרו לבוא. "באמריקה, ההחלטות על מה חוקי ומה לא נעשות בבתי המשפט, לא על ידי סגן הנשיא," הגיב פיט בוטיג'ג', לשעבר שר התחבורה. ליז צ'ייני, חברת הקונגרס לשעבר, הוסיפה: "אי אפשר לעזוב את המשחק הדמוקרטי רק כי מפסידים. זו עריצות."
המאבק המשפטי מתרחב הצו נגד DOGE הוא רק אחד ממספר הולך וגדל של אתגרים משפטיים נגד מהלכי הממשל. בבוסטון, שופט פדרלי עומד לדון בתוכנית הפרישה מרצון של עובדי ממשל, ובוושינגטון, שופט אחר עצר את תוכנית הממשל להשעות 2,200 עובדי הסוכנות לפיתוח בינלאומי.
מאסק הגן על פעולות הצוות שלו: "DOGE ומשרד האוצר הסכימו במשותף לבצע שינויים הגיוניים בדרישות הדיווח על כל התשלומים היוצאים של הממשלה," טען. "זה מגוחך שהשינויים האלה לא היו קיימים כבר!"
טראמפ כבר הודיע כי DOGE תבחן בקרוב את משרד החינוך והוצאות הצבא. המומחים מזהירים כי העימות בין הרשות המבצעת למערכת המשפט עלול להחריף. "אנחנו עדים למשבר חוקתי מתפתח," אומר פרופ' רוברט וילסון, מומחה למשפט חוקתי. "השאלה היא לא רק מי ישלוט במערכת התשלומים, אלא מה יהיה גורל הפרדת הרשויות באמריקה."