מחסור קריטי של 3,800 פקחי טיסה בארצות הברית מעורר דאגה הולכת וגוברת בענף התעופה, כאשר עורך דין בכיר טוען כי הסיבה העיקרית נעוצה במדיניות הגיוון וההכלה (DEI) של מנהל התעופה הפדרלי, ה-FAA, שהותירה "חור פעור" בגיוס עובדים.
הסוגיה קיבלה משנה תוקף בעקבות אסון התעופה הקטלני שהתרחש ב-31 בינואר בשדה התעופה הלאומי רונלד רייגן בוושינגטון. באירוע הטרגי, התנגשו מטוס נוסעים של חברת אמריקן איירליינס ומסוק בלאק הוק, תאונה שגבתה את חייהם של 67 בני אדם והפכה לאסון התעופה הקטלני ביותר בארצות הברית מזה כמעט 25 שנים.
בראיון ל'פוסט', חשף עורך הדין מייקל פירסון, המוביל תביעה ייצוגית נגד ה-FAA, כי יותר מ-1,000 מועמדים פוטנציאליים לתפקיד פקחי טיסה נמחקו מרשימת המועמדים בן לילה בשל יעדי גיוס של גיוון והכלה שהוטמעו באופן פתאומי.
![](https://nuhomecrm.s3.amazonaws.com/hebrewnews/f452f357-4374-4c74-8895-508511ab81d3.jpg)
מגדל פיקוח | צילום: Getty Images
"מספר חודשים לאחר סיום לימודיהם, הודיע להם מנהל התעופה הפדרלי כי יהיה עליהם לעבור 'הערכה ביוגרפית' חדשה, אשר לטענתו, העניקה נקודות בונוס לאנשים 'ללא ניסיון תעופתי'", אמר.
"מנהל התעופה הפדרלי החליט למעשה כי הסטודנטים היו 'לבנים מדי' והמוסדות האקדמיים 'אליטיסטיים מדי', ולכן בשנת 2013 הסיר אותם מרשימת המועמדים המועדפים - רשימה שאליה הגיעו לאחר אימונים קשים והשקעה רבה - והכל בשל גזעם", טען פירסון.
לדברי עורך הדין, 95 אחוזים מהמועמדים המוסמכים שהוא מייצג נכשלו בשאלון ההערכה הביוגרפית - שלמעשה היה מבחן אישיות - ו"נופו מהתהליך".
לפי נתוני איגוד פקחי הטיסה הלאומי, כיום פועלים ברחבי ארצות הברית 10,800 פקחי טיסה בלבד, בעוד שהצורך המיידי עומד על 14,600 פקחים. המחסור החמור בא לידי ביטוי באופן מובהק בשדה התעופה בוושינגטון, שם פעל מגדל הפיקוח עם 19 עובדים במשרה מלאה בלבד, בעוד שההמלצה של ה-FAA עומדת על 30 פקחים.
פירסון, שבעברו שימש כפקח טיסה ומדריך, טוען כי ה-FAA ביצע "התאבדות תעסוקתית" כאשר הפסיק את הגיוס למשך כשלוש עד ארבע שנים במקביל להטמעת מדיניות ה-DEI. לדבריו, הכשרת פקח טיסה אורכת בין שנתיים לחמש שנים, והפסקת הגיוס יצרה "חור עצום" במאגר הכישרונות של פקחי הטיסה.
מחסור חמור בפקחי טיסה נוצר בעקבות מדיניות DEI
בנוסף למדיניות ה-DEI, מקורות בתעשייה מצביעים על בעיות נוספות המחריפות את המשבר. תהליכי הגיוס וההכשרה מתוארים כ"פגומים עמוקות", כאשר מועמדים רבים נאלצים להמתין שנים ארוכות בין שלבי המיון השונים. מועמד אחד סיפר ל'פוסט' כי נאלץ לוותר על חלום חייו לאחר שתהליך הגיוס נמשך ארבע שנים, מ-2019 ועד 2023.
גם רמת השכר מהווה מכשול משמעותי בגיוס פקחי טיסה חדשים. משכורות ההתחלה נעות בין 35,000 ל-45,000 דולר בשנה בלבד, ולמרות שפקחי טיסה מנוסים מרוויחים שכר שנתי של שש ספרות, לוקח שנים רבות להגיע לרמות השכר הגבוהות.
ה-FAA מצדו מכיר בחומרת המצב ומצהיר על תוכניות לשיפור המצב. הסוכנות הודיעה כי בכוונתה לגייס 2,000 פקחי טיסה נוספים בשנת 2025 מהצבא ומהתעשייה הפרטית. כמו כן, מתוכנן שדרוג של מערכות ההדרכה באמצעות סימולטורים מודרניים, במטרה לייעל את תהליך ההכשרה של המגויסים החדשים.
תקווה נוספת מגיעה מכיוון תוכניות ההכשרה החדשות Enhanced Air Traffic Collegiate Training Initiative, המאפשרות למוסדות מאושרים להעניק הכשרת פקחי טיסה ברמה של האקדמיה של ה-FAA. עם זאת, כרגע רק מספר מצומצם של מוסדות חינוך קיבלו אישור להעניק הכשרה זו.
למרות המאמצים, ארגון Airlines for America (A4A) מתאר את המצב כ"מחסור דחוף וחמור" בפקחי טיסה, ומזהיר כי מתקני הפיקוח האווירי ברחבי המדינה סובלים מתת-איוש ומעומס יתר. נשיא ומנכ"ל הארגון, ניקולס קאליו, הדגיש כי הם מתריעים על הבעיה זה למעלה משנה, וקורא לפעולה מיידית לפתרון המשבר.