בשיחת טלפון היסטורית ראשונה מאז כניסתו של דונלד טראמפ לתפקיד הנשיא בפעם השנייה, שוחחו נשיא ארה"ב והנשיא הרוסי ולדימיר פוטין במשך כשעה וחצי על עתיד המלחמה באוקראינה. השיחה, שהתקיימה ביום רביעי, מסמנת שינוי דרמטי במדיניות האמריקאית כלפי המלחמה ומעוררת חששות כבדים בקייב.
טראמפ, שהבטיח במהלך מסע הבחירות שלו לסיים את המלחמה תוך 24 שעות, הכריז כי השיחה הייתה "ארוכה ופרודוקטיבית ביותר" והגדיר אותה כתחילתו של משא ומתן לסיום הסכסוך. במקביל, שר ההגנה האמריקאי פיט הגסת' הצהיר בבריסל כי השאיפה של אוקראינה לשוב לגבולות 2014 היא "בלתי ריאלית", וכי ארה"ב אינה תומכת בהצטרפות אוקראינה לנאט"ו כחלק מהסדר שלום אפשרי.
![](https://nuhomecrm.s3.amazonaws.com/hebrewnews/25fab243-a020-4d97-b36b-f84d5904a510.jpg)
עבור פוטין, השיחה מהווה הישג דיפלומטי משמעותי ומסמנת את קריסת המאמצים המערביים לבודד אותו מאז הפלישה לאוקראינה לפני כמעט שלוש שנים
משלחת אמריקאית בכירה בראשות סגן הנשיא ג'יי.די. ואנס ומזכיר המדינה מרקו רוביו צפויה להיפגש במינכן ביום שישי לתחילת המגעים. טראמפ אף רמז על אפשרות לביקור במוסקבה, לאחר שקיבל הזמנה מפוטין.
נשיא אוקראינה, וולודימיר זלנסקי, ניסה להפגין אופטימיות זהירה וכתב ברשתות החברתיות כי שוחח עם טראמפ על תוכנית שתבטיח המשך תמיכה אמריקאית בתמורה לגישה למשאבי טבע אוקראיניים והכנת "מסמך חדש בנושא ביטחון, שיתוף פעולה כלכלי ושותפות במשאבים".
עבור פוטין, השיחה מהווה הישג דיפלומטי משמעותי ומסמנת את קריסת המאמצים המערביים לבודד אותו מאז הפלישה לאוקראינה לפני כמעט שלוש שנים. דובר הקרמלין, דמיטרי פסקוב, מסר כי פוטין הדגיש בשיחה את "הצורך לטפל בשורשי הסכסוך" - רמז לכך שרוסיה תדרוש ויתורים משמעותיים מאוקראינה והמערב לפני הפסקת הלחימה.
מדינות אירופה הגיבו בזהירות למהלך. בהודעה משותפת של שרי החוץ של צרפת, גרמניה, פולין, איטליה, ספרד, בריטניה ואוקראינה נכתב כי הם מוכנים להגביר את תמיכתם באוקראינה "מול מלחמת התוקפנות של רוסיה". הם הדגישו כי "אוקראינה ואירופה חייבות להיות חלק מכל משא ומתן" וכי "יש לספק לאוקראינה ערבויות ביטחוניות חזקות".
השיחה בין טראמפ לפוטין התקיימה יום לאחר שרוסיה שחררה מורה אמריקאי שהיה כלוא למעלה משלוש שנים, בתמורה להחזרת האקר רוסי לידי מוסקבה. טראמפ הודיע כי צוות המשא ומתן האמריקאי יכלול את מזכיר המדינה רוביו, ראש ה-CIA ג'ון רטקליף, היועץ לביטחון לאומי מייקל וולץ ושליח המזרח התיכון סטיב ויטקוף.
בולט בהיעדרו מהצוות הוא הגנרל בדימוס קית' קלוג, שמונה לשליח טראמפ לרוסיה ואוקראינה ונודע בגישתו התקיפה יותר כלפי מוסקבה. דוברת הבית הלבן, קרולין לוויט, מיהרה להבהיר כי קלוג נותר "חלק קריטי מהצוות והמאמץ הזה".
המהלך החדש מעורר חששות כבדים בקייב שטראמפ ופוטין יגבשו הסכם על חשבון האינטרסים האוקראיניים. עם זאת, טראמפ הדגיש כי בכוונתו להמשיך לספק סיוע כספי לאוקראינה, באומרו כי ללא תמיכה זו "פוטין יאמר שניצח".