שתי ערימות של מסמכים עטופים בסרט כחול-לבן מונחות על שולחן העץ במשרד הדה-רגולציה של ארגנטינה. לצדן ניצבת בובה של הנשיא חוויאר מיליי אוחז במסור מכני, שהפך לסמל המהפכה הכלכלית בדרום היבשת. במקביל, בוושינגטון שבצפון אמריקה, תמונה דומה מתרחשת במטה המחלקה החדשה ליעילות ממשלתית (DOGE) בראשות אילון מאסק, המוביל רפורמה חסרת תקדים בממשל האמריקאי תחת נשיאותו של דונלד טראמפ.
"הניסוי הארגנטינאי מתפשט מדרום אמריקה צפונה", מסביר פדריקו סטורזנגר, שר הדה-רגולציה הארגנטינאי, בראיון מיוחד. "השיחות בין מיליי למאסק, שהחלו עוד לפני בחירתו של טראמפ, הניחו את היסודות לרפורמה בצפון אמריקה." לדבריו, הרעיון של DOGE התגבש בעקבות חילופי הרעיונות בין השניים.
המיליארדר אילון מאסק ונשיא ארגנטינה חבייאר מיליי
בתוך שנה, ממשלת ארגנטינה קיצצה את מספר המשרדים מ-16 ל-8, וצמצמה את כוח האדם במגזר הציבורי ב-40,000 עובדים. משרדים כמו חינוך, תרבות ורווחה הורדו בדרגה, ומבחני "התאמה" חדשים מיושמים לבחינת נחיצותם של עובדי מדינה נוספים. במקביל, DOGE האמריקאי מתכנן קיצוץ של שלושה רבעים ממשרות הממשל הפדרלי.
למרות שהמדינות חולקות את אותה יבשת, ההבדלים ביניהן משמעותיים. ארגנטינה, בדרום, פועלת מתוך משבר כלכלי עמוק, עם אינפלציה תלת-ספרתית ורזרבות מדולדלות. ארה"ב, בצפון, נהנית מיציבות כלכלית יחסית. בנוסף, למיליי אין רוב בקונגרס הארגנטינאי, בעוד טראמפ נהנה מתמיכה פוליטית רחבה יותר.
"המטרה משותפת לשתי קצוות היבשת", מדגיש סטורזנגר, "להשיב את החירות הכלכלית לאזרחים." לשם כך, משרדו השיק פורטל מקוון המאפשר לציבור להצביע על רגולציות מיותרות. בחודשיים האחרונים התקבלו יותר מ-10,000 הצעות, הנבחנות באמצעות בינה מלאכותית.
התוצאות הראשוניות בארגנטינה מעודדות: האינפלציה מתחילה להתמתן, והמדינה יוצאת ממיתון. שיעור התמיכה במיליי עלה ל-47%, למרות הקיצוצים הדרמטיים. "זה מוכיח שהציבור מבין - פחות ממשלה משמעותה יותר חופש כלכלי", אומר סטורזנגר.
בוושינגטון עוקבים בעניין אחר המודל של שכנתם מדרום. מאסק, שפרסם לאחרונה את התרשמותו החיובית מהרפורמות, רואה בארגנטינה מקרה מבחן למה שאפשר להשיג בצפון. "המסור המכני", כך מסתמן, מתפשט לאורך היבשת האמריקאית.