הלוח הגדול
דרושים, דירות להשכרה, למכירה, רכב, יד שנייה
מאבק חוקתי בבית המשפט העליון: טראמפ דורש חופש פעולה מלא בפיטורי בכירים
הנשיא מבקש לבטל תקדים משפטי בן 89 שנה המגביל את סמכותו לפטר ראשי סוכנויות עצמאיות; מומחים: "עלול לשנות את מאזן הכוחות בממשל האמריקאי"
בית המשפט העליון של ארצות הברית צפוי להכריע בימים הקרובים בסוגיה חוקתית דרמטית, המהווה את המבחן הראשון לכוחו של הנשיא דונלד טראמפ בתקופת כהונתו השנייה. במוקד המאבק המשפטי - סמכותו של הנשיא לפטר את המפטון דלינגר, ראש משרד היועץ המיוחד, סוכנות עצמאית האחראית על הגנת חושפי שחיתויות ואכיפת חוקי אתיקה בממשל.
 
הפרשה החלה ב-7 בפברואר, כאשר טראמפ שלח הודעת דואר אלקטרוני בת שורה אחת המפטרת את דלינגר באופן מיידי, ללא כל הנמקה. זאת, בניגוד לחוק הקובע כי ניתן לפטר את ראש המשרד רק בגין "חוסר יעילות, הזנחת תפקיד או התנהגות פסולה במשרד". דלינגר, שאושר על ידי הסנאט בשנת 2024 לכהונה בת חמש שנים, עתר לבית המשפט נגד פיטוריו.

 

הרשמה לקבלת הניוזלטר היומי ועדכונים חשובים


ההכרעה הצפויה של בית המשפט העליון עשויה להשפיע באופן דרמטי על המבנה המוסדי של הממשל האמריקאי ועל יכולתו של הנשיא לשלוט בסוכנויות הפדרליות העצמאיות 

 

השופטת איימי ברמן ג'קסון מבית המשפט הפדרלי בוושינגטון הוציאה צו זמני המאפשר לדלינגר להמשיך בתפקידו למשך שבועיים, עד להכרעה בבקשה לצו מניעה. בית המשפט לערעורים דחה את בקשת הממשל לביטול הצו, כאשר שופט שמונה על ידי טראמפ נותר במיעוט.

הממשל פנה לבית המשפט העליון בבקשת חירום, בטענה כי "אין לאפשר לערכאות נמוכות לתפוס את הסמכות המבצעת על ידי הכתבה לנשיא כמה זמן עליו להמשיך להעסיק ראש סוכנות בניגוד לרצונו". הבקשה מהווה למעשה תקיפה ישירה של תקדים משפטי משנת 1935, המאפשר לקונגרס להגביל את סמכות הנשיא לפטר ראשי סוכנויות עצמאיות.

תקדים זה, שנקבע בפרשת Humphrey's Executor נ' ארצות הברית, היה אבן יסוד בפעילות הממשל האמריקאי במשך כמעט 90 שנה. באותו מקרה, הנשיא פרנקלין ד' רוזוולט פיטר נציב של הרשות הפדרלית לסחר הוגן רק בשל אי-התאמה למדיניות הממשל, ובית המשפט העליון קבע פה אחד כי הפיטורים היו בלתי חוקיים.

 

טראמפ שלח הודעת דואר אלקטרוני בת שורה אחת המפטרת את דלינגר באופן מיידי, ללא כל הנמקה. זאת, בניגוד לחוק הקובע כי ניתן לפטר את ראש המשרד רק בגין "חוסר יעילות, הזנחת תפקיד או התנהגות פסולה במשרד"

 

ואולם, בשנת 2020 נתן בית המשפט העליון רמז משמעותי לאפשרות של ביטול התקדים, כאשר פסק בתיק הנוגע למשרד להגנת הצרכן הפיננסי. הרוב השמרני, בהובלת נשיא בית המשפט העליון ג'ון רוברטס, קבע כי הנשיאות דורשת "רשות מבצעת אנרגטית" וכי "הכוח המבצעי שייך לנשיא, וכוח זה כולל באופן כללי את היכולת לפקח ולהדיח סוכנים המפעילים כוח מבצעי בשמו".

שני שופטים שמרנים, קלרנס תומאס וניל גורסץ', הביעו אז נכונות מפורשת לבטל לחלוטין את התקדים משנת 1935. תומאס אף כתב כי "ההחלטה בעניין המפריז מהווה איום ישיר על המבנה החוקתי שלנו, וכתוצאה מכך על חירות העם האמריקאי".

מנגד, השופטת אלנה קייגן, בשם האגף הליברלי של בית המשפט, טענה כי החוקה אינה מתייחסת להיקף סמכות הנשיא לפטר כפופים, ולכן הקונגרס רשאי להעניק לסוכנויות "מידה של עצמאות מלחץ פוליטי".

 

 

ההכרעה הצפויה של בית המשפט העליון עשויה להשפיע באופן דרמטי על המבנה המוסדי של הממשל האמריקאי ועל יכולתו של הנשיא לשלוט בסוכנויות הפדרליות העצמאיות. מומחים מעריכים כי לאור ההרכב השמרני של בית המשפט, קיים סיכוי משמעותי לביטול או צמצום התקדים ההיסטורי, מה שיעניק לטראמפ סמכויות נרחבות בניהול הרשות המבצעת.

0% לא
100% כן
?האם הכתבה עניינה אותך
YOU MIGHT ALSO LIKE