הלוח הגדול
דרושים, דירות להשכרה, למכירה, רכב, יד שנייה
טראמפ משנה את כללי המשחק העולמי: מסדר עולמי חדש מתעצב תוך חודש בלבד
מהתקפה על זלנסקי ועד פירוק הסיוע החוץ האמריקאי: איך שינה הנשיא את מדיניות החוץ של ארה"ב בארבעה שבועות בלבד

בתוך ארבעה שבועות בלבד מאז כניסתו לתפקיד, חולל הנשיא טראמפ מהפך דרמטי במדיניות החוץ האמריקאית, תוך שהוא מערער על עשורים של מסורת דיפלומטית והופך את ארה"ב לבעלת ברית פחות אמינה בזירה הבינלאומית.

בסדרת מהלכים מהירה ומפתיעה, שינה טראמפ את פני היחסים הבינלאומיים: שליחיו הבכירים הציעו ויתורים מפתיעים לרוסיה בשיחות השלום, הוא כינה את נשיא אוקראינה "דיקטטור", פירק את סוכנות הסיוע האמריקאית המובילה (USAID), והציע תוכנית להשתלטות על עזה ופינוי הפלסטינים - צעד המוחק עשורים של מאמצי תיווך אמריקאיים לפתרון שתי המדינות.

 

הרשמה לקבלת הניוזלטר היומי ועדכונים חשובים


הגישה החדשה של טראמפ מבוססת על תפיסה שונה לחלוטין של יחסים בינלאומיים: במקום להסתמך על הצבא האמריקאי ומטריית הגרעין שלו, על מדינות אחרות להגדיל את הוצאותיהן הצבאיות ולספק תמריצים כלכליים כדי להישאר ביחסים טובים עם ארה"ב

 

"מה שקורה הוא אתגר רציני ליסודות הסדר העולמי שלאחר מלחמת העולם השנייה," אמר צ'אק הייגל, שר ההגנה לשעבר בממשל אובמה. "מעולם לא הייתי כה מודאג לגבי עתיד המדינה הזו והעולם כפי שאני עכשיו."

הגישה החדשה של טראמפ מבוססת על תפיסה שונה לחלוטין של יחסים בינלאומיים: במקום להסתמך על הצבא האמריקאי ומטריית הגרעין שלו, על מדינות אחרות להגדיל את הוצאותיהן הצבאיות ולספק תמריצים כלכליים כדי להישאר ביחסים טובים עם ארה"ב. זוהי ראייה עסקית יותר של מדיניות חוץ, המבוססת על יחסי רווח-הפסד.

הנטייה לכיוון רוסיה והתרחקות מאוקראינה העניקה למוסקבה יתרון משמעותי. "הוא אימץ את נקודות השיחה של פוטין," אמר איבו דאלדר, שגריר ארה"ב לשעבר בנאט"ו. "פוטין נמצא כעת בעמדה מצוינת שבה כל שעליו לומר הוא 'דא', בידיעה שאם אוקראינה תאמר 'לא', טראמפ יאשים את קייב."

 

 

פירוק USAID הקפיא מיליארדי דולרים בסיוע חוץ לתוכניות המטפלות באיידס, עוקבות אחר מגפות ומספקות טיפול לאימהות. תוכניות מאמריקה הלטינית ועד אסיה הושעו, תוך פגיעה בשנים של אמון שנבנה בין ממשלת ארה"ב ושותפיה באזורים מתפתחים. סין כבר הודיעה למנהיגים קומוניסטים בנפאל כי היא מוכנה למלא את החלל המימוני שהותיר USAID.

עם זאת, פקידי ממשל טראמפ טוענים כי גישת הנשיא כבר הניבה הישגים. האיום בשליטה בתעלת פנמה הוביל את נשיא פנמה לנטוש את יוזמת "החגורה והדרך" של סין, ובכך צמצם את השפעת בייג'ינג בחצי הכדור המערבי.

ג'ון בולטון, היועץ לביטחון לאומי לשעבר של טראמפ שהפך למבקר שלו, טוען כי לנשיא אין אידיאולוגיה מגובשת מספיק כדי לפרק את הסדר העולמי. "זוהי דעתו של אדם אחד, אבל למרבה הצער הוא הנשיא," אמר בולטון. עצתו לבעלות הברית: "פשוט תחזיקו מעמד."

בעוד שהעולם ממשיך לעקוב בדאגה אחר השינויים הדרמטיים במדיניות החוץ האמריקאית, נראה כי המערכת הבינלאומית עומדת בפני תקופה של אי-ודאות וטלטלות משמעותיות. השאלה המרכזית שנותרת פתוחה היא האם השינויים הללו יותירו חותם בל-ימחה על הסדר העולמי, או שמא מדובר בתקופת ביניים חולפת בהיסטוריה האמריקאית.

0% לא
100% כן
?האם הכתבה עניינה אותך
YOU MIGHT ALSO LIKE