הנשיא דונלד טראמפ חתם אתמול (שלישי) על צו נשיאותי המחייב אמריקאים להציג מסמכים המוכיחים את אזרחותם בעת הרשמה להצבעה בבחירות פדרליות. מהלך זה, שמומחים מכנים אותו "בלתי חוקי", עלול למנוע ממיליוני אזרחים אמריקאים את זכות ההצבעה.
הצו הנשיאותי מורה לוועדת הסיוע לבחירות (Election Assistance Commission) לשנות את טופס ההרשמה הפדרלי לבוחרים כך שיחייב את המצביעים לספק הוכחה תיעודית לאזרחותם שהונפקה על ידי הממשלה. על פי הצו, בוחרים יוכלו להשתמש בדרכונים או בתעודות זהות מסוג REAL ID כדי להוכיח אזרחות, אך לא בתעודות לידה.
מומחי בחירות טוענים כי טראמפ מנסה לנכס לעצמו סמכויות שאינן נתונות בידיו וכי תביעות משפטיות נגד המהלך הן בלתי נמנעות. ״צו נשיאותי זה אינו חוקי,״ אמרה וונדי וייזר, סגנית נשיא לדמוקרטיה במרכז ברנן לצדק באוניברסיטת ניו יורק. ״לנשיא אין סמכות לדרוש זאת. הנשיא אינו יכול לעקוף חוק שנחקק על ידי הקונגרס המגדיר מה נדרש לרישום להצבעה בטופס הרישום של הבוחרים הפדרלי.״
״צו נשיאותי זה אינו חוקי,״ אמרה וונדי וייזר, סגנית נשיא לדמוקרטיה במרכז ברנן לצדק באוניברסיטת ניו יורק. ״לנשיא אין סמכות לדרוש זאת. הנשיא אינו יכול לעקוף חוק שנחקק על ידי הקונגרס המגדיר מה נדרש לרישום להצבעה בטופס הרישום של הבוחרים הפדרלי״
פרופסור ריק האסן מאוניברסיטת UCLA כתב בבלוג שלו: "המטרה כאן היא דיכוי בוחרים, פשוטו כמשמעו." בדומה לוייזר, האסן מטיל ספק בחוקיות הצעד מכיוון שהנשיא אינו מפקח על ועדת הסיוע לבחירות.
מבקרים מזהירים כי אם הצו ייכנס לתוקף, הוא עלול לשלול זכויות הצבעה ממיליוני אנשים שאין להם גישה נוחה למסמכים המוכיחים את אזרחותם. בנוסף, טראמפ מבקש לעכב מימון פדרלי לבחירות ממדינות שלא יצייתו להוראתו.
הצו גם מנסה למנוע ממדינות לספור קולות בדואר שמגיעים לפקידי הבחירות לאחר יום הבחירות. בשנה שעברה, 18 מדינות אפשרו ספירת קולות שהגיעו אחרי יום הבחירות, כל עוד הם נשלחו בדואר לפני יום הבחירות או ביום הבחירות עצמו.
צעד זה מצטרף לסדרת מהלכים שנויים במחלוקת שנקט טראמפ מאז כניסתו המחודשת לבית הלבן בינואר 2025. המבקרים רואים בצו הנשיאותי ניסיון נוסף להקשות על הצבעה של קבוצות מסוימות באוכלוסייה ולהטיל ספק בתהליך הדמוקרטי.
מעבר להשלכות הישירות על זכויות ההצבעה, המהלך מדגיש את המתח המתמשך בין הסמכות הנשיאותית לבין הפיקוח הקונגרסיאלי והשיפוטי. משפטנים ופרשנים פוליטיים צופים כי הצו יובא במהירות לדיון בבתי המשפט.
"זוהי התקפה ישירה על עקרונות יסוד של הדמוקרטיה האמריקאית," אמר מומחה למשפט חוקתי שביקש להישאר בעילום שם. "הנשיא אינו יכול פשוט לשנות את כללי ההצבעה באמצעות צו נשיאותי, במיוחד בדרך שעלולה להדיר מיליוני אזרחים אמריקאים מזכותם הבסיסית להצביע."
קבוצות זכויות אזרח כבר הודיעו על כוונתן להגיש תביעות משפטיות נגד הצו. הארגון האמריקאי לחירויות אזרחיות (ACLU) הוציא הצהרה המגנה את המהלך כ"ניסיון שקוף לדכא את הקול הדמוקרטי" וציין כי ארגון יפעל במהירות כדי לבלום את יישום הצו.
בקונגרס, דמוקרטים מתחו ביקורת חריפה על המהלך. "הנשיא טראמפ שוב מראה את זלזולו בדמוקרטיה האמריקאית," אמרה חברת קונגרס דמוקרטית בכירה. "אנחנו נשתמש בכל האמצעים החוקיים העומדים לרשותנו כדי להבטיח שכל אזרח אמריקאי יוכל לממש את זכותו הדמוקרטית להצביע."
מנגד, תומכי טראמפ מברכים על המהלך וטוענים כי הוא נחוץ כדי להבטיח את יושרת הבחירות. סנאטור רפובליקני אמר כי "הצעד חיוני כדי להבטיח שרק אזרחים אמריקאים משתתפים בבחירות שלנו."
בעוד הויכוח הפוליטי והמשפטי צפוי להימשך בשבועות הקרובים, אמריקאים רבים מביעים דאגה מההשלכות האפשריות על מערכת הבחירות של 2026 ועל עתיד התהליך הדמוקרטי בארצות הברית.