רומייסה אוזטורק, דוקטורנטית בת 30 מאוניברסיטת טאפטס במסצ'וסטס, הייתה בדרכה לארוחת איפטאר לשבירת צום הרמדאן כאשר חייה השתנו לחלוטין. שישה שוטרים בלבוש אזרחי הקיפו אותה באופן פתאומי ברחוב ליד דירתה בסומרוויל, מסצ'וסטס, כפי שנראה בסרטון ממצלמות אבטחה שעורר זעם בארה"ב ובעולם.
הסטודנטית הטורקית הבינלאומית, בעלת ויזת סטודנט F-1 תקפה, זעקה בפחד כאשר שוטר בקפוצ'ון ובכובע תפס את פרקי ידיה בעוד אחר שלף תג מוסתר, החרים את הטלפון הנייד שלה, ובתוך דקה הובילו אותה לרכב שטח והסיעו אותה משם.
"אנחנו המשטרה", אמרו השוטרים, שכיסו את פניהם במסכות בד. "כן, אתם לא נראים כמו משטרה. למה אתם מסתירים את פניכם?" נשמע אדם שאינו נראה בסרטון שואל.
מה שקרה לאחר מכן היה עוד יותר מטריד: אוזטורק הועברה "דרך מספר מדינות" ומשרדי ממשל בניו אינגלנד, ולמחרת הוטסה למרחק של יותר מ-2,400 קילומטרים מביתה למתקן באלכסנדריה, לואיזיאנה - זאת למרות צו בית משפט שניתן כשש שעות לאחר מעצרה, האוסר להעביר אותה מחוץ למסצ'וסטס ללא הודעה מוקדמת של 48 שעות.
"אנחנו המשטרה", אמרו השוטרים, שכיסו את פניהם במסכות בד. "כן, אתם לא נראים כמו משטרה. למה אתם מסתירים את פניכם?" נשמע אדם שאינו נראה בסרטון שואל
במהלך ההעברה ללואיזיאנה, אוזטורק סבלה מהתקף אסטמה, לפי עתירת הביאס קורפוס מתוקנת שהוגשה ביום שישי. לאורך כל אותה תקופה, לא הוגשו נגדה האשמות ולא ניתנה לה האפשרות לשוחח עם עורך דין.
אוזטורק היא אחת ממספר סטודנטים בינלאומיים העומדים בפני גירוש בעקבות הוראה של ממשל טראמפ להגביר את האכיפה נגד הפגנות פרו-פלסטיניות בקמפוסים אוניברסיטאיים. המעצרים של חוקרים וסטודנטים בידי שוטרים רעולי פנים - שלקחו אותם למשמורת באמצעות מארבים ברחובות העיר ובקרבת בתיהם - שלחו צמרמורת בקרב קהילת הסטודנטים הבינלאומית.
לאחר מעצרה של אוזטורק, דובר משרד ביטחון המולדת אמר בהצהרה ביום רביעי כי היא "עסקה בפעילויות לתמיכה בחמאס", מבלי לפרט מהן אותן פעילויות לכאורה. עורכי דינה טוענים כי היא נענשת שלא בצדק על כך שהתבטאה בעד זכויות הפלסטינים.
יממה של חיפושים נואשים לאחר שלא הגיעה לארוחת האיפטאר, חבריה של אוזטורק חיפשו אחריה בבהילות. בשל האסטמה שממנה היא סובלת, יקיריה חששו שחלתה ללא גישה לתרופותיה. בחשש שאולי עברה אירוע רפואי, עורכי דינה יצרו קשר עם בתי חולים מקומיים.
במשך יממה שלמה, חבריה, משפחתה ועורכי דינה לא הצליחו לאתר אותה או ליצור איתה קשר. עורכי דינה התקשרו למשרדי ICE ולמתקני מעצר של ICE בניו אינגלנד ללא הועיל. מערכת איתור העצורים המקוונת של ICE ציינה שאוזטורק נמצאת במשמורת, אך שדה מתקן המעצר נותר ריק.
נציג הקונסוליה הטורקית הגיע למשרדי ICE בברלינגטון, מסצ'וסטס, ונמסר לו שאוזטורק אינה במשרד זה וש-ICE אינו יכול לספק מידע נוסף על מקום הימצאה. גם יועץ משפטי ממשרד המשפטים הודיע לעורכי דינה של אוזטורק כי אינם יכולים לאתר אותה.
רק ביום רביעי בערב, עורכי דינה של אוזטורק הצליחו לדבר איתה. לדברי עורך דינה, לא הוגשו נגדה האשמות. הוויזה של אוזטורק בוטלה ב-21 במרץ, אך היא לא קיבלה הודעה על כך עד שקיבלה הודעה להתייצב מ-ICE לאחר מעצרה.
ביום שישי, שופט פדרלי בבוסטון הוציא צו המונע את גירושה של אוזטורק.
שר החוץ מרקו רוביו מתייחס למאמר דעה שאוזטורק כתבה לפני שנה ב-26 במרץ 2024, אוזטורק הייתה שותפה לכתיבת מאמר דעה בעיתון בית הספר שבו ביקרה את תגובת טאפטס לקריאה של קבוצת ממשל סטודנטיאלי לאוניברסיטה למשוך השקעות מחברות בעלות קשרים לישראל בשל הסכסוך בעזה, בין דרישות אחרות.
"האשמות אמינות נגד ישראל כוללות עדויות על הרעבה מכוונת וטבח חסר הבחנה של אזרחים פלסטינים ורצח עם אפשרי", נכתב במאמר הדעה.
כאשר נשאל על המקרה של אוזטורק ומאמר הדעה ביום חמישי, שר החוץ מרקו רוביו רמז ללא ראיות כי היא הייתה מעורבת בהפגנות סטודנטים שהפריעו בנושא מלחמת ישראל בעזה.
"אם אתה מגיש בקשה לוויזה כדי להיכנס לארצות הברית ולהיות סטודנט, ואתה אומר לנו שהסיבה שאתה מגיע לארצות הברית אינה רק כי אתה רוצה לכתוב מאמרי דעה, אלא כי אתה רוצה להשתתף בתנועות שמעורבות בדברים כמו השחתת אוניברסיטאות, הטרדת סטודנטים, השתלטות על בניינים, יצירת מהומה, אנחנו לא ניתן לך ויזה", אמר רוביו.
רוביו "קבע" כי הפעילויות לכאורה של אוזטורק היו "בעלות השלכות חמורות פוטנציאליות על מדיניות החוץ ויפגעו באינטרס מדיניות חוץ חיוני של ארה"ב", אמרה טריסיה מקלוקלין, דוברת משרד ביטחון המולדת, ל-CNN ביום חמישי.
משפחתה של אוזטורק מאמינה שהיא מותקפת בשל אמונותיה. "מלבד הבעת דעתה במסגרת חופש הביטוי מבלי לעסוק בפעולה מתגרה או תוקפנית בנוגע לסוגיית פלסטין, היא לא נקטה בכל פעולה", אמר אחיה אסים. "נראה שהיא הפכה לקורבן של פעילויות ICE, שנמצאים בציד מכשפות בתקופת פוסט-טראמפ, נגד אלה שתומכים בפלסטין."
בינתיים, הסרטון של מעצר אוזטורק עורר זעם נרחב. מאות הפגינו נגד מעצרה של אוזטורק ביום רביעי בערב בפארק בשולי הקמפוס של טאפטס. "העובדה שמישהו יכול פשוט להיעלם לתוך התהום בגלל הבעת רעיון היא מזעזעת לחלוטין", אמר סם וצ'מן, משתתף בעצרת.
נשיא טאפטס סוניל קומאר אמר כי הוא שותף לדאגותיה של התובעת הכללית של מסצ'וסטס אנדריאה ג'וי קמפבל, וכינה את הסרטון של מעצר אוזטורק "מטריד".
"אנו מכירים בכך שמצב זה מפחיד ומצער עבורה, עבור יקיריה, והקהילה הרחבה יותר כאן בטאפטס, במיוחד הסטודנטים, הצוות והסגל הבינלאומיים שלנו שעשויים להרגיש פגיעים או מוטרדים מאירועים אלה", אמר קומאר בהצהרה ביום רביעי בערב.
עורכי דינה של אוזטורק עובדים לשחרורה לאחר מעצרה של אוזטורק, עורכי דינה הגישו עתירה בבית המשפט המחוזי הפדרלי בבוסטון המערערת על חוקיות מעצרה ומבקשת שלא להעבירה מחוץ למסצ'וסטס. השופטת המחוזית אינדירה טלואני נענתה לבקשתם ביום שלישי שלא להעבירה מחוץ למדינה "מבלי לספק הודעה מראש".
אך אוזטורק כבר הועברה מחוץ למסצ'וסטס כאשר פקידים פדרליים קיבלו את צו בית המשפט, אמר עורך הדין הממשלתי מארק סאוטר בתיק בית משפט ביום חמישי בבוקר.
עורכי דינה ביקשו ביום שישי מבית משפט פדרלי במסצ'וסטס לטעון לסמכות שיפוט על המקרה שלה, לשחרר אותה בערבות תוך התקדמות ההליכים המשפטיים, ולהחזיר את ויזת הסטודנט F-1 שלה.
"הממשל אימץ מדיניות של יעד אזרחים זרים למעצר, מאסר וגירוש על סמך דיבור המוגן על ידי התיקון הראשון המגן על זכויות פלסטיניות", נכתב בעתירה מיום שישי.
הדיון הראשוני של אוזטורק בהליכי ההרחקה נקבע ל-7 באפריל בלואיזיאנה, לפי העתירה. הממשלה גם נדרשת להגיב לעתירה המקבילה המערערת על מעצרה לא יאוחר מה-1 באפריל.
השופטת דניז קספר, שחסמה את גירושה של אוזטורק, כתבה בצו שלה מיום שישי כי הדוקטורנטית "לא תורחק מארצות הברית עד להוראה נוספת מבית משפט זה". הצו של קספר מנחה את רשויות ההגירה לעצור את הליכי הגירוש נגד אוזטורק עד שתוכל להחליט אם לבית המשפט בבוסטון יש סמכות שיפוט להחליט אם אוזטורק נעצרה כחוק.