דו"ח חדש שפורסם השבוע על ידי מרכז המחקר פיו חושף נתונים עצובים ומדאיגים: כמעט אחד מכל ארבעה בוגרים בארה"ב שגדלו כיהודים אינם מזדהים עוד ככאלה. המחקר, שהתמקד בתופעת "החלפת דתות" ברחבי העולם, התבסס על סקרים מקיפים שכללו כמעט 37,000 אמריקאים ומעל 41,000 אנשים ב-35 מדינות נוספות, כולל ישראל.
"בחרנו במונח 'החלפת דתות' במקום 'המרת דת' מכיוון שהשינוי יכול להתרחש בכיוונים מרובים," הסבירה קירסטן לסאז', מחברת הדו"ח הראשית, בראיון ל'טיימס אוף ישראל'. "אדם יכול לעבור מקבוצה דתית אחת לאחרת, כמו מנצרות לבודהיזם, אך זה יכול גם לציין מעבר מדת לחוסר דת, הכולל כל מי שמזדהה כאתאיסט, אגנוסטי או ללא הגדרה מסוימת."
צילום: Getty Images
המחקר הקדיש פרק שלם למעברים אל וממסורת היהדות, בהתבסס על נתונים שנאספו בארה"ב ובישראל, שם, כפי שציין הדו"ח, חיים כ-80% מיהודי העולם.
הממצאים מראים הבדלים משמעותיים בין ארה"ב לישראל. בארה"ב, רק 76% מהמשיבים שאמרו כי גדלו כיהודים עדיין מזדהים ככאלה. מתוך ה-24% הנותרים, 17% מגדירים עצמם כיום כחסרי דת, 2% כנוצרים, ו-1% כמוסלמים.
לעומת זאת, בישראל, הדו"ח מציין כי כמעט 100% מהמשיבים – 591 מבוגרים שנסקרו פנים אל פנים באביב 2024 – אמרו כי גדלו וממשיכים להזדהות כיהודים.
הסקר גם הדגיש הבדלים בין שתי המדינות בנוגע להצטרפות ליהדות. מתוך כל המשיבים שהזדהו כיהודים כיום, רק 1% בישראל אמרו שלא גדלו ככאלה. בארה"ב, 14% מהאוכלוסייה היהודית הם מתגיירים, כולל 7% שגדלו כנוצרים ו-6% שגדלו ללא שייכות דתית.
ממצאים דומים נמצאו בקרב האוכלוסייה המוסלמית בישראל ובארה"ב. בדומה ליהודים, כמעט אף אחד שגדל כמוסלמי בישראל לא עבר לקבוצה דתית אחרת. לעומת זאת, בארה"ב, 20% מהאוכלוסייה המוסלמית הומרו.
החוקרים גם תיעדו את השתייכותה של האוכלוסייה היהודית בישראל לזרמים יהודיים שונים: חרדים, דתיים, מסורתיים וחילונים. מעל אחד מכל חמישה יהודים ישראלים (22%) אמרו כי גדלו בזרם יהודי שונה מזה שאיתו הם מזדהים כיום. בנוסף, ישראלים מבוגרים (בני 50 ומעלה) היו בעלי סבירות גבוהה יותר לעבור בין קבוצות דתיות בהשוואה לצעירים מתחת לגיל 35 (33% לעומת 8%).