נשיא איגוד עובדי הרכב בארה"ב (UAW), שון פיין, הביע ביום ראשון תמיכה במדיניות המכסים החדשה של הנשיא דונלד טראמפ, באומרו כי מכס של 25% על מכוניות מיובאות עשוי לחזק במהירות את ייצור הרכב האמריקאי ולהגדיל את מספר משרות הייצור במדינה.
תמיכתו של פיין מפתיעה בהחלט, שכן הוא היה בין מתנגדיו הבולטים ביותר של טראמפ במהלך מערכת הבחירות האחרונות לנשיאות ארה"ב ואף תמך בפומבי במועמדותה של קמלה האריס.
"יש לנו קיבולת ייצור עודפת," אמר פיין בראיון לתוכנית 'פייס דה ניישן' של רשת CBS. "היצרנים יכולים להחזיר עבודה לכאן בזמן קצר מאוד."
נשיא איגוד עובדי הרכב בארה"ב, שון פיין
"מכסים הם כלי בארגז הכלים שנועד לגרום לחברות לעשות את הדבר הנכון, והכוונה מאחוריהם היא להחזיר משרות לכאן ולהשקיע בעובדים האמריקאים," הוסיף מנהיג האיגוד המייצג למעלה מ-400,000 עובדים.
המכסים החדשים על מכוניות צפויים להיכנס לתוקף ביום רביעי הקרוב, יום שטראמפ כינה "יום השחרור". מדובר במכס של 25% על מכוניות מיובאות, כאשר כמחצית מהמכוניות הנמכרות בארה"ב מיוצרות בחו"ל - בעיקר במקסיקו, קנדה, יפן, קוריאה הדרומית וגרמניה.
באותו יום צפויים להיכנס לתוקף גם מכסים על מוצרים נוספים מקנדה ומקסיקו, וכן מכסים "הדדיים" על שותפות סחר מרכזיות כמו האיחוד האירופי ויפן.
פיין לא נמנע מביקורת על יריבו הפוליטי לשעבר, והדגיש כי הוא מעוניין שחברות באיגוד העובדים יגדלו כתוצאה מהזרמה אפשרית של משרות בתעשיית הרכב. "אין טעם אם הם ימקמו את המשרות במקומות שבהם לא תהיה אפשרות להקים איגוד מקצועי," אמר ראש האיגוד, שכינה את טראמפ "מתועב" על כך שפעל לשלול מעובדי ממשל פדרליים את זכאותם להתאגד.
יועץ הסחר של הבית הלבן, פיטר נבארו, הדגיש כי המכסים יחולו גם על חלקי חילוף לרכב. לגבי יבוא מכוניות מקנדה ומקסיקו, המכס יחושב בהתאם לאחוז החלקים שמיוצרים בארה"ב. למשל, אם מחצית מהחלקים אמריקאיים, המכס יהיה 12.5% במקום 25%.
"מחצית מכ-16 מיליון המכוניות, רכבי הפנאי והמשאיות הקלות שאמריקאים קנו ב-2024 היו יבוא," אמר נבארו בשבוע שעבר. "מתוך 8 מיליון הכלים הנותרים, יותר ממחציתם הורכבו מחלקים זרים. כלומר, פחות מ-25% מהמכוניות הנמכרות באמריקה מכילות בממוצע תוכן אמריקאי. זה נפסק כעת עם מכסי הרכב של טראמפ."
טראמפ ויועץ הסחר של הבית הלבן, פיטר נבארו
לפי מחקר של ועדת הסחר הבינלאומית האמריקאית, מכס של 25% על יבוא מכוניות מחוץ לצפון אמריקה צפוי להפחית את יבוא הרכב ב-73.9%, להעלות את המחירים הממוצעים של כלי רכב בארה"ב ב-5.0%, ולהגדיל את הרווחים מייצור מקומי ב-5.2%.
מבקרי המדיניות, ביניהם כלכלנים רבים, טוענים כי המכסים יגבירו את האינפלציה ויעלו את המחירים לצרכנים. מחקר של מכון המחקר הלא-מפלגתי "קרן המס" העריך כי המכסים של טראמפ יפחיתו את התמ"ג האמריקאי ב-0.4 אחוזים ויפגעו בשעות העבודה השקולות ל-309,000 משרות מלאות, וזאת עוד לפני שמביאים בחשבון תגובות נגד מצד מדינות זרות.
טראמפ עצמו הצהיר בראיון לרשת NBC: "לא אכפת לי בכלל אם הם [יצרני הרכב הזרים] יעלו מחירים, כי אנשים יתחילו לקנות מכוניות אמריקאיות. אני מקווה שהם יעלו את המחירים, כי אם הם יעשו זאת, אנשים יקנו מכוניות מתוצרת אמריקאית. יש לנו בשפע."