מספר המעצרים והגירושים של מהגרים בלתי חוקיים מארצות הברית זינק באופן דרמטי מאז חזרתו של דונלד טראמפ לבית הלבן בינואר, כך על פי דיווח בלעדי שפורסם אתמול בניו יורק פוסט. רשות ההגירה והאכיפה (ICE) ביצעה כ-113 אלף מעצרים וגירשה "יותר מ-100 אלף" מהגרים בלתי חוקיים מאז השבעתו של טראמפ לנשיאות ב-20 בינואר, כך אמר מקור במשרד לביטחון המולדת לעיתון.
"הוא עושה בדיוק את מה שנבחר לעשות. נקודה!" אמר מקור ב-ICE.
עדיין לא ברור כמה מהעצורים הם עבריינים מורשעים, מה מצב התיקים שלהם ומה מוצאם הלאומי, אך המקורות מאמינים כי רוב המגורשים נשלחים למקסיקו.
טראמפ התמקד רבות במאבק בהגירה הבלתי חוקית במהלך מסע הבחירות שלו, וביום הראשון לכהונתו, הכריז על מצב חירום בגבול, שלח אלפי חיילים נוספים לאזור, סגר את מערכת המקלט למסתננים בלתי חוקיים והשיק מבצע גירוש המוני ברחבי המדינה.
מאז, ICE "מיצתה" את מקומות הכליאה שלה ומבקשת מהקונגרס לממן מיטות נוספות כדי לתמוך במבצע הגירוש של ממשל טראמפ, שהוביל ל-32,000 מעצרים ב-50 הימים הראשונים.
טראמפ נקט גם צעדים אגרסיביים לדיכוי ארגוני פשיעה בינלאומיים, כגון הפעלת "חוק האויבים הזרים" מהמאה ה-18 כדי לגרש חברי כנופיות ונצואליות לכלא "גיהינום" באל סלבדור ללא משפט.
שבעה-עשר חברי כנופיות לכאורה מארגוני Tren de Aragua ו-MS-13 נמסרו לאל סלבדור באזיקים ביום ראשון בלילה - למרות שהשימוש בחוק נדיר זה מימי מלחמה נחסם על ידי שופט פדרלי בתחילת החודש.
במקביל, מספר חציות הגבול הבלתי חוקיות בגבול ארה"ב-מקסיקו ירד לרמות שלא נראו זה עשורים - והגיע לשפל חדש ומדהים בחודש מרץ - כאשר מקורות במשרד לביטחון המולדת מכנים זאת "אפקט טראמפ".
"כניסה בלתי חוקית לארצות הברית אינה מהווה עוד דרך אחורית להשגת מעמד," אמר אחד המקורות.
סוכני הגבול ראו בקושי 7,000 מהגרים נכנסים באופן בלתי חוקי בחודש מרץ. זוהי ירידה של 94% מ-137,000 האנשים שחצו את הגבול במרץ שנה שעברה תחת הנשיא לשעבר ג'ו ביידן. זאת בהמשך לחציות בפברואר של כ-8,300 מהגרים בלתי חוקיים, הנמוך ביותר ב-25 שנים לפחות.
המהגרים "מפחדים שיש עכשיו השלכות," אמר מקור במשרד לביטחון המולדת, והוסיף ש"כל מי שנתפס מואשם ומרצה מאסר."
רוב החציות הבלתי חוקיות התרחשו במגזרי הגבול של סן דייגו ואל פאסו, אמרו המקורות.
אם חציות הגבול ימשיכו להישאר ברמות אלה, ארצות הברית עשויה לראות את מספר המהגרים הבלתי חוקיים מגיע לשפל שלא נראה מאז 1968.
מדיניות ההגירה הנוקשה של טראמפ זוכה לתמיכה נלהבת מבסיס התומכים שלו, אך מעוררת ביקורת חריפה מארגוני זכויות אדם ופעילי הגירה, הטוענים כי הממשל פועל באכזריות ומתעלם מזכויותיהם של מבקשי מקלט אמיתיים.
"זהו משבר הומניטרי שנוצר על ידי הממשל עצמו," אמרה מריה רודריגז, מנהלת ארגון זכויות מהגרים בטקסס. "אנשים בורחים מאלימות ועוני קיצוני, ובמקום לטפל בבקשות המקלט שלהם בצורה הוגנת ואנושית, הממשל פשוט זורק אותם בחזרה למצבים מסוכנים."
בתוך כך, השימוש הנרחב ב"חוק האויבים הזרים" משנת 1798 מעורר דאגה בקרב מומחים למשפט חוקתי. החוק, שנחקק במקור כדי להתמודד עם איומים מצרפת, לא הופעל כמעט מאז מלחמת העולם השנייה, ורבים טוענים כי השימוש בו כיום מהווה הפרה של זכויות חוקתיות בסיסיות.
"זהו תקדים מסוכן," אמר ד"ר ג'יימס הרינגטון, פרופסור למשפט חוקתי באוניברסיטת ג'ורג'טאון. "הממשל מעקף את הליכי ההגירה הרגילים ואת ההגנות החוקיות באמצעות שימוש בחוק ארכאי שנועד למצבי חירום לאומיים. זה מעלה שאלות רציניות לגבי שלטון החוק."
עם זאת, תומכי המדיניות טוענים כי הצעדים הדרסטיים הכרחיים להתמודדות עם מה שהם מכנים "פלישה" בגבול הדרומי, ומצביעים על ירידה חדה בפשיעה הקשורה לכנופיות באזורים מסוימים.
"בפעם הראשונה מזה שנים, התושבים באזורי הגבול יכולים לחיות בלי לפחד מהכנופיות ומהסמים שזורמים דרך הגבול הפרוץ," אמר סנאטור טד קרוז מטקסס. "המספרים מדברים בעד עצמם."
בינתיים, ארגוני זכויות אדם מתריעים על תנאים קשים במתקני המעצר של ICE, שמתמודדים עם עומס יתר בעקבות מבצע הגירוש המסיבי. דיווחים על תנאים לא סניטריים, טיפול רפואי לקוי והפרדת משפחות ממשיכים להגיע ממתקנים ברחבי המדינה.
לפי דיווחים, הבית הלבן מתכנן להרחיב עוד יותר את מאמצי האכיפה בחודשים הקרובים, עם תוכניות לגייס אלפי סוכני ICE נוספים ולפתוח מתקני מעצר חדשים. אנליסטים פוליטיים מציינים כי המאבק בהגירה הבלתי חוקית ימשיך להיות נושא מרכזי בקדנציה השנייה של טראמפ, שרואה בהצלחות הגירוש האחרונות הוכחה לכך שמדיניותו עובדת.
"המספרים מדברים בעד עצמם. הנשיא עומד בהבטחותיו," אמר גורם בכיר בבית הלבן. "זהו רק ההתחלה."