המרוץ לראשות עיריית ניו יורק התלהט השבוע כאשר אנדרו קואומו, המושל לשעבר ומועמד מוביל בבחירות, עורר זעם בקרב יריביו הפוליטיים לאחר שהאשים אותם בעמדות אנטי-ישראליות ובקשרים עם ארגון הסוציאליסטים הדמוקרטיים של אמריקה (DSA).
במהלך נאום בבית הכנסת במערב העיר ביום שלישי, קואומו, שענד סיכה צהובה לתמיכה בחטופים, טען כי התמודדות עם אנטישמיות היא "העדיפות המיידית והחיונית ביותר" עבור העיר. הוא הפנה האשמות חריפות כלפי שלושה מיריביו בבחירות: בראד לנדר, מבקר העיר היהודי, אדריאן אדמס, יו"ר מועצת העיר, וזוהרן ממדאני, חבר האסיפה הלאומית המזוהה עם ה-DSA.
קואומו האשים את לנדר במשיכת השקעות מאג"ח ישראליות, את אדמס בכך שהיא "יו"ר מועצת העיר הראשונה בהיסטוריה של ניו יורק שמחרימה את ישראל בכך שנמנעה מלבקר בה", ואת ממדאני כ"חסיד של ה-DSA" שתוקף "כל ארגון שמסייע לישראל".
מושל ניו יורק לשעבר אנדרו קואומו
תגובת הנגד לא איחרה לבוא. לנדר, הדמות היהודית הבכירה ביותר בממשל העירוני, הגיב בנאום נזעם ביום רביעי. הוא פנה לקואומו ביידיש באומרו: "אַ בײזער גזר זאָל ער אויף דיר קומען", שלדבריו מתרגם בקירוב ל"תלך לעזאזל מכאן".
"אנדרו קואומו לא יגיד לי איך להיות יהודי", הצהיר לנדר, המגדיר את עצמו כציוני פרוגרסיבי. הוא האשים את קואומו ב"נשק האנטישמיות" לקידום שאיפותיו הפוליטיות, והזכיר תביעות שהוגשו נגד קואומו מצד קהילות יהודיות בגין הגבלות על התכנסויות דתיות בתקופת הקורונה. לנדר אף הזכיר דיווח לפיו קואומו התלונן פעם על אירוע סוכות באומרו "האנשים האלה ובתי העץ המזורגגים שלהם" - האשמה שקואומו מכחיש.
מצדו, דובר קמפיין קואומו הגיב בחריפות: "המושל העביר את חוקי פשעי השנאה החזקים ביותר במדינה, הפך את ניו יורק למדינה הראשונה שאסרה על BDS, ופיתח תוכנית שהעבירה מיליוני דולרים לשדרוגי אבטחה לבתי כנסת וישיבות". הדובר הוסיף כי כאשר חמאס ירה טילים לעבר ישראל, קואומו ארגן משלחת סולידריות מניו יורק.
גם ממדאני הגיב לדברי קואומו בטענה כי "אנדרו קואומו אינו אכפת לו מאנטישמיות. לאנדרו קואומו אכפת רק מדבר אחד: מעצמו. והוא מוכן לנצל כל נושא, לשקר על כל אדם, או לנצל כל קבוצה פגיעה אם הוא רואה בכך יתרון פוליטי".
בראד לנדר מימין, זוהרן ממדאני משמאל
סוגיות יהודיות צפויות למלא תפקיד משמעותי בבחירות לראשות העיר, במיוחד לאור האופן שבו חדשות על ישראל ועזה שלטו בכותרות במהלך השנה האחרונה. בנוסף, יהודי ניו יורק הם מטרה לא-פרופורציונלית לפשעי שנאה בעיר, מה שמעלה חששות לביטחון. היהודים מהווים כ-12% מאוכלוסיית ניו יורק.
"ידענו שאנטישמיות וסוגיות יהודיות ישחקו תפקיד משמעותי במרוץ הזה, אבל האופן שבו נעשה בהן שימוש כנושא מפלג הוא מעבר למה שדמיינו", אמרה פיליסה ויזדום, ראש ארגון הסנגור הליברלי 'ניו יורק ג'ואיש אג'נדה', והוסיפה כי "בוחרים יהודים, כמו כל בוחרי ניו יורק, חושבים גם על ביטחון באופן רחב יותר: רכבות תחתית שאפשר לרכוב בהן ללא פחד, בתי ספר שבהם תלמידים יכולים ללמוד, אוויר נקי וכו'."
הבחירות המקדימות של המפלגה הדמוקרטית יתקיימו ביוני, והן צפויות להכריע את זהות ראש העיר הבא של העיר בעלת הרוב הדמוקרטי המובהק.