הרבה שרון ברוס מלוס אנג'לס הרגישה בחודש האחרון מודאגת יותר ויותר מטקטיקות ה"יד הקשה" של ממשל טראמפ, כולל התקפותיו על מימון ההשכלה הגבוהה והלחץ על משרדי עורכי דין - הכל בשם הגנה על יהודים. בראשית החודש שעבר היא נשאה דרשה נרגשת בבית הכנסת שלה תחת הכותרת "אני לא הכלי שלכם". שעות אחר כך, הנעל השנייה נפלה: סוכני הגירה החלו לעצור פעילים וסטודנטים זרים שהיו מעורבים בהפגנות פרו-פלסטיניות.
"זה לא הולך להגן על יהודים," אמרה הרבה ברוס בראיון. "משתמשים בנו."
ברחבי ארצות הברית, יהודים אמריקאיים עוקבים בדאגה או בהתלהבות אחר המאמץ לטפל במהומות הקמפוסים בעקבות המלחמה בעזה, שהפך למסע לשלילת מיליארדי דולרים במימון מאוניברסיטאות עילית, ללחוץ על משרדי עורכי דין גדולים לעבודה פרו-בונו בנושא "אנטישמיות" ולגרש סטודנטים זרים שהיו מעורבים אפילו באופן שולי במחאות באביב שעבר.
"עלינו להילחם באנטישמיות בעוצמה רבה ככל שאפשר," אמר מאט ברוקס, המנכ"ל של הקואליציה היהודית הרפובליקנית, והוסיף שעם הנשיא טראמפ בתפקיד, יש "שריף חדש בעיר"
"מפגין-נגד במאהל אוהלים שמחה נגד המלחמה של ישראל בעזה באוניברסיטת קליפורניה, לוס אנג'לס, בשנה שעברה
המחלוקות משקפות את הפילוגים ארוכי השנים בקהילות יהודיות, שהעמיקו מאז התקפות חמאס ב-7 באוקטובר 2023, והמחאות הנרחבות בקמפוסים שבאו בעקבות תגובתה ההרסנית של ישראל בעזה.
סרטון של סוכני הגירה במדים אזרחיים שהפתיעו ועצרו סטודנטית תורכית לתואר שני באוניברסיטת טאפטס ברחובות סומרוויל, מסצ'וסטס, עורר תהודה מטרידה במיוחד בקרב חלקים מהקהילה היהודית. הסטודנטית, רומייסה אוזטורק, הייתה שותפה לכתיבת מאמר דעה לעיתון סטודנטים שדרש מהאוניברסיטה לנקוט עמדה נגד המלחמה של ישראל בעזה.
עבור רבים בקהילה שסבלה יותר מחלקה ממעצרים בלתי צודקים, היעלמויות, גירושים ואלימות קטלנית במהלך המאות, הסרטון עורר זיכרונות כואבים מההיסטוריה היהודית. העובדה שזה נעשה בשם הגנה על יהודים הפכה את זה לגרוע יותר. שתי קבוצות פרו-ישראליות, "קנרי מישן" ו"בית"ר", היו אפילו מעורבות בסימון מפגינים פרו-פלסטיניים כמטרות.
"קמתי. ישבתי. קמתי באופן לא רצוני," אמרה אורנה גורלניק, פסיכולוגית קלינית אמריקאית-ישראלית, בתארה את תגובתה לצפייה בסרטון. "זה זעם ופחד."
מעצרים כאלה "העירו אנשים לדרך הצינית שבה משתמשים במאבק נגד אנטישמיות," הוסיפה ד"ר גורלניק, שהתפרסמה בתוכנית הטלוויזיה שלה "טיפול זוגי". "זה מנוגד לכל מה שאדם ליברלי מאמין בו."
בפרקטיקה שלה, היא אמרה שהמטופלים היהודים האמריקאים שלה "מבולבלים ובאמת מוטרדים."
אף על פי שהדיכוי הפדרלי עד כה כוון נגד מבקרי ישראל, יש החושבים שפעולות ממשל טראמפ מהדהדות באופן לא נוח תקופות קודמות של לאומנות בעלת דעות קדומות שפינתה את הדרך לאנטישמיות גלויה.
"מצאו לי רגע בהיסטוריה שבו יהודים בכל מקום נהנו מתערובת של לאומנות משולחת רסן ודיכוי," כתב העיתונאי מאט באי במאמר דעה בוושינגטון פוסט ביום שלישי. "תחפשו הרבה זמן."
על ידי אמירה שהפעולות הקשות של הממשל הפדרלי היו בשם הגנה על הקהילה היהודית, ממשל טראמפ, בכוונה או שלא, שם זרקור על יהודים שגורם לרבים להרגיש לא בנוח.
"בכל פעם שאתה שם את היהודים באמצע בסוגיה, זה לא טוב ליהודים," אמר ג'ונתן ג'קובי מפרויקט נקסוס, קבוצה יהודית פרוגרסיבית שחיפשה דרך להילחם באנטישמיות מבלי לדכא דיון פוליטי. "זו עמדה אנטישמית קלאסית שאנטישמים אוהבים לשים בה יהודים. כך שהם יכולים לשמש כשעירים לעזאזל."
מפגינים שאורגנו על ידי 'קול יהודי לשלום' הפגינו בתוך מגדל טראמפ בחודש שעבר במנהטן
בד בבד, ממשל טראמפ ממשיך ליהנות מתמיכתן של קבוצות יהודיות רבות, כולל אלה בזרם המרכזי של החיים החברתיים והפוליטיים. הליגה נגד השמצה (ADL), שמזה למעלה ממאה שנה פועלת למאבק באנטישמיות, הוציאה במהירות הצהרה בתמיכה במעצרו בחודש שעבר של פעיל באוניברסיטת קולומביה, מחמוד חליל, באומרה שמעצרו "משמש כהרתעה לאחרים ששוקלים להפר את החוק בקמפוסים של מכללות או בכל מקום אחר."
חליל, תושב קבוע חוקי מסוריה עם אישה אמריקאית בהריון, לא הואשם בפשע. הוא מוחזק כמעט שלושה שבועות במתקן בלואיזיאנה, לשם הובא לאחר מעצרו ב-8 במרץ בניו יורק.
ברחובות הערים האמריקאיות עם קהילות יהודיות גדולות ומגוונות, הרגשות היו הרבה יותר אמביוולנטיים.
הרב ג'רמי קלמנופסקי, המנהיג בית כנסת יהודי קונסרבטיבי אך מתקדם חברתית במנהטן, אמר שהוא נעצר לפני ימים על המדרכה על ידי מתפללת שהביעה עד כמה מצוקה היא חשה על כך ש"אנשים נעלמים מפינות רחוב בשם המאבק באנטישמיות".
"הקהילה שלי מאוד, מאוד סקפטית לגבי הכנות של הרטוריקה האנטישמית של הממשל," אמר הרב קלמנופסקי.
בלוס אנג'לס, הרבה ברוס מארגון IKAR, קהילה יהודית לא דנומינציונלית, הביעה צער על כך שעבור אנשים רבים, יהודים או לא, הפך קשה להחזיק בשני רעיונות מתחרים בו-זמנית, וקל הרבה יותר לסגת למחנות אידיאולוגיים מוגדרים.
היא אמרה שהיא רוצה להבהיר ששני דברים נכונים: "יש בעיית אנטישמיות אמיתית בזמננו והאוניברסיטאות הפכו לקרקע פורייה מאוד" לנורמליזציה שלה. והיא הוסיפה שהתקפות הממשל הזה "אינן נובעות מרצון אמיתי לשמור על יהודים בטוחים."
"מה שעשוי להרגיש היום כמו חיבוק מבורך הוא למעשה מציב אותנו בסכנה גדולה אף יותר," אמרה בדרשתה ב-8 במרץ.