משרד החינוך הציבורי של העיר ניו יורק מצא את עצמו במוקד סערה לאחר ששיתף קישור ל"ערכת כלים לעצירת רצח העם בעזה" בניוזלטר רשמי שנשלח למורים והורים ברחבי העיר. התקרית, שתוארה על ידי מנהלת בתי הספר מליסה אווילס-ראמוס כ"טעות מטרידה", עוררה זעם בקרב ארגונים יהודיים וחברי מועצת העיר שהגדירו את המעשה כ"אנטישמיות מערכתית".
הניוזלטר החודשי של המחלקה למסלולי תלמידים (Office of Student Pathways Newsletter) כלל סעיף בשם "הנחיות ללימוד על רצח עם" שהפנה לקובץ Google Docs בשם "STOP GAZA GENOCIDE TOOLKIT". המסמך בן 17 העמודים כלל מסרים רדיקליים הקוראים ל"הפסקת חימוש ישראל ושחרור פלסטין", הנחיות לגיוס תמיכה ברשתות החברתיות, עידוד חרמות והימנעות מהשקעות בארגונים פרו-ישראליים, והפצת שלטי תמיכה בפלסטין.
הניוזלטר החודשי של המחלקה למסלולי תלמידים (Office of Student Pathways Newsletter) כלל סעיף בשם "הנחיות ללימוד על רצח עם" שהפנה לקובץ Google Docs בשם "STOP GAZA GENOCIDE TOOLKIT". המסמך בן 17 העמודים כלל מסרים רדיקליים הקוראים ל"הפסקת חימוש ישראל ושחרור פלסטין", הנחיות לגיוס תמיכה ברשתות החברתיות, עידוד חרמות והימנעות מהשקעות בארגונים פרו-ישראליים, והפצת שלטי תמיכה בפלסטין
אווילס-ראמוס התנצלה בהצהרה שפרסמה ברשתות החברתיות ואמרה: "הכללת ערכת כלים זו מפרה את המדיניות שלנו בנושא ניטרליות פוליטית ומשתמשת בשפה פוגענית ואנטישמית. שפה זו פוגעת ברבים בקהילה היהודית שלנו, ואנו מתנצלים עמוקות."
לדבריה, "ברגע שההנהלה הייתה מודעת לקישור הזה, הורינו מיד להסירו והתחלנו כבר בחקירה מקיפה כיצד זה נוסף לתקשורת של בתי הספר בניו יורק". עם זאת, משרד החינוך סירב להתייחס לזהות האחראים להפצת הקישור.
התברר כי גרסה של "ערכת הכלים" הופיעה גם בניוזלטר מחודש אוקטובר-נובמבר 2024. המסמך, שעודכן מאז, קרא לקוראים להשתתף ב"שבוע הזעם" ו"להתנגד לרצח העם" באמצעות גיוס ביום 5 באוקטובר, יום לפני יום השנה למתקפת חמאס על ישראל ב-7 באוקטובר 2023.
קרן פלדמן, מחנכת עם ניסיון של יותר מ-26 שנים שהתפטרה בנובמבר והקימה את הברית של בתי הספר הציבוריים בניו יורק יחד עם מורים והורים כדי להילחם באנטישמיות ובאינדוקטרינציה במשרד החינוך, אמרה: "זה הריקבון המערכתי. המוני מורים, הורים ותלמידים ניווטים באתרים אלה ונתקלים במשאבים בעייתיים מלאי שנאה שמבצעים אינדוקטרינציה - מלאים במידע מטעה, תעמולה ומשפיעים על מוחות ילדינו. אולי אפילו על הוריהם."
רבים שיבחו את תגובתה המהירה של המנהלת, אך רובם הסכימו עם פלדמן שמדובר בבעיה מערכתית מתמשכת במערכת בתי הספר. "אני משבחת את תגובת המנהלת המהירה, אך זו אינה תקרית מבודדת," אמרה יעל דנבו, הורה ומייסדת-שותפה של הקבוצה "הורים נגד אנטישמיות".
"האנטישמיות שממשיכה לצוץ בכיתות, בתכניות הלימודים ובתקשורת הרשמית היא סימפטום לבעיה עמוקה יותר, מערכתית במחלקת החינוך של העיר ניו יורק - בעיה הדורשת תשומת לב דחופה ורפורמה משמעותית," הוסיפה דנבו.
הורה אחר, שביקש להישאר בעילום שם, היה ישיר יותר ואמר בזעם: "חבורת ליצנים."
חברת מועצת העיר ג'ולי מנין, המייצגת חלקים ממנהטן ורוזוולט איילנד וחברה בקוקוס היהודי של מועצת העיר, קראה לחקירה מיידית בנושא, והגדירה את המחדל כ"מתועב ומביש".
"מה שאמור להיות מקלט של למידה וסובלנות הופך לבדיוק ההפך כאשר הסוכנות האחראית על חינוך התלמידים שלנו שולחת את הכתב המעליב והשנאתי האמיתי הזה. משרד החינוך חייב לפתוח בחקירה מיידית," אמרה מנין.
מדובר בבעיה מערכתית מתמשכת במערכת בתי הספר. "אני משבחת את תגובת המנהלת המהירה, אך זו אינה תקרית מבודדת," אמרה יעל דנבו, הורה ומייסדת-שותפה של הקבוצה "הורים נגד אנטישמיות"
הקבוצה EndJewHatred#, שהעלתה מודעות לקישור לערכת הכלים ברשתות החברתיות, אמרה שהיא אסירת תודה שהמנהלת "התייחסה לדאגותינו ונראה כי היא מתייחסת לנושא זה ברצינות".
"אירוע זה מדבר על הצורך לעקור את שנאת היהודים המושרשת העמוקה, השיטתית במערכת בתי הספר הציבוריים של העיר ניו יורק. במשך שנים, #EndJewHatred העלתה סוגיה זו בעבר, ובעוד ההודעה של היום היא צעד חיובי, יש לעשות עוד כדי להגן על זכויות האזרח של תלמידים יהודים," אמר נציג הקבוצה בהצהרה.
"אם בתי הספר הציבוריים של ניו יורק מחויבים באמת להבטיח שתלמידים יהודיים ומשפחות ירגישו בטוחים ונתמכים, הם יהיו שקופים לחלוטין לגבי איך זה קרה, ישתפו מי אחראי, ויישמו תוצאות - שחייבות להיות משמעותיות, כמו פיטורים - שיוטלו על מבצע העבירה," הוסיף. "זה יכול להיות ניסיון לימודי כדי להניע את העיר קדימה."
המקרה המתואר הוא חלק מדפוס רחב יותר של מורים בניו יורק שקידמו סדר יום אנטי-ישראלי בעבר. בשנה שעברה, מחנכים מניו יורק וניו ג'רזי השתתפו בסמינר וירטואלי שלימד תלמידים על "הכיבוש הישראלי" ו"רצח העם המתמשך בעזה", בעוד שהקבוצה "Teachers Unite" עזרה לארגן יציאה המונית של תלמידים במחאה על מה שהם כינו "רצח העם ב-7 באוקטובר".