ח'ליל, המוחזק כעת במתקן מעצר של רשות ההגירה והמכס (ICE) בלואיזיאנה, הכתיב את המאמר דרך עורכי דינו. במאמר שפורסם ביום שישי האחרון בעיתון "קולומביה דיילי ספקטייטור", הוא מאשים את האוניברסיטה בהנחת "התשתית לחטיפתי" ובדיכוי "מחאת סטודנטים תחת אצטלה של מאבק באנטישמיות".

בשורה מזעזעת במיוחד, חליל משווה את הנהגת קולומביה למשתפי פעולה עם הנאצים במלחמת העולם השנייה. "מי עדיין יכול להעמיד פנים שזהו מוסד חינוכי ולא 'וישי על ההדסון'?" כתב, בהתייחסו למנהיגי וישי הצרפתים ששיתפו פעולה עם היטלר לאחר כיבוש האומה על ידי גרמניה במהלך המלחמה, ושלחו אלפי יהודים למותם במחנות ריכוז.
"המצב מזכיר באופן מוזר את הזמן שבו נמלטתי מהאכזריות של משטר בשאר אל-אסד בסוריה וחיפשתי מקלט בלבנון," אמר מחמוד במכתב.
ח'ליל קרא במפורש לנשיאת האוניברסיטה מינוש שפיק, לנשיאת האוניברסיטה הזמנית לשעבר קטרינה ארמסטרונג, ולדיקנים של בית הספר על שיתוף הפעולה שלהם עם הממשל הפדרלי.
"בשנה שעברה, קולומביה העבירה רשומות משמעתיות של סטודנטים לקונגרס והקימה את כוח המשימה לאנטישמיות שסיווג באופן רחב רגשות אנטי-ישראליים כנאום שנאה כדי לגנות מחאות," הוא כתב.
"מאז החטיפה שלי ב-8 במרץ, ההפחדה והחטיפה של סטודנטים בינלאומיים שעומדים למען פלסטין רק האיצה," המשיך ח'ליל, וציין את לקאא קורדיה, ד"ר באדר חאן סורי, ורומיסה אוזטורק כ"אסירים פוליטיים" נוספים.
ח'ליל גם תקף את עמיתיו הסטודנטים היהודים באוניברסיטת קולומביה — ודחה את הפחד שהמחאות שלו עוררו בקרבם כ"מיוצר". "באירוניה אכזרית, הסטודנטים שמפרסמים חששות בטיחות מיוצרים בנוגע לאנטישמיות הם אותם אלה שמגיעים שוב ושוב לאירועים שלכם ומחפשים התגרות, ועוזבים רק מאוכזבים," הוא כתב על עמיתיו היהודים בקולומביה.
בהמשך הוסיף ח'ליל: "אני לא יכול שלא לחשוב שאם הייתי בפלסטין, חלק מהסטודנטים האלה היו אלה שעוצרים אותי במחסומים, פושטים על האוניברסיטה שלי, מטיסים את הרחפנים שמפקחים על הקהילה שלי, או הורגים את השכנים שלי בבתיהם."
בשורה מזעזעת במיוחד, הוא השווה את הנהגת קולומביה למשתפי פעולה עם הנאצים במלחמת העולם השנייה. "מי עדיין יכול להעמיד פנים שזהו מוסד חינוכי ולא 'וישי על ההדסון'?" כתב, בהתייחסו למנהיגי וישי הצרפתים ששיתפו פעולה עם היטלר לאחר כיבוש האומה על ידי גרמניה במהלך המלחמה, ושלחו אלפי יהודים למותם במחנות ריכוז.

מאמרו של ח'ליל מצטרף לשורה של אירועים שהתרחשו לאחרונה בקשר למחאות פרו-פלסטיניות באוניברסיטאות ברחבי ארה"ב ולמדיניות הקשוחה של ממשל טראמפ כלפי מפגינים זרים. מזכיר המדינה מרקו רוביו אמר בסוף מרץ כי ארה"ב ביטלה 300 אשרות והבטיח להמשיך במדיניות זו, כשהוא מתייחס למפגינים כ"מטורפים"
הסטודנט הזר נלקח למשמורת בליל ה-8 במרץ בלובי של בניין הדירות שלו לאחר שאשרת הסטודנט שלו בוטלה על ידי ממשל טראמפ. הסורי ממוצא פלסטיני בן ה-30 — שהוא אזרח אלג'יריה — נעצר על ידי סוכני רשות ההגירה והמכס (ICE) לאחר שסייע בהזנת מחאות אנטי-ישראליות חוזרות במכללת ברנרד המסונפת לקולומביה בחודש שעבר.
מאמרו של ח'ליל מצטרף לשורה של אירועים שהתרחשו לאחרונה בקשר למחאות פרו-פלסטיניות באוניברסיטאות ברחבי ארה"ב ולמדיניות הקשוחה של ממשל טראמפ כלפי מפגינים זרים. מזכיר המדינה מרקו רוביו אמר בסוף מרץ כי ארה"ב ביטלה 300 אשרות והבטיח להמשיך במדיניות זו, כשהוא מתייחס למפגינים כ"מטורפים".
נציגי עיתון בית הספר לא היו זמינים מיידית להגיב. לעיתון יש היסטוריה של כתיבת מאמרי דעה הן פרו והן אנטי ישראליים, עם מספר שווה בערך של כל אחד עד כה בשנת הלימודים הנוכחית.
ביקורתו החריפה של ח'ליל על אוניברסיטת קולומביה משקפת מתח גובר בקמפוסים אמריקאיים סביב חופש הביטוי, זכויות סטודנטים בינלאומיים, והסכסוך במזרח התיכון. מעצרו והגירוש האפשרי שלו מעוררים שאלות רחבות יותר על היקף הפעולות של ממשל טראמפ נגד פעילים פוליטיים זרים ועל השפעתן על האווירה האקדמית והפוליטית באוניברסיטאות אמריקאיות מובילות.
בינתיים, ח'ליל ממשיך להיות מוחזק במתקן ICE בלואיזיאנה, כאשר עתידו בארה"ב נותר לא ברור. עורכי דינו טוענים כי הוא נעצר אך ורק בשל פעילותו הפוליטית, בעוד הממשל טוען כי הפעולות ננקטו כחלק ממאמץ רחב יותר להגן על ביטחון לאומי ולמנוע פעילות שהם מגדירים כאנטישמית ותומכת בטרור.