בפגישה דרמטית בבית הלבן, נשיא ארה"ב דונלד טראמפ חשף כי ארצות הברית תקיים שיחות ישירות עם איראן ביום שבת הקרוב, במטרה להגיע להסכם חדש בנושא הגרעין. ההכרזה המפתיעה הגיעה במהלך הצהרה משותפת עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, שהגיע לוושינגטון בהתראה קצרה לאחר ביקור בהונגריה.
"יש פגישה גדולה בשבת. אנחנו מדברים איתם ישירות. אולי נגיע להסכם. זה יהיה נהדר לאיראן", אמר טראמפ, והוסיף כי השיחות יתקיימו בדרג "כמעט הכי בכיר". הנשיא האמריקני הזהיר: "אם השיחות לא יצליחו - איראן תהיה בסכנה גדולה, כי אסור שיהיה לה נשק גרעיני. זו לא נוסחה מסובכת. אם השיחות לא יצליחו - אני חושב שזה יהיה יום רע לאיראן".
עם זאת, מקורות איראניים מסרו לניו יורק טיימס גרסה שונה מעט, לפיה מדובר בשיחות עקיפות שיתקיימו בעומאן, כאשר נציגי שתי המדינות יישבו בחדרים נפרדים ודיפלומטים עומאנים יעבירו מסרים ביניהם. המקורות ציינו כי איראן תהיה פתוחה לשיחות ישירות אם המגעים העקיפים יתקדמו היטב.
נתניהו, שישב לצד טראמפ במשך כשעתיים בחדר הסגלגל, הפגין שינוי מסוים בעמדתו המסורתית בנושא הגרעין האיראני. בעוד שבעבר דיבר על כך שלאיראן אסור להגיע לחומר מספיק לפצצה או לנהל תוכנית גרעין כלשהי, הפעם אמר כי "אנחנו מאוחדים בעמדה שאיראן לעולם לא תשיג נשק גרעיני. זה יכול לקרות באופן דיפלומטי - אבל לא משנה מה יהיה, אנחנו צריכים לוודא שלאיראן לא יהיה נשק גרעיני". אמירה זו עשויה לרמז על גמישות מסוימת בעמדה הישראלית
נתניהו, שישב לצד טראמפ במשך כשעתיים בחדר הסגלגל, הפגין שינוי מסוים בעמדתו המסורתית בנושא הגרעין האיראני. בעוד שבעבר דיבר על כך שלאיראן אסור להגיע לחומר מספיק לפצצה או לנהל תוכנית גרעין כלשהי, הפעם אמר כי "אנחנו מאוחדים בעמדה שאיראן לעולם לא תשיג נשק גרעיני. זה יכול לקרות באופן דיפלומטי - אבל לא משנה מה יהיה, אנחנו צריכים לוודא שלאיראן לא יהיה נשק גרעיני". אמירה זו עשויה לרמז על גמישות מסוימת בעמדה הישראלית.
הפגישה בין השניים נמשכה זמן רב יותר מהמתוכנן, ועסקה במגוון נושאים נוספים. טראמפ הביע תקווה שהמלחמה בעזה תסתיים בקרוב, ואמר: "יש לנו בעיה עם החטופים - אנחנו מנסים להוציא אותם. זה הליך ארוך שלא צריך להיות ארוך כל כך". הנשיא ציין כי הוא ונתניהו בוחנים "עוד הפסקת אש" ושיבח את ראש הממשלה: "הוא מנהיג גדול ועובד חזק על החטופים".
בנוסף, השניים דנו בסוגיית המכסים שהטיל טראמפ על סחורות מישראל ומדינות נוספות. נתניהו הצהיר כי ישראל "תמחק את הגירעון המסחרי ותסיר מגבלות סחר", וכי "ישראל תהיה מודל" למדינות אחרות. הגירעון המסחרי של ארה"ב מול ישראל עומד על כשבעה מיליארד דולר.
כשנשאל אם בכוונתו להסיר את המכסים על ישראל, ענה טראמפ באופן מעורפל: "לא בטוח שאוריד את המכסים על ישראל, נראה. מה שכן - אנחנו דואגים לחברים שלנו, אבל לא לאויבים שלנו. אנחנו עוזרים המון לישראל, מיליארדי דולרים. מיליארדים. ארבעה מיליארד דולר - מזל טוב על זה אגב".
בהתייחסו לעזה, אמר טראמפ כי זהו "שטח נדל"ן אדיר" והביע תמיהה על כך שישראל ויתרה עליו בעבר. "ישראל לא הייתה צריכה למסור את השטח הזה, ואני יודע למה הם עשו את זה - כי הבטיחו להם שלום - אבל זה לא עבד טוב. זה אחד המקומות המסוכנים בעולם". נתניהו מצדו ציין כי השניים דנו במדינות שמוכנות לקבל עזתים שיבחרו לעזוב מרצון.
השניים דנו גם בהתבססות הטורקית בסוריה. "אנחנו לא רוצים שטורקיה תנצל את סוריה כבסיס לפעילות נגד ישראל. דיברנו איך אפשר להימנע מעימות - וטראמפ יכול להיות מתווך", אמר נתניהו. טראמפ החמיא לנשיא טורקיה ארדואן והבטיח לנתניהו: "כל בעיה שיש לך עם טורקיה - אעזור לך לפתור. יש לי יחסים נהדרים עם ארדואן".
בדומה לפגישות קודמות בין השניים, טראמפ היה הדמות הדומיננטית במהלך ההצהרה המשותפת והשאלות שאחריה. במשך כחמישים דקות ענה הנשיא לשאלות עיתונאים, בזמן שנתניהו ישב לצדו והנהן, לעתים בחיוך.
טראמפ שיתף בפרטים מרגשים מפגישתו עם שורדי השבי הישראלים שבאו לבית הלבן: "הם חיו בגיהינום. הם נראו מדהים - נורמלים, אבל מצולקים. אלה אנשים שהתייחסו אליהם נורא ואיום - לא ראיתי דבר כזה". הוא הוסיף כי מפי החטופים שמע ש"רק 23 חיים והשאר מתים", והתייחס ל-7 באוקטובר כ"אחד הימים הנוראיים בהיסטוריה של העולם".
בסיום הפגישה, חזר טראמפ והדגיש את חשיבות השיחות עם איראן: "כולם מסכימים שהסכם דיפלומטי יהיה הטוב מכל. אם לא - אנחנו נצטרך לעשות את מה שנחוץ. אני מקווה שנוכל להימנע מלעשות משהו אחר, אבל הדבר יכול להיות מסוכן מאוד".
פגישת נתניהו-טראמפ התקיימה על רקע מתיחות עולמית גוברת, כאשר שווקי המניות העולמיים חווים טלטלה בעקבות מדיניות המכסים החדשה של הנשיא האמריקני, וכאשר ישראל ממשיכה להתמודד עם המערכה בעזה ועם האיום האיראני.