חברת הרכבות המערבית של יפן (West Japan Railway Company) מציינת כי זוהי תחנת הרכבת הראשונה בעולם שהודפסה בתלת-ממד. למרות שהמבנה נראה יותר כמו מחסה מאשר תחנה מסורתית, בנייתו בשיטה המסורתית הייתה אורכת יותר מחודשיים ועולה פי שניים, לפי החברה.

בפחות משש שעות, החלקים המודפסים מראש, העשויים מלט מיוחד, הורכבו יחד. הם הועברו במשאיות נפרדות, ומנוף גדול שימש להנפתם למקום שבו העובדים הרכיבו אותם, במרחק של מטרים ספורים מהתחנה הישנה
"בדרך כלל, הבנייה מתרחשת במשך מספר חודשים בזמן שהרכבות אינן פועלות מדי לילה," אמר קוניהירו הנדה, מייסד-שותף של חברת סרנדיקס, שנשכרה לביצוע הפרויקט. עבודות בנייה בקרבת קווים מסחריים כפופות להגבלות נוקשות ומתבצעות בדרך כלל בלילה כדי לא לשבש את לוחות הזמנים.
תחנת האצושימה החדשה נמצאת בעיירת חוף שקטה שהיא חלק מהעיר ארידה, עיר בת 25,000 תושבים במחוז וואקאיאמה, הגובל בשני יעדי תיירות פופולריים, מחוזות אוסקה ונארה. התחנה, המשרתת קו בודד עם רכבות הנוסעות פעם עד שלוש פעמים בשעה, משרתת כ-530 נוסעים ביום.
יואי נישינו, בת 19, משתמשת בתחנה מדי יום לנסיעתה לאוניברסיטה. היא אמרה שהופתעה כששמעה לראשונה שמבנה התחנה הראשון בעולם שהודפס בתלת-ממד עומד להיבנות כאן. "כשצופים בעבודה, היא מתקדמת במהירות שהייתה בלתי אפשרית עם בנייה רגילה," אמרה. "אני מקווה שיוכלו לבנות עוד מבנים בטכנולוגיית הדפסה תלת-ממדית."
חברת סרנדיקס ציינה שהדפסת החלקים וחיזוקם בבטון ארכה שבעה ימים. ההדפסה בוצעה במפעל במחוז קומאמוטו באי קיושו הדרום-מערבי. החלקים עזבו את המפעל בבוקר ה-24 במרץ והועברו כ-800 ק"מ צפון-מזרחה בכביש לתחנת האצושימה.
כאשר המשאיות שנשאו את החלקים המודפסים החלו להגיע בליל יום שלישי בסוף מרץ, עשרות תושבים התאספו לצפות ביוזמה הראשונה מסוגה. ואז, לאחר שהרכבת האחרונה יצאה ב-23:57, העובדים החלו בבניית התחנה החדשה.
בפחות משש שעות, החלקים המודפסים מראש, העשויים מלט מיוחד, הורכבו יחד. הם הועברו במשאיות נפרדות, ומנוף גדול שימש להנפתם למקום שבו העובדים הרכיבו אותם, במרחק של מטרים ספורים מהתחנה הישנה.
התחנה החדשה, ששטחה קצת יותר מ-10 מ"ר, הושלמה לפני הגעת הרכבת הראשונה ב-5:45 בבוקר. זהו מבנה מינימליסטי, לבן, המציג עיצובים הכוללים תפוז מנדרינה ודג חרב, מאכלים מקומיים של ארידה.
עדיין נדרשות עבודות פנים, וכן ציוד כמו מכונות כרטיסים וקוראי כרטיסי תחבורה. חברת הרכבות המערבית של יפן אמרה שהיא צופה לפתוח את המבנה החדש לשימוש ביולי.
אנשי הרכבת אומרים שהם מקווים שהתחנה תראה כיצד ניתן לשמר שירות במקומות מרוחקים באמצעות טכנולוגיה חדשה ופחות עובדים. "אנו מאמינים שמשמעות הפרויקט הזה טמונה בעובדה שמספר האנשים הכולל הנדרש יופחת במידה רבה," אמר ריו קוואמוטו, נשיא JR West Innovations, יחידת הון סיכון של מפעיל הרכבות.
המבנה העץ שהתחנה החדשה תחליף הושלם ב-1948. מאז 2018, הוא אוטומטי, כמו תחנות קטנות רבות ביפן.
טושיפומי נורימצו, בן 56, המנהל את סניף הדואר במרחק כמה מאות מטרים, הביע רגשות מעורבים לגבי המבנה החדש. "אני קצת עצוב שהתחנה הישנה נהרסת," הוא אמר. "אבל אהיה שמח אם תחנה זו תוכל להפוך לחלוצה ולהועיל לתחנות אחרות."
פרויקט זה מסמל אתגר גדול יותר שיפן מתמודדת איתו - כיצד לשמר תשתיות כשהאוכלוסייה מזדקנת וכוח העבודה מתכווץ. מספר הולך וגדל של תחנות כפריות עם מספר הולך ופוחת של משתמשים מהווה אתגר מיוחד למפעילי הרכבות במדינה.
הפתרון המהפכני הזה מציע דרך לשמר שירות הכרחי בקהילות מרוחקות, תוך הפחתת עלויות וזמן בנייה. ברחבי יפן, שבה התחבורה הציבורית היא עורק חיים עבור קהילות רבות, חדשנות זו עשויה לסמן נקודת מפנה באופן שבו המדינה מתחזקת את תשתיותיה בעידן של שינויים דמוגרפיים משמעותיים.
מומחי תשתיות מציינים כי אם הפיילוט יצליח, הטכנולוגיה עשויה להיות מיושמת במקומות נוספים ברחבי יפן ואף מעבר לה, במדינות המתמודדות עם אתגרים דומים של הזדקנות אוכלוסייה, צמצום כוח עבודה ותחזוקת תשתיות בפריפריה.