פיתרון ביניים הושג בין ממשל טראמפ לבין רשות התחבורה המטרופולינית של ניו יורק (MTA) בעניין תוכנית מחיר הגודש השנויה במחלוקת. לפי מסמכי בית המשפט שפורסמו ביום שני, המכסים בלב מנהטן צפויים להישאר בתוקף לפחות עד הסתיו, לפני שבית משפט פדרלי יכריע סופית בגורל התוכנית.
הגילוי הגיע לאחר שההסכם הובא לידיעת השופט לואיס לימן ביום שישי - אותו יום שבו שר התחבורה האמריקני שון דאפי רכב במערכת הרכבת התחתית המעורערת של העיר יחד עם ראש העיר אריק אדמס ותקף את רשות התחבורה על הוצאותיה הגבוהות.
לוח הזמנים שהוצג במכתב של רשות התחבורה לשופט ימנע החלטה בתיק לפחות עד אמצע הקיץ, אך יפתח דרך לשני הצדדים להגיש בקשות נוספות שככל הנראה יגררו את הקרב המשפטי לאוקטובר, כך עולה מהמסמכים. משרד התחבורה גם הודיע לרשות התחבורה שאין בכוונתו לבקש צו מניעה שיעצור את התוכנית - לפחות באופן זמני - לפני שהשופט יקבל החלטה.
תוכנית המכסים החלה בתחילת ינואר 2025, אך כעת היא תלויה באוויר לאחר שהנשיא טראמפ אמר שהוא רוצה לבטל את האישור הפדרלי בפברואר, מה שהוביל למאבק משפטי בין רשות התחבורה לממשל הפדרלי. המושלת קתי הוקול הצהירה שבכוונתה להשאיר את התוכנית פעילה בזמן שהמאבק המשפטי מתנהל.
מחיר הגודש הפך לנושא מחלוקת פוליטית עזה באזור ניו יורק. תומכים טוענים שהתוכנית חיונית למימון שדרוגים נחוצים במערכת התחבורה הציבורית של העיר ולהפחתת הגודש והזיהום. מתנגדים, לעומת זאת, טוענים שהתוכנית מטילה נטל כלכלי לא הוגן על משקי בית עם הכנסה נמוכה ובינונית ועל עסקים קטנים
פקידים פדרליים קראו למדינת ניו יורק להפסיק את תוכנית מחיר הגודש, אם כי בחודש שעבר דאפי האריך את המועד האחרון להפסקת התוכנית עד ה-20 באפריל. ראש התחבורה לא היסס לתקוף את המדינה ואת רשות התחבורה במהלך החודשים האחרונים.
כאשר דאפי ביקר בניו יורק בשבוע שעבר, הוא תקף את רשות התחבורה על בזבוז כספים ומתח ביקורת על מכסי ה-9 דולר לנהגים הנכנסים מתחת לרחוב ה-60. "זו לא דרך לנהל מערכת תחבורה ציבורית," אמר דאפי במהלך הביקור, כשהתייחס לעלויות הגבוהות של פרויקטים בניו יורק בהשוואה לערים אחרות.
בעוד שלוח הזמנים המוצע בתיק המשפטי מאפשר לניו יורק להמשיך לחייב נהגים, ממשל טראמפ עשוי להפעיל לחץ על המדינה לבטל את התוכנית באמצעות עיכוב כספים פדרליים.
מחיר הגודש הפך לנושא מחלוקת פוליטית עזה באזור ניו יורק. תומכים טוענים שהתוכנית חיונית למימון שדרוגים נחוצים במערכת התחבורה הציבורית של העיר ולהפחתת הגודש והזיהום. מתנגדים, לעומת זאת, טוענים שהתוכנית מטילה נטל כלכלי לא הוגן על משקי בית עם הכנסה נמוכה ובינונית ועל עסקים קטנים.
תושבים רבים הביעו תסכול מהמכסים החדשים. באחת התגובות שפורסמו באתר העיתון, תושב ברוקלין בן 50 שנה הנמצא בנכות כתב: "זה אומר שאני, תושב ברוקלין על קצבת נכות שאינו מסוגל לעלות על רכבת או אוטובוס, לא אוכל לנהוג לעיר לאכול נקניקייה טובה או ארוחת ערב נחמדה. אין לי הכנסה עבור נקניקייה ב-20 דולר."
תושב אחר כתב: "ההתנגדות שלי היא שלא נכון לחייב אזרחים משלמי מסים להשתמש בכבישים שהם בנו, מתחזקים, ולמעשה, בבעלותם."
המחלוקת סביב מחיר הגודש בניו יורק משקפת מתח רחב יותר בין מדיניות סביבתית ותחבורתית לבין דאגות לשוויון כלכלי. בעוד ערים רבות ברחבי העולם, כגון לונדון, סטוקהולם וסינגפור, יישמו תוכניות דומות בהצלחה, השיטה נתקלה בהתנגדות עזה יותר בארצות הברית.
עבור רשות התחבורה, ההכנסות ממחיר הגודש – המוערכות בכ-1 מיליארד דולר בשנה – נחשבות חיוניות למימון שדרוגים נחוצים במערכת הרכבת התחתית המזדקנת של העיר ושיפור השירות לנוסעים. רשות התחבורה טוענת כי ללא מקור הכנסה זה, העיר עלולה להתמודד עם השלכות חמורות לתשתיות התחבורה שלה.
מצד שני, ממשל טראמפ הביע חששות לגבי ההשפעה הכלכלית של התוכנית על משקי בית ועסקים במהלך תקופה של אינפלציה גבוהה ואי-ודאות כלכלית. הנשיא, שהתנגד לתוכנית עוד בקמפיין הבחירות שלו, רואה בביטולה הבטחת בחירות חשובה לתומכיו באזור.
בינתיים, תושבי ניו יורק, מבקרים ובעלי עסקים ממשיכים להתמודד עם המציאות החדשה של תשלום 9 דולר נוספים בכל פעם שהם נוהגים למנהטן מתחת לרחוב ה-60. על אף שקיימים פטורים לאנשים עם מוגבלויות, רבים טוענים שתהליך קבלת הפטור מסורבל ולא נגיש מספיק.
כעת, עיני כל הצדדים נשואות לסתיו, כאשר בית המשפט הפדרלי צפוי לקבל החלטה סופית שתקבע את עתיד תוכנית מחיר הגודש בניו יורק – ואולי תשפיע על יישום תוכניות דומות בערים אמריקאיות אחרות בעתיד.