בית המשפט העליון של ארה"ב ביטל ביום שני צווי מניעה זמניים שהוצאו על ידי שופט פדרלי בוושינגטון, אשר חסמו גירוש מזורז של חשודים כחברי כנופיות ונצואליות. הפסיקה נותנת לממשל טראמפ אור ירוק להשתמש בחוק מזמן מלחמה לביצוע גירושים של מהגרים.
ההחלטה, שהתקבלה ברוב צר של 5-4, קבעה כי עתירות נגד מעצר וגירוש מהגרים באמצעות חוק האויבים הזרים (Alien Enemies Act) חייבות להיות מוגשות כבקשות משפטיות באזור שבו העצורים מוחזקים, ולא בוושינגטון הבירה, שם האיגוד האמריקאי לזכויות האזרח (ACLU) הגיש את העתירה.
הפסיקה מהווה ניצחון משמעותי לממשל טראמפ בתחילת כהונתו השנייה, שהציב את נושא ההגירה כמרכזי במדיניותו. במהלך מסע הבחירות, טראמפ הבטיח לנקוט צעדים נמרצים נגד מה שהוא כינה "משבר ההגירה", במיוחד נגד כנופיות וארגוני פשע זרים
"העצורים כלואים בטקסס, לכן הסמכות המשפטית אינה מתאימה למחוז קולומביה," נאמר בחוות הדעת של הרוב. הרוב גם קבע כי המהגרים זכאים להליך הוגן במסגרת הליכי הגירוש שלהם.
התובעים שהגישו את התביעה טענו כי הואשמו בטעות בהשתייכות לכנופיה הוונצואלית האלימה "טרן דה אראגואה".
"עצורים תחת חוק האויבים הזרים חייבים לקבל הודעה לאחר תאריך צו זה שהם כפופים לגירוש תחת החוק," כתב נשיא בית המשפט העליון ג'ון רוברטס. "ההודעה חייבת להינתן תוך זמן סביר ובאופן שיאפשר להם למעשה לבקש סעד משפטי במקום המתאים לפני שהגירוש מתרחש."
פסיקת בית המשפט העליון מגיעה בדיוק כאשר השופט שהוציא את צו המניעה הזמני שקל האם להחזיק פקידי ממשל טראמפ בבזיון בית משפט על הפרת הצו שלו להשהות את טיסות המהגרים הוונצואליים לכלא באל סלבדור בחודש שעבר.
השופט ג'יימס א. בואסברג הטיל במקור צו מניעה זמני ל-14 יום שעצר את גירוש החשודים כחברי "טרן דה אראגואה". למרות הצו, ממשל טראמפ המשיך בביצוע טיסות הגירוש לאל סלבדור, בטענה שהמטוסים המריאו לפני שהצו של בואסברג הושלם.
בדיון בשבוע שעבר, בואסברג רמז בחוזקה שהממשל הזדרז במכוון להוציא את המטוסים מהמדינה לפני שיוכל לשמוע כראוי את התיק של ה-ACLU. למרות שבית המשפט העליון ביטל את הצו של בואסברג בשל סוגיית הסמכות המקומית, מומחים משפטיים סבורים שהשופט עדיין שומר על הסמכות להחזיק פקידים אחראים על פעולות שייתכן שסתרו את הוראותיו לפני שבוטלו.
בחוות דעת מסכימה, השופט ברט קוואנו אמר שכל תשעת חברי בית המשפט העליון מסכימים שביקורת שיפוטית זמינה למהגרים. "השאלה היחידה היא היכן הביקורת השיפוטית הזו צריכה להתרחש," כתב קוואנו.
בכתיבת המיעוט, השופטת סוניה סוטומאיור הביעה צער על המסקנה המשפטית "החשודה" של הרוב המעניקה לממשלה כוח חריג.
"היא עושה זאת מבלי להזכיר את הנזק החמור שהתובעים יחוו אם יגורשו בטעות לאל סלבדור או יתחשבו בניסיונות הממשלה לחתור תחת ההליך השיפוטי ללא ההתדיינות הזו," כתבה.
חוות הדעת של המיעוט נחתמה על ידי השופטות הליברליות אלנה קגן וקטנג'י בראון ג'קסון, וכן על ידי השופטת השמרנית איימי קוני בארט.
חוק האויבים הזרים, שהוא בן יותר מ-200 שנה והופעל לאחרונה במלחמת העולם השנייה, מאפשר לנשיא להגביל ולגרש אזרחים של מדינות אויב בזמני מלחמה. הביקורת על השימוש של טראמפ בחוק זה מתמקדת בעובדה שהוא מיישם אותו כנגד ונצואלה, מדינה שעמה ארה"ב אינה נמצאת במצב רשמי של מלחמה.
ארגוני זכויות אדם מביעים דאגה עמוקה מההשלכות של פסיקה זו. ה-ACLU טוען שהממשל טראמפ עלול לנצל את הפסיקה להרחיב את השימוש בחוק כדי לגרש מהגרים ללא הליך משפטי הולם, ושרבים מהמגורשים לא היו קשורים כלל לפעילות פלילית.
יש לציין שההחלטה ממשיכה מגמה של בית המשפט העליון, שהפך יותר שמרני בעקבות מינויי השופטים של טראמפ בתקופת כהונתו הראשונה, לתמוך במדיניות הגירה מחמירה יותר.
מומחי הגירה מציינים שאף שהפסיקה מתירה את המשך הגירושים, היא גם קובעת כי מהגרים זכאים להליך הוגן, מה שעשוי לספק הגנה מסוימת למהגרים בעתיד. ואולם, המנגנון המדויק ליישום "הליך הוגן" במסגרת החוק נותר עמום.
הפסיקה מהווה ניצחון משמעותי לממשל טראמפ בתחילת כהונתו השנייה, שהציב את נושא ההגירה כמרכזי במדיניותו. במהלך מסע הבחירות, טראמפ הבטיח לנקוט צעדים נמרצים נגד מה שהוא כינה "משבר ההגירה", במיוחד נגד כנופיות וארגוני פשע זרים.
ארגוני זכויות המהגרים כבר הודיעו שימשיכו להיאבק, כנראה על ידי הגשת עתירות חדשות בטקסס, בהתאם לדרישת הסמכות המקומית שקבע בית המשפט. בינתיים, גורלם של עשרות מהגרים ונצואלים שכבר גורשו לאל סלבדור נותר לא ברור, כאשר דיווחים מצביעים על תנאי מעצר קשים במתקן הכליאה שם.